Scolile din Zalau "inghit" gradinitele

Consilierii municipali au aprobat, ieri, trecerea gradinitelor in subordinea scolilor din Zalau. Prin proiectul privind reorganizarea retelei scolare a unitatilor de invatamant din Municipiul Zalau, pentru anul scolar 2012-2013, s-a aprobat arondarea a 14 gradinite si a unei scoli la sapte unitati de invatamant cu clasele I-VIII si la trei licee.

Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, a explicat ca la baza acestei fuziuni prin absorbtie a stat Ordinul Ministrului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului, prin care, din 1 septembrie 2012 se vor infiinta clasele 0.

„Se doreste crearea unor centre puternice de invatamant, tinand cont ca standardele de cost se vor aplica si pentru cheltuielile de functionare, nu doar pentru cele legate de salarii. Am tinut cont si de o directiva a Inspectoratului Scolar Salaj si a Ministerului Educatiei, prin care se realizeaza zonarea invatamantului. Prin arondarea gradinitelor la scoli, am incercat sa cream circumscriptii scolare, astfel incat acestea sa aiba capacitatea de functionare (in functie de standardele de cost pe elev sau prescolar”, a aratat Radu Capilnasiu.

In urma cu doua zile, consiliul de administratie al ISJ Salaj a acordat avizul conform pentru aceasta reorganizare.

Demersul vizeaza fuziunea prin absorbtie a: Scolii Gimnaziale „Iuliu Maniu” (care are 475 de elevi) cu Gradinita nr.7 (cu 94 de prescolari) si Gradinita „Voinicel” (170 de copii); Scoala nr. 4 Porolissum (cu 352 de elevi) cu Gradinita 13 din Ortelec (care are 37 de prescolari), Scoala George Cosbuc din Ortelec (cu 129 de elevi) si Gradinita „Pinochio” (310 de copii); Scoala „Gheorghe Lazar” (care are 522 de elevi) cu Gradinita nr.10 (220 de prescolari) si Gradinita nr.12 (160 de copii); Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” (1.261 de elevi), cu Gradinita „Ion Creanga” (285 de copii); Scoala Gimnaziala „Corneliu Coposu” (cu 627 de elevi) cu Gradinita „Dumbrava Minunata” (214 copii); Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu (cu 758 de elevi) cu Gradinita nr. 1 (300 de prescolari) si Gradinita nr. 6 (20 de copii); Liceul cu profil Sportiv „Avram Iancu” (510 de elevi), cu Gradinita nr. 4 (107 prescolari) si Gradinita nr. 5 (cu 114 prescolari); Liceul de Arta „Ioan Sima (552 de elevi), cu Gradinita nr. 8 (132 de prescolari) si Gradinita nr. 11 (215 copii); Seminarul Reformat Wesselenyi (431 de elevi) cu Gradinita Reformata Wesselenyi (41 prescolari).

Reorganizarea propusa de ISJ nu a fost agreata de toti consilierii. Grupul de consilieri UDMR, reprezentat de Bogdan Zsolt Miklos, a fost de parere ca Gradinita nr. 6 (de pe str. 22 Decembrie 1989) sa nu fie afiliata Scolii „Simion Barnutiu”, ci sa ramana arondata la Seminarul Reformat. Argumentele acestuia au fost legate de faptul ca legislatia permite astfel de arondari in functie de aspectele etnice si ca la bugetul total al cheltuielilor gradinitei contribuie si Biserica Reformata. In replica, viceprimarul Zalaului, Gabriela Cota a sustinut ca s-a tinut cont in aceasta reorganizare de faptul ca la Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” exista clase cu predare in limba maghiara si prin functionarea aici a clasei 0 s-ar asigura continuitatea invatamantului in limba maghiara. Mai mult, asa cum a spus si Radu Capilnasiu, s-a avut in vedere zonarea invatamantului din municipiu, in baza avizului conform al inspectoratului scolar.

Propunerea lui Bogdan Zsolt nu a primit unda verde de la colegii din Consiliul Local Zalau, care s-au abtinut de la vot, cu exceptia a patru consilieri UDMR. In schimb, varianta initiala a proiectului a fost aprobata, cu 13 voturi „pentru” si sase abtineri (Gabriel Margin, Silviu Muresan, Sojka Attila, Bogdan Zsolt, Szilagy Sandor si Deak Francisc.

Recomandari

Alte Articole