Aniversare de poveste în Valea Loznei (VIDEO)

Aniversare de poveste în Valea Loznei (VIDEO)

Simplitatea, credința și dragostea de familie par a fi ingredientele unei vieți lungi. În ciuda greutăților trăite, Veronica Dragoș din Valea Loznei dă o lecție nescrisă de viață după 100 de ani, bătuți pe muchie cum se mai spune în popor. O viață trăită într-un sat unde până nu demult, bunul simț și respectul erau obligatorii.

Sănătoasă și la această vârstă, centenara a fost înconjurată la sărbătorirea vârstei de familia numeroasă, duminică 3 noiembrie în biserica din sat dar și la Căminul Cultural. Cei 4 copii, 17 strănepoți, 49 strănepoți și 3 stră-strănepoți, sunt mai mult decât o statistică. Sunt mândria și averea unei mame model, din toate punctele de vedere.

Deșteptarea la primul cântat de cocoș, munca grea din gospodărie sau lipsurile din anii războiului nu au fost o piedică în calea anilor de viață. Dacă grija celor 4 copii i-a ocupat toată tinerețea, bucuria nepoților care i-au umplut la refuz curtea mai ales în vacanțele de vară, a fost ca un elixir al tinereții pentru bunicuță.

Fără excese de vreun fel, viața trăită în credință și moralitate a fost cea mai bună pildă lăsată urmașilor.

Nu a fost ocolită de necazuri. Din cei 4 copii, a mai rămas cu doi. Ultimul pierdut în acest an i-a adus multă amărăciune în suflet, dar a trecut cu bine peste necaz datorită credinței în Dumnezeu și în Mântuitor.

Satul Valea loznei este recunoscut pentru recordul de longevitate. Aici s-a născut cel mai longeviv român – Maftei Pop, care a trăit aproape un secol și jumătate.

Primarul comunei Lozna, Alin Pocol, este obișnuit cu astfel de aniversări în Valea Loznei. Cu nici două luni în urmă  a fost martorul unei alte aniversări centenare. Următorul candidat la sărbătorirea unui secol de viață în Valea Loznei este tot o femeie, în vârstă de 97 de ani.

Cornel POP

Recomandari

Alte Articole