Din toamna, 13 gradinite si scoli salajene se vor "evapora"

Numarul elevilor salajeni, in scadere de la un an scolar la altul, a atras dupa sine desfiintarea unor unitati de invatamant din judet. Nu mai putin de 13 unitati scolare vor disparea, incepand din toamna, din reteaua unitatilor de invatamant prevazuta pentru anul scolar 2012-2013.

Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Ioan Abrudan, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca acestea au fost propuse pentru desfiintare din cauza faptului ca nu sunt suficienti copii pentru a mentine aceste unitati in functiune. “Reteaua unitatilor de invatamant pentru anul scolar 2012-2013 a fost stabilita in functie de solicitarile transmise de administratiile publice locale in parte. Prin urmare, in urmatorul an scolar, din cauza numarului mic de elevi pentru a putea functiona o unitate scolara, primariile au propus pentru desfiintare opt gradinite si cinci scoli primare”, a declarat inspectorul scolar.

Cele opt gradinite care urmeaza a fi desfiintate si transferate ca structuri la scolile sau alte gradinite sunt: gradinita din localitatea Ban (devine structura la Scoala din Banisor), gradinita din Cizer (structura la Scoala Gimnaziala “Horea”, Cizer), gradinitele Ciglean si Brusturi (la Scoala Gimnaziala “Marcus Aurelius” Creaca), gradinita Doh (la Maeriste), gradinita din Stana (la Gradinita Nr.12 Zalau), gradinita Vadurele (la scoala din Napradea) si gradinita Braglez (la Scoala din Surduc).

Scolile primare care se desfiinteaza din toamna sunt: Scoala Solomon (devine structura la Scoala Garbou), Scoala Chizeni (la Scoala Gimnaziala Galgau), Scoala Dabaceni (la Grupul Scolar “Ioachim Pop” Ileanda), Scoala Mal Nr.1 (structura la Grupul Scolar Sag) si Scoala din Sancraiu Almasului (structura la Scoala din Zimbor).

Pentru anul viitor va fi comsata o singura unitate de invatamant. Astfel, incepand de anul scolar urmator, scoala cu clasele I-VIII din Valeni va deveni scoala primara. Clasele de invatamant gimnazial vor functiona in cadrul scolii din centrul de comuna, respectiv in localitatea Cristolt. Propuneri pentru infiintarea unor unitati noi nu exista.

La aceasta data, in judetul Salaj functioneaza 456 de unitati de invatamant. In anul trecut scolar, reteaua unitatilor scolare din judet a fost redusa cu cinci scoli primare si gradinite.

Potrivit informatiilor mentionate anterior, la intocmirea planului de scolarizare pentru noul an de invatamant s-a avut in vedere numarul de elevi din judet. Inspectorul scolar Ioan Abrudan a apreciat ca populatia scolara este in continua scadere pe anumite segmente de invatamant. Cea mai mare diferenta se inregistreaza in randul “bobocilor” de liceu, si anume, daca in cursul acestui an frecventeaza cursurile scolare un numar de 2.745 de elevi (98 de clase), pentru anul scolar urmator au fost propuse pentru infiintare doar 92 de clase, care pun la dispozitie 2.576 de locuri in primul an de liceu. “Diferenta este cu atat mai mare cu cat cel putin trei clase au fost puse in plus in planul de scolarizare, pentru a putea onora cerintele parintilor in functie de domiciliu, cazuri speciale si alte criterii”, a mentionat reprezentantul scolar.

Pe de alta parte, cresteri se inregistreaza la elevii de gimnaziu, unde, la fel ca si anul trecut, au fost incluse in planul de scolarizare mai multe locuri decat in anul precedent. Astfel, daca in acest an scolar sunt inscrisi la invatamantul gimnazial 9.734 de elevi, pentru anul urmator au fost propuse infiintarea a 9.990 de locuri.

Modificari importante in planul de scolarizare au fost cauzate de trecerea grupei pregatitoare la invatamantul primar. Prin urmare, numarul grupelor din invatamantul prescolar au scazut de la 456 de unitati anul acesta, la 429 pentru noul an scolar. In schimb, diferenta a fost compensata prin atribuirea a 60 de clase la invatamantul primar. Mai precis, daca anul acesta sunt inscrisi in invatamantul primar 9.806 elevi, pentru anul scolar 2012-2013 sunt propuse pentru infiintare 11.484 de locuri in clasele primare.

Recomandari

Alte Articole