Elevii din Pericei, in vizita la Casa Memoriala “Iuliu Maniu”

Elevii claselor a VI-a A si a VII-a A de la Scoala Gimnaziala Pericei au vizitat Casa Memoriala “Iuliu Maniu” din Badacin, Muzeul reprezentand in memoria acestuia, precum si Muzeul amenajat al localitatii, vizita reprezentand lectii deschise de cultura si civilizatie locala si de istorie.

Preotul Cristian Borz – cel care i-a ghidat pe elevi prin trecutul istoric al localitatii – ne-a declarat ca, mai intai, elevilor le-a fost prezentat Muzeul etnografic si li s-a explicat componenta costumelor populare si modul in care au fost realizate prosoapele si stergarelor din panza. “Deoarece traditiile populare, dansul si portul popular constituie un important capitol al spiritualitatii noastre populare, ele trebuie studiate si popularizate in toate implicatiile lor pentru a le prezenta si generatiilor viitoare asa cum au fost la origine”, a declarat preotul Cristian Borz.

Cel de-al doilea obiectiv vizitat a fost Muzeul “Iuliu Maniu”, in prezent infiintat in demisolul Bisericii Greco-Catolice, intrucat conacul in care a locuit familia Maniu este in curs de reabilitare. “Le-am vorbit elevilor despre trecutul familiei Maniu in general si despre marele om politic Iuliu Maniu, precum si despre perioada in care acesta se retragea pe meleagurile natale ale Tarii Silvaniei. Maniu spunea ca la Badacin si aerul este mai proaspat si mai curat, simtindu-se aici cu adevarat acasa. La Conacul din Dealul Tarinii, elevii au aflat mai multe lucruri despre locurile in care marele om politic se retragea si lucra adeseori, dar si despre viata si activitatea sa.

Au vizitat apoi mormantul simbol al lui Maniu si au aflat ca i se mai spunea <>, deoarece ramanea intotdeauna ferm in deciziile pe care le lua”, ne-a declarat preotul Borz.

Directorul Scolii Gimnaziale Pericei, Danila Augustin, ne-a declarat ca vizita la Badacin face parte din seria de activitati pe care unitatile de invatamant din Salaj le desfasoara cu ocazia inceperii Zilelor Invatamantului Salajean.

Recomandari

Alte Articole