Planetariul din Zalău este de tip digital, singurul din Vestul României

Odată cu lucrările la cinematograful Scala, pe lângă cele două săli de cinema, 2D și 3D, în proiect a fost cuprinsă și amenajarea unui planetariu digital, singurul de acest tip din Vestul României.
Planetariul reprezintă o sală ce se diferențiază de o sală de cinema prin tipul ecranului de proiecție și anume o cupolă pe care sunt proiectate stele, planete și alte obiecte cerești, fapt ce îi creează vizitatorului senzția că ar privi cerul sau că ar fi în spațiu ca urmare a tematicii filmelor sau a simulărilor prezentate.
Acest lucru se datorează tehnologiei, mai precis a unui proiector sau mai exact a unui sistem video te tip full-dome, alături de un sistem audio suround JBL, ce este legat la un soft de proiecție tematic, fapt ce permite proiectarea pe cupolă a corpurilor cerești.
Cupola planetariului din incinta cinematografului Scala este de aproximativ 8-9 m, la care se adaugă un proiector și un soft de proiecție tematic, prin intermediul căruia se pot vizualiza planetele din Sistemul Solar, stele, constelații sau o călătorie la bordul Stației Spațiale Internaționale și nu în ultimul rând, efectua explorări pe planeta Marte.
Pe lângă soft-ul tematic se mai adaugă și 5 filme cu o durată de 30 de minute, diferite ca temă, conținut și efecte, vizitatorii având posibiliatea să își reîmprospăteze cunoștințele de geografie, astronomie sau biologie, având în vedere tematica diversificată a filmelor.
Filmele disponibile la planetariul din încinta cinematografului Scala sunt:
Universul Audio (Audio Universe) – o călătorie în spațiu la bordul unei nave spațiale pentru a cunoaște câteva informații cu privire la planetele din Sistemul Solar, la care se adaugă și posibilitatea de a învăța cum reușesc persoanele cu dificultăți de vedere să studieze astronomie prin intermediul muzicii.
Sunstruck – „vedeta” filmului este Soarele despre vom afla lucruri precum din ce e format, la ce ne ajută, când va muri, și ce se va întâmpla după ce va muri.
De pe Terra spre Univers (From the Earth to the Universe) – o scurtă prezentare a modului în care am ajuns să cunoaștem atât de multe despre univers, la care se adaugă o călătorie în Calea Lactee și dincolo de ea.
În cautarea lumilor extrasolare (Out There: The Quest for Extrasolar Worlds) -tema filmului este dacă mai există și alte planete înafară de planeta noastră și dacă pot suține viața. Filmul pornește de la poveștile pentru copii, benzile desenate și ajungem în prezent la săpăturile actuale de pe planeta Marte.
Călătoria unui foton în spațiu, timp și minte (Seeing! A photon’s journey across space, time and mind) – filmul prezintă călătoria unui foton dintr-o stea până la retina, proiecția fiind o combinație între astronomie și biologie.
La aceste filme disponibile în limba română se mai adaugă 2 proiecții în limba engleză, respectiv câte o proiecție în germană și maghiară, proiecția în limba maghiară fiind De pe Terra spre Univers.
Din punct de vedere statistic, de la data deschiderii și până în prezent, planetariul din incinta cinematografului Scala, unul dintre puținele din țară, a avut următoarele rezultate:
6.731 de bilete plătite;
90% dintre spectatori au fost copii;
preț mediu: 7.51 lei;
total încasări: 50.565 lei
număr total proiecții: 1.104 la un număr de 5 proiecții disponibile la acest moment
proiecția cu cele mai multe încasări: Sunstruck – 26.791.

Recomandari

Alte Articole