Gastronomia locala va aduce mai multi turisti in Salaj

Vizitatorii Salajului se vor putea transforma, pe perioada sejurului turistic, in fermieri sau producatori de produse culinare specifice. Gastronomia locala va fi una din principalele atractii turistice din judet deoarece administratia jude-teana pune in practica, impreuna cu parteneri din Suedia, un proiect prin care vor fi transferate bune practici menite sa dezvolte si sa promoveze turismul local prin preparatele culinare specifice Salajului. Acest demers, desfasurat in cadrul actiunii pilot “Gastur-promovarea gastronomiei locale in judetul Salaj” se inscrie in activitatile proiectului “Ruraland-actori ai dezvoltarii rurale”, finantat in cadrul Programului Operational de Cooperare Interregionala Interreg IV C, FEDR). Parteneriatul proiectului este format din 10 autoritati din 9 tari (Belgia, Bulgaria, Spania, Findlanda, Franta, Italia, Portugalia, Romania si Suedia). Proiectul a demarat in luna ianuarie 2010 si este prevazut a se finaliza la sfarsitul acestui an.

In perioada 17-18 ianuarie, la Zalau a fost lansata faza experimetala a acestui proiect, la care au participat reprezentanti ai Consiliului Judetean Salaj, ai Camerei Agricole Salaj, experti locali, producatori salajeni ( de produse de panificatie, lactate, palinca, produse apicole, viticole) si partenerii suedezi detinatori de bune practici din Regiunea Jamtland. Cu acest prilej a fost organizat un seminar pentru producatorii de produse traditionale si gastronomice in care cei prezenti au avut posibilitatea de a cunoaste detaliile proiectului, precum si posibilitatile de a dezvolta pe viitor activitati turistice imbinate cu cele de productie. In perioada urmatoare va fi creata o baza de date a producatorilor cu potential pentru gastroturism, va fi realizata selectia potentialilor producatori de produse traditionale si potentialele unitati care ar putea primi turisti, aspecte care vor sta la baza infiintarii unui centru de promovare si consultanta in domeniul gastroturismului.

Expertii suedezi prezenti in aceste zile la Zalau, Christina Hedin-Eldrimner (de la Centrul National Suedez pentru Procesarea Alimentelor Artizanale la Scala Mica), Manne Mosten (de la Jamtland Harjedalen Tourism) au sustinut ca un astfel de turism contribuie nu numai la promovarea Salajului, ci si la dezvoltarea comunitatilor. Partenerii din Suedia au subliniat ca e “nevoie de identificarea valorilor si de simplitate in abordare” si au motivat ca “transferul de bune practici are rolul de a comprima timpul, de a evita greselile si de a realiza corect toti pasii din proiect”. “Turistul va putea participa la realizarea vinului, a painii, branzei, sau a produsului realizat de operator. Va afla totodata si istoricul acestui produs, iar la intoarcere, va sti sa prepare la el acasa ce a vazut si ce a mancat in Salaj”. Partenerii din cadrul proiectului Ruraland au mai sustinut ca un astfel de turism bazat pe promovarea gastronomiei locale este binevenit in aceasta perioada cand oamenii din toata lumea cauta preparate unice, cu gust bun si cu o traditie a producerii acestuia. Nu in cele din urma, oaspetii s-au aratat extrem de impresionati de preparatele gustate in aceste zile, apreciind in mod special: palinca, sarmalele, carnatii, carnea de porc afumata, slanina afumata si prajita si dulciurile.

Recomandari

Alte Articole