Chiulangiii raman fara alocatii sociale

Salajenii care beneficiaza de alocatii pentru sustinerea familiei au fost grav afectati de absenteismul copiilor, astfel incat, in urmatoarele luni, sute de familii nevoiase fie nu vor mai primi deloc, fie vor primi diminuat acest ajutor social.

Aproape 690 de elevi salajeni au inregistrat absente scolare nemotivate din cauza carora familiile lor au ramas fara ajutoarele sociale de la stat. Potrivit legislatiei in vigoare, beneficiarii de alocatii pentru sustinerea familiei raman fara drepturi daca copiii proveniti din aceste familii nu frecventeaza cursurile scolare.

Conform informatiilor furnizate de Agentia Judeteana pentru Inspectie si Protectie Sociala Salaj, in judet sunt sute de familii care au fost sistate de la plata alocatiilor pentru sustinerea familiei din cauza absentelor acumulate in primul semestru din acest an scolar. “In luna ianuarie 2012, la nivelul judetului Salaj s-a inregistrat un numar de 4.872 de beneficiari ai alocatiei pentru sustinerea familiei acordata in baza Legii nr. 277/2010. In familiile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei figureaza 6.612 copii care frecventeaza cursurile scolare. In baza situatiei privind frecventarea cursurilor de catre copiii din familiile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei primita de la Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, pentru semestrul I al anului scolar 2011-2012, au fost diminuate sau reduse, dupa caz, aproape 690 de alocatii”, ne-a declarat consilierul juridic din cadrul institutiei mentionate anterior, Marinela Cipleu.

Astfel, 298 de copii au inregistrat fiecare intre 10 si 19 absente nemotivate de la ore. In aceste cazuri, cuantumul alocatiei pentru sustinerea familiei a fost diminuat, pentru urmatoarele trei luni, cu cate 20 la suta pentru fiecare copil. De asemenea, 16 copii au inregistrat semestrul scolar trecut cate 20 de absente fiecare, ceea ce a condus la diminuarea alocatiei pentru sustinerea familiei cu cate 50 la suta pentru fiecare copil.

De cealalta parte, cateva sute de familii au ramas fara aceste ajutoare de la stat din cauza copiilor care au chiulit prea mult de la scoala. Potrivit sursei mentionate anterior, in semestrul I al anului scolar in curs, nu mai putin de 373 de copii au inregistrat, fiecare, mai mult de 20 de absente nemotivate. In consecinta, plata alocatiei pentru sustinerea familiei a fost suspendata pe intreg semestrul scolar actual, dar nu mai mult de sase luni.

Pe langa masura sistarii sau diminuarii acestor alocatii sociale, copiii au fost “pedepsiti” prin scaderea notelor la purtare ori, in unele cazuri, chiar prin exmatriculare, in cazul liceenilor.

Se considera ca o absenta este justificata doar daca: elevul se imbolnaveste, iar motivul absentei este explicat printr-un certificat medical (scutire, adeverinta); sufera de diferite boli (temporare sau permanente) care impiedica elevul sa urmeze orele de Educatie fizica – elevii sunt scutiti de participarea la aceste ore pe baza unui certificat medical; sau daca intevin evenimente sau situatii de familie exceptionale – in aceste cazuri absentele sunt inregistrate de catre invatator (la ciclul primar) sau diriginte (la gimnaziu si liceu).

Conform Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, pentru familiile cu venit mediu lunar mai mic de 200 de lei, cuantumul lunar al alocatiei va fi: de 30 de lei pentru familiile cu un copil; de 60 de lei pentru familiile cu doi copii; de 90 de lei pentru familiile cu trei copii si de 120 de lei pentru familiile cu mai mult de patru copii. Pentru familiile cu venitul mediu lunar cuprins intre 201 lei si 370 de lei, alocatia este cuprinsa intre 25 si 100 de lei, in functie de numarul de copii. Pentru familiile monoparentale, alocatia va varia intre 50 si 200 de lei in functie de numarul de copii.

Recomandari

Alte Articole