Festivalul National al Stiintei – editia a V-a, s-a desfasurat la Zalau

Circa 500 de elevi din unitatile scolare din judetele Salaj, Cluj, Mures si Alba au raspuns invitatiei de a participa, sambata, la Festivalul National al Stiintei – editia a V-a, desfasurat in municipiul Zalau, pe platoul din fata Prefecturii Salaj. Singuri sau cu echipa, concurentii au oferit publicului larg diferite inventii, creatii proprii, experimente de laborator, dar si scenete artistice cu subiect stiintific, expozitii de postere, afise, planse, benzi desenate pe diferite tematici, precum si alte inventii ale elevilor.

Fiecare unitate scolara participanta a avut la dispozitie cate un stand in care elevii sa-si prezinte inventiile. Printre cele mai atractive s-au numarat si micile masinarii functionale, confectionate chiar de catre tinerii concurenti, dar si experimentele stiintifice de laborator

Potrivit organizatorului acestui festival, profesor Maria Pop, din cadrul Colegiului Tehnic “Alesandru Papiu-Ilarian” Zalau, juriul a desemnat castigatorii in functie de anumite criterii, si anume: originalitate in realizare, daca functioneaza si sunt corecte din punct de vedere stiintific, contributia personala si fisa tehnica a produsului. Astfel, premiul special “Trofeul Festivalului” a fost acordat elevilor: Andrei Onutan, de la Scoala Gimnaziala “Iuliu Maniu” Zalau (clasele I-IV), Csakvari Patrik si Seres Riczi, de la Scoala Gimnaziala dinb Horoatu Crasnei (clasele V-VIII) si Szabo Robert, de la Colegiul National “Silvania” Zalau, (liceu).

La sectiunea postere s-au clasat pe primul loc: Ovidiu Filip si Sebastian Stoica, de la Grupul Scolar “Cserey Goga” Crasna; premiul al doilea: Sebastian Jurca, de la Scoala Gimnaziala “Iuliu Maniu” Zalau, iar premiul III: Anda Pop, de la Scoala Gimnaziala “Octavian Goga” Cluj.

La sectiunea aplicabilitate (liceu) au obtinut primul loc Andreea Mitrea si Denisa Ardelean, de la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu-Ilarian” Zalau, locul doi Alin Vultur, din Targu Mures, si locul trei Catalin Birta si Anamaria Bican, de la Grupul Scolar “Voievodul Gelu” Zalau.

La sectiunea creativitate – inventivitate (gimnaziu), au fost obtinute: premiul I de Vlad Matranga si Florin Stincel de la Scoala Gimnaziala “Ovidiu Hulea” Aiud, premiul II de Iulia Serban, de la Scoala Gimnaziala “Iuliu Maniu” Zalau si premiul II de Paul Mirel Chiorean, de la Scoala Gimnaziala “Iuliu Mategan” Cluj-Napoca.

La sectiunea aplicabilitate (gimnaziu) s-au remarcat Calin Cosma, de la Scoala Gimnaziala “Porolissum” Zalau – premiul I, echipa Suflarszky Sebi si Lucian Tarcea, de la Scoala “Ion Creanga” din Cluj-Napoca – premiul II, si Andreea Maier, de la Scoala Gimnaziala “Ovidiu Hulea” Aiud – premiul III.

La sectiunea creativitate – inventivitate (liceu) au obtinut premiul I – Horatiu Radu Alexandru si Andrei Campean, de la Grupul Scolar “Liviu Rebreanu” Balan, premiul II – Cosmin Revnic si Ionut Sabou, de la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu-Ilarian” Zalau, si premiul III – Alin Vultur, de la Palatul Copiilor din Targu Mures.

La sectiunea micii inventatori (clase primare) au primit premiul I – elevii Alex Tuns si Micle Eduard, de la Scoala Gimnaziala “Porolissum” Zalau, si premiul II – Alexandru Jecan si Dragos Serban, de la Scoala Gimnaziala “Iuliu Maniu” Zalau.

Evenimentul a fost organizat de Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu-Ilarian” Zalau si Inspectoratul Scolar al Judetului Salaj, avand ca parteneri Consiliul Judetean Salaj si Primaria Municipiului Zalau.

Recomandari

Alte Articole