Premieră în Letca! Primul târg de toamnă scoate în prim plan, producătorii BIO (VIDEO)

Premieră în Letca! Primul târg de toamnă scoate în prim plan, producătorii BIO (VIDEO)

După aproape 30 de ani de regim democratic, o parte dintre producătorii BIO din comuna Letca s-au întâlnit în prima expoziţie cu vânzare de profil. Iniţiativa aparţine Primăriei şi Centrului de Informare şi Promovare Turistică iar scopul este acela de a scoate din anonimat potenţialul bucatelor din zonă, care din punct de vedere al calităţii, sunt cu mult peste produsele de acelaşi fel vândute în supermarketurile din oraşe.

 

Băuturi din coacăze şi zmeură, miere de albine, caşcaval, telemea, fructe sau flori, au fost doar câteva dintre produsele expuse duminică 21 octombrie, în faţa Centrului de Informare Turistică din Letca-Sălaj. Deşi sunt net superioare din punct de vedere al calităţii, produsele BIO obţinute în satele din comună se vând mult mai greu decât cele din marile magazine. Fie pentru că sunt mai puţin cunoscute, fie pentru că, producătorii se descurcă cum pot pentru a le comercializa.

Pe lângă reclama făcută de fiecare “din gură-n gură” cum se zice prin partea locului, cei mai tineri au început să-şi promoveze destul de timid sortimentele în mediul virtual pe reţelele de socializare. În ciuda acestor greutăţi, calitatea produselor obţinute aici dar şi nevoia tot mai mare a consumatorilor de a mânca sănătos, încă mai dau speranţe agricultorilor BIO din Letca şi comunele învecinate.

“Trebuie să vină şi va veni vremea când mirajul marilor magazine cu produse frumos ambalate dar nesănătoase, va dispărea din mintea oamenilor. Dacă întrebi, toţi doresc să mănânce sănătos! Pentru asta suntem aici, să dăm oamenilor o mâncare curată şi sănătoasă!” a declarat hotărât, un fermier tradiţional.

Reţetele bătrânilor aplicate în produsele BIO, prind de minune mai ales când vine vorba de turismul gastronomic. Pe lângă frumuseţea peisajului, orice turist care trece pe Valea Someşului poate trăi pe viu experienţe culinare unice! Fie că este vorba de mâncare sau băutură, gustul natural al unui aliment sănătos obţinut în mod tradiţional va fi cu siguranţă cea mai bună reclamă!

Mircea MUREŞAN

Recomandari

Alte Articole