In Salaj: Peste o mie de copii, victime ale razboiului dintre parinti si sistemul de invatamant

Mai mult de o mie de copii din Salaj nu stiu unde vor merge, din toamna, la scoala, intrucat parintii acestora au refuzat sa se prezinte la secretariatele scolare in prima etapa de inscrieri, stabilita pentru perioada 5-16 martie, cand puteau opta doar pentru locurile din scoala arondata domiciliului. De cealalta parte, pentru a fenta sistemul, cativa parinti au trecut deja la masuri „ocolitoare”, schimbandu-si fictiv resedinta pentru a fi inclusi in zona arondata scolii dorite. In ultima zi de inscrieri, respectiv vineri, figurau ca inscrisi in unitatile de invatamant din judet aproape 3.000 de copii.

Un sfert dintre copiii salajeni care sunt asteptati in bancile scolare, din aceasta toamna, nu au fost inscrisi la scoala in prima etapa de inscrieri, incheiata vineri, 16 martie. Potrivit informaticianului Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Denisa Blidar, la incheierea acestei prime etape, in care parintii au putut opta doar pentru locurile din scolile arondate domiciliului, figurau inscrisi in unitatile din judet 2.992 de copii. „Incepand din 5 martie si pana vineri, la orele amiezii, au fost inscrisi la scoala 1.238 de copii in clasele I si 1.684 de copii in clasele pregatitoare. In aceasta etapa de inscrieri, parintii au putut opta doar pentru scolile aflate in circumscriptia scolara. Din datele existente la finele acestei prime etape rezulta ca in nicio scoala din judet nu au fost epuizate toate locurile prevazute in proiectul planului de scolarizare in anul scolar 2012-2013 pentru clasa I si clasa pregatitoare”, ne-a declarat, vineri, Denisa Blidar.

Recensamantul privind optiunea parintilor pentru inscrierile la scoala, incepand din aceasta toamna, a cuprins circa 4.000 de copii din intreg judetul. Pentru 1.995 dintre acestia, parintii au optat ca odraslele lor sa invete in clasa pregatitoare, in timp ce pentru 1.989 de prescolari, au ales clasele I. Comparativ cu situatia inscrierilor la finele primei etape, rezulta ca aproape 1.000 de copii au ramas neinscrisi la scoala.

Inscrierea in scoala arondata domiciliului i-a determinat pe multi parinti din judet sa-si mute fictiv domiciliul, pentru a-si putea da copiii la scolile, considerate de ei, cele mai bune. Potrivit informatiilor furnizate de Paul Maghiu, din cadrul Primariei Municipiului Zalau, in ultimele saptamani s-au inregistrat la Serviciul de Evidenta Populatiei peste 130 de cereri de schimbare a resedintei. „In perioada 1 februarie – 14 martie a anului in curs, la Serviciul de Evidenta a Populatiei au fost depuse 133 de cereri de schimbare a resedintei, in crestere cu aproximativ 30 de cereri mai mult decat in acelasi interval de anul trecut”, ne-a comunicat reprezentantul Primariei Municipiului Zalau.

Potrivit unor surse oficiale care au dorit sa-si pastreze anonimatul, intre solicitanti se numara si cativa parinti care au cerut schimbarea domiciliului in apropierea scolilor dorite, astfel incat sa aiba posibilitatea legala de a asigura locul copilului la unitatea scolara preferata.

Parintii copiilor ramasi neinscrisi la scolile din judet vor putea depune formularele de inscriere in urmatoarele etape. Cea de-a doua etapa de inscrieri este programata pentru intervalul 20-27 martie, cand parintii pot opta pentru alte scoli decat cea arondata domiciliului, in limita locurilor ramase neocupate din prima etapa. In perioada 23-25 aprilie se desfasoara cea de-a treia etapa de inscrieri, cand parintii copiilor ramasi neinscrisi se pot intoarce pe locurile stabilite conform circumscriptiei scolare. In cazurile in care locurile din scolile din circumscriptie au fost ocupate, se vor putea face suplimentari de clase, astfel incat toti copiii sa aiba un loc la scoala arondata domiciliului. Ultima etapa pentru inscrierea copiilor in invatamantul primar cuprinde doua perioade. Intre 2 si 9 mai are loc inscrierea pe locurile disponibile, la unitatile dorite, a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la alta scoala decat cea de circumscriptie, dar au fost respinsi initial din lipsa de locuri. Ulterior, intre 11 si 18 mai vor fi inscrisi copiii care nu au fost cuprinsi in nicio unitate scolara.

In ciuda numarului destul de mare de copii ramasi neinscrisi la scoli, inspectorul scolar general al ISJ Salaj, Ioan Abrudan, da asigurari ca nu vor fi probleme. Acesta sustine ca toti copiii din judet vor avea locuri suficiente atat in clasele pregatitoare, cat si in clasele I, intrucat proiectul planului de scolarizare pentru anul de invatamant 2012-2013 este unul destul de generos. Aproximativ 4.000 de locuri au fost prevazute pentru primii doi ani din invatamantul primar, acoperind numarul total al copiilor avand varsta necesara urmarii, din toamna, a cursurilor scolare.

Recomandari

Alte Articole