Zalauanul Ioan Fodoreanu, dorit consul la Gyula de catre romanii din Ungaria

Comunitatea romana din judetul Bichis (Bekes), din Ungaria, a solicitat premierului Mihai-Razvan Ungureanu retrimiterea zalauanului Ioan Fodoreanu in functia de consul general al Romaniei la Gyula, ca urmare a retragerii din misiune a fostului consul Emil Calin Camarasan. Demersul romanilor din Bichis nu este primul de acest fel, in vara anului trecut ei adresand o cerere similara premierului in functie la acea vreme, Emil Boc.

Romanii din judetul Bichis, din Ungaria, sunt perseverenti in dorinta lor de a-l readuce alaturi de ei, in comunitate, pe zalauanul Ioan Fodoreanu. In numele lor, Grosz Gheorghe-membru in Biroul de Conducere al Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Ungaria si Emilia Martin – presedintele Autoguvernarii Romanesti din judetul Bichis, dar si altii, au semnat si trimis primului-ministru al Romaniei, Mihai-Razvan Ungureanu, o scrisoare prin care solicita ca fostul consul general, zalauanul Ioan Fodoreanu, sa fie retrimis in misiune diplomatica la Gyula. „S-a dovedit a fi un om si un diplomat cu calitati deosebite, un om de cuvant, gata oricand sa ajute. A desfasurat in Ungaria o activitate intensa, s-a implicat in evenimentele importante din viata comunitatii romanesti de aici, la evenimente culturale, serate literare si folclorice, sarbatori religioase, hramuri, expozitii, concursuri. (…)Solicitam ca domnul Fodoreanu sa fie retrimis in misiune diplomatica la Gyula. Consideram aceasta numire ca un sprijin important pentru comunitatea noastra din partea Romaniei”, se arata in scrisoarea respectiva.

Zalauanul Ioan Fodoreanu s-a aflat in aceasta functie in perioada 6 noiembrie 2006 – 9 iunie 2011 . Potrivit Hotararii de Guvern nr. 208 din 9 martie 2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 178 din 14 martie 2011, acesta a fost „chemat din calitatea de consul general, sef al Consulatului General al Romaniei la Gyula, Republica Ungara”.

Misiunea lui Ioan Fodoreanu a fost preluata de Emil Calin Camarasan, retras ulterior din functia de consul general al Romaniei la Gyula. Circumscriptia consulara respectiva cuprinde patru judete din Ungaria, Romania avand in statul vecin trei misiuni diplomatice (ambasada de la Budapesta si consulatele generale de la Szeged si Gyula, n.r.).

Recomandari

Alte Articole