Episcopia Salajului, cu camasa rupta-n coate

Episcopia Salajului a incheiat socotelile financiare ale lui 2010 pe “minus”. Bugetul Eparhiei Ortodoxe a Salajului este impovarat de datorii, in timp ce multe alte institutii de acelasi rang au inregistrat anul trecut profit.

Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, preotul Bogan Ivanov, ne-a confirmat ca anul trecut, la nivelul mitropoliei s-au inregistrat castiguri de 10.000 de euro. Banii sunt utilizati pentru cele 18 proiecte sociale, la sustinerea bolnavilor de cancer, pentru doua camine de batrani si campusul universitar. Acesta nu a dat detalii referitoare la sumele incasate la nivelul Episcopiei Salajului, dar a apreciat ca nu exista profit pentru ca “Salajul este un judet sarac, cu mult probleme sociale”.

Parintele Vasile Rus, vicar al Episcopiei Salajului, a confirmat ca nu s-au inregistrat castiguri, din contra. “Episcopia Salajului nu are fonduri in plus, nu are profit.

Suntem pe minus. Nu avem in judet, asa cum exista in alte eparhii, fabrica de lumanari si nici tipografie. S-au executat lucrari de constructii la noul sediu al episcopiei, precum si la cateva biserici, pentru care avem datorii. Constructorii, fiind oameni de buna credinta, ne-au inteles, si au acceptat amanarea platii facturilor. Ar fi bine daca am avea bani si profit, chiar daca ne-ar barfi lumea”, a afirmat parintele Vasile Rus.

Vicarul Episcopiei Salajului a aratat ca cladirea noului sediu al Eparhiei Ortodoxe din judet este deja ridicata si acoperita. Fondurile necesare acoperisului au fost asigurate, prin sponsorizare, din partea unui roman aflat in Germania. Vasile Rus a justificat investitia prin aceea ca actualul sediu este impropriu, fara curte si fara locuri de parcare.

“Ponderea cea mai mare a fondurilor pentru constructia sediului episcopal, asa cum a mentionat vicarul Salajului, a fost asigurata din donatiile credinciosilor, iar la lucrarile de constructii s-au inscris benevol foarte multi credinciosi, gest care ne-a scutit de cheltuielile cu manopera”, a mentionat preotul Vasile Rus.

Recomandari

Alte Articole