Absente cu nemiluita de la cursurile scolare

Peste 136.000 de ore de absente de la cursurile scolare, aproape jumatate fiind nemotivate, au inregistrat elevii salajeni in cursul lunii noiembrie. Cu toate acestea, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, sustine ca fenomenul absenteismului scolar nu prezinta “probleme foarte foarte grave” in judetul Salaj.

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj continua sa monitorizeze, luna de luna, frecventa elevilor la orele de curs. Potrivit situatiei prezentate, ieri, intr-o conferinta de presa, de inspectorul scolar general Ioan Abrudan, in luna noiembrie s-au inregistrat peste 136.000 de ore de absente, mai mult de jumatate fiind motivate. “Numarul de ore de absente inregistrat in luna noiembrie este de 136.351, in scadere fata de luna anterioara, cand au fost raportate 137.325 de ore in care elevii au absentat. Aceasta diferenta este data de faptul ca elevii constientizeaza faptul ca lipsa lor de la cursurile scolare este monitorizata atent. De asemenea, un alt aspect pozitiv este faptul ca au scazut absentele nemotivate cu circa 8.000 de ore fata de luna anterioara. De cealalta parte, tinand cont ca in aceasta perioada a anului foarte multi copiii se imbolnavesc, a crescut numarul absentelor motivate in luna noiembrie, cu aproximativ 6.800 de ore fata de luna octombrie”, a declarat Ioan Abrudan.

Reprezentantul invatamantului salajean sustine ca fenomenul absenteismului scolar nu se incadreaza in limite ingrijoratoare. “Numarul absentelor nu este unul foarte ridicat daca il raportam la cei 31.000 de elevi care frecventeaza cursurile scolare. Vorbim de 20-21 de zile de scoala lunar, cu o medie saptamanala de 30 de ore, rezultand o medie lunara in toate scolile salajene de 4,5 ore de absente per elev. Prin urmare, fenomenul absenteismului scolar nu inregistreaza probleme foarte foarte grave in judet”, a mentionat inspectorul scolar general.

Potrivit sursei citate, se vor lua toate masurile ce se impun pentru diminuarea acestui fenomen, printre care implementarea cataloagelor electronice, a sistemelor de pontare cu cartele etc.

Cel mai mult au lipsit de la cursuri elevii aflati in primul an de liceu, acumuland 22.249 de ore de absente, potrivit analizei privind numarul de absente inregistrat la fiecare an scolar. Pe locul al doilea se situeaza elevii claselor a X-a, cu 18.143 de ore de absente, locul trei fiind detinut de cei din clasele a XI-a, la o minima diferenta de cei din anul terminal de liceu.

La ciclul gimnazial, cele mai multe absente au fost la clasele a VIII-a, unde s-au inregistrat 11.678 de ore de absente. Pe al doilea loc sunt elevii claselor a V-a, care au acumulat peste 10.000 de absente.

Inspectorul scolar general Abrudan nu a dorit sa faca publica lista cu numarul de absente din fiecare unitate de invatamant, motivand ca acest lucru ar duce la o scadere a increderii in scolile cu numar mare al absentelor. “Referitor la absentele inregistrate la nivelul fiecarei unitati de invatamant, nu vom face publice aceste informatii, pentru faptul ca acest lucru ar duce la discreditarea scolilor. Mentionez, insa, ca nu sunt unitati scolare unde sa avem probleme grave privind fenomenul absenteismului”, a afirmat Ioan Abrudan. Totodata, inspectorul scolar general a afirmat ca nu este relevanta o analiza minutioasa asupra absentelor acumulate de elevi, avand situatii doar pentru lunile octombrie si noiembrie.

La peste 20 de absente nemotivate inregistrate pe parcursul unui semestru scolar, elevii risca sa se aleaga cu un preaviz de exmatriculare. Cei care depasesc pragul de 40 de absente nemotivate au toate sansele sa fie exmatriculati.

Raportarile cu numarul de absente inregistrat lunar in unitatile de invatamant salajene sunt centralizate si prelucrate de reprezentantii ISJ Salaj. Situatiile sunt ulterior transmise Ministerului Educatiei pana la data de 10 a fiecarei luni.

Recomandari

Alte Articole