Zeci de spectacole de teatru la Cehu Silvaniei

Casa Oraseneasca de Cultura din Cehu Silvaniei a fost, in acest weekend, gazda celei de-a XIII- editii a Festivalului-Concurs National de Teatru pentru Elevi “PADIF”. La deschiderea manifestarilor, au participat Váradi Izabella, consilier in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului – Directia “Minoritati”, Vida Ecaterina, presedintele Asociatiei Culturale „Tövishát”, oficialitati judetene, reprezentanti ai autoritatilor locale, ai Inspectoratului Judetean Scolar Salaj, precum si ai organizatorilor.

 

Evenimentul a fost organizat de: Grupul Scolar “Gheorghe Pop de Basesti” din Cehu Silvaniei, Casa de Cultura Cehu Silvaniei, Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj si sustinut de Primaria Orasului Cehu Silvaniei.

 

Sute de elevi, de diferite varste, din toata tara au prezentat 28 de spectacole de teatru de o inalta tinuta artistica, ceea ce a facut dificila misiunea juriului. Competitia a reunit, la Cehu Silvaniei, 28 de trupe de teatru, formate din 353 de elevi, coordonate de 50 cadre didactice insotitoare. Participantii la PADIF 2011 au venit din judetele: Iasi (o echipa), Satu-Mare (trei), Bihor (patru), Mures (doua echipe), Covasna (doua echipe), Brasov (o echipa), Harghita (o echipa), Salaj (opt echipe), Maramures (o echipa), Constanta (o echipa), iar din Ungaria au participat patru echipe, formate din 35 de copii, in afara concursului.

 

Elevii din judetul Salaj au sustinut reprezentatii, in limba romana, maghiara si franceza, la: Cehu Silvaniei, cu patru spectacole, in Crasna-trei spectacole, la Sarmasag-un spectacol si in Nusfalau-un spectacol.

 

“Editia din acest an, a fost cu totul deosebita prin nivelul de pregatire si evolutia participantilor. Daca in primele cinci editii ale concursului, prestatia trupelor de teatru pentru elevi dovedea ca acestea sunt abia la inceput de drum, acum ele au demonstrat ca sunt echipe extrem de bune. Juriul a fost foarte impresionat de interpretarile elevilor care au venit la Cehu Silvaniei, dar si de trupele din Salaj. Dovada a calitatii jocului scenic este numarul mare de spectatori, sala Casei de Cultura a fost plina la toate reprezentatiile. In prima zi de concurs au evoluat trupele de gimnaziu, iar in cea de-a doua liceenii”, a aratat coordonatorul acestui proeict, Gheorghe Bodea, director adjunct al Grupului Scolar “Gheorghe Pop de Basesti” Cehu Silvaniei.

 

Distinctiile acordate la Concursul de National Teatru pentru Elevi “PADIF” editia a XIII-a, la categoria “Scoli gimnaziale” au fost: doua premii I pentru trupa de teatru “Jomadarak”, de la Scoala Gimnaziala “Petofi Sandor” din Satu Mare si trupa “Gernyeszegi Kopek” de la Scoala Gimnaziala din Gornesti (judetul Mures) si premiul III pentru trupa “Szikra”, de la Scoala generala “Gyulaffy Laszlo” din Cehu Silvaniei. Premiul II nu s-a acordat. Pentru licee sau grupuri scolare s-au acordat: premiul I echipei “Tinikomediasok”, de la Grupul Scolar “Cserey Goga” din Crasna, premiul II trupei de teatru “Berekenye” a Grupului Scolar “Gheorghe Pop de Basesti” Cehu Silvaniei, premiu III trupei “Letra” de la Liceul Teoretic “Ady Endre” din Oradea, mentiune pentru trupa “Grimasz” de la Colegiul National “Aprily Lajos” din Brasov si premiul special pentru “Korosi Csoma Sandor Diakszinpad” de la Grupul Scolar Korosi Csoma Sandor din Covasna.

Recomandari

Alte Articole