PODIȘU – un loc unde credința bate religia (VIDEO)

PODIȘU - un loc unde credința bate religia (VIDEO)

În satul Podișu din Sălaj, în ziua de Paște, comuniunea în credință sparge toate barierele de religie. Pâinea și vinul au fost pregătite pentru toți, indiferent de confesiune. Sătenii, ortodocși și greco-catolici spun că Isus a murit pentru toți,  indeferent de religie. Tocmai de aceea, participă cu toții, pe rând, la slujba oficiată de preoții fiecărui rit.

 

În sătucul din Sălaj, pentru credincioșii ortodocși sau greco-catolici, Paștele este prilej de sărbatorire comuna. Aici, marea schismă din 1954  a ajuns prea puțin. Pentru că vrajba între religii nu există, oamenii participă la două slujbe de Inviere, la două biserici diferite. Sătenii nu doar participă la slujbe, dar și manancă împreună Paștele (pâinea și vinul) ca buni credincioși.

Comunitatea greco-catolicilor și ortodocșilor este intărita de clopotarul satului, care lucrează la ambele biserici. Tradiția trecerii credincioșilor de la o slujbă de înviere la alta a apărut în satul Podișu imediat după  anul 2002, an în care s-a sfințit a doua biserică, cea de rit greco-catolic.

Mircea MUREȘAN

 

Recomandari

Alte Articole