Proiect de restaurare a ansamblului Castel Beldy din Jibou

Consiliul Județean Sălaj a depus, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, cererea de finanțare pentru proiectul de restaurare a ansamblului Castel Beldy din Jibou. Valoarea proiectului este de 34,65 milioane de lei.
Obiectivul de investiție a fost acceptat și inclus în Ruta Castelelor, una dintre cele 12 rute turistice/culturale din România ce vor fi restaurate și promovate cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Cu o istorie de circa 120 de ani, Castelul Beldy este unul dintre puținele castele baroce din Transilvania, având o compartimentare ce amintește de conacele nobiliare din epoca modernă.
În urma multiplelor expertize și studii, proiectantul a propus lucrări de intervenții de ansamblu atât la clădirile principale și la anexe – consolidarea fundației și asigurarea hidroizolației, restaurarea arhitecturală, a tâmplăriei, a vechilor obloane și a pardoselilor, reabilitarea grupurilor sanitare, accesibilizarea spațiului pentru persoanele cu dizabilități, cât și reamenajarea parcului.

Recomandari

Alte Articole