In scolile salajene vor avea loc inspectii dupa o noua metodologie

Inspectiile scolare in unitatile de invatamant salajene se vor desfasura, incepand din acest semestru scolar, dupa o noua metodologie adoptata prin Legea Educatiei. Primele unitati din judet care vor face, in aceste zile, obiectul inspectiilor dupa noile criterii sunt Scoala Gimnaziala din Jebucu si Scoala Gimnaziala “Marcus Aurelius” Creaca.

Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Ioan Abrudan, a declarat, ieri, intr-un conferinta de presa, ca aceasta este prima inspectie derulata conform noii metodologii. “Este vorba despre o inspectie scolara generala care, conform metodologiilor in vigoare, inlocuieste inspectia de tip RODIS (Regulamentul de organizare si desfasurare a inspectiei scolare). Scopul general este evaluarea performantelor scolare, prin monitorizarea activitatilor desfasurate in cadrul unitatii, imbunatatirea performantelor scolare si consilierea si sprijinirea personalului didactic in procesul educational”, a mentionat inspectorul scolar.

In timpul inspectiilor vor fi verificate mai multe arii tematice, printre care: managementul scolar, modul de aplicare al curriculumului scolar, calitatea activitatilor extrascolare, activitatea cadrelor didactice la ore, nivelul performantelor dezvoltate de elevi, modalitatile prin care unitatile de invatamant spijina si dezvolta motivatia scolara, legatura intre scoala si parinti, precum si atitudinea elevilor fata de activitatile desfasurate la cursuri. Inspectia scolara generala se va desfasura pe o perioada cuprinsa intre 7 si 14 zile, pe un esantion de sase discipline scolare. Majoritatea timpului dedicat inspectiei scolare va consta in supravegherea profesorilor la orele de curs, dar vor avea loc si discutii cu personalul didactic si parintii.

Inspectia se finalizeaza prin intocmirea unui raport scris, ce va fi prezentat unitatii scolare si reprezentantilor Inspectoratului Scolar. In functie de rezultatele obtinute, cadrele didactice vor primi calificative intre foarte bine, bine, acceptabil si slab.

Noua metodologie privind inspectiile scolare prevede inca alte doua tipuri de verificari in scoli, si anume, inspectiile tematice (pe anumite aspecte precum absenteismul scolar, evaluari nationale etc.) si inspectiile de specialitate.

Recomandari

Alte Articole