Virozele si pneumoniile fac tot mai multe victime

Fluctuatiile frecvente de temperatura din ultima perioada reprezinta unul dintre motivele pentru care virusii de sezon au facut sute de victime in Salaj. Potrivit informatiilor puse la dispozitie de directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, Ligia Marincas, in ultima saptamana, peste 1.700 de persoane au fost diagnosticate cu afectiuni respiratorii. “Sezonul acesta este unul in care isi fac simtite prezenta infectiile respiratorii. La nivelul judetului Salaj, in perioada 3-9 octombrie, au fost raportate 1.638 de cazuri de infectii acute respiratorii, majoritatea viroze, precum si 112 persoane cu pneumonii”, a declarat Ligia Marincas. Pana la ora actuala nu a fost identificat niciun caz de gripa sezoniera.

 

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca, in aceasta perioada, sa asculte sfatul medicilor, sa respecte regulile de igiena si sa se vaccineze antigripal, pentru evitarea imbolnavirilor. Masurile de igiena personala, precum spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii si, in special, prin gripa. De asemenea, este recomandat sa se evite zonele aglomerate si expunerea prelungita la frig. In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, trebuie sa se foloseasca mijloacele de protectie adecvate.

 

Respectarea unui regim de viata sanatos, si anume o alimentatie bogata in proteine, legume si fructe; odihna si miscare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse), este esentiala pentru mentinerea unui corp sanatos. Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cronice cardiace si respiratorii, este bine sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele imbolnavirii sau a aparitiei complicatiilor afectiunilor existente.

 

2. Salajenii se pregatesc pentru v

 

accinarea antigripala

Directorul DSP Salaj a mai transmis ca a sosit prima transa de bani pentru achizitionarea vaccinului antigripal. “Ministerul Sanatatii a alocat, in fiecare judet, o suma de bani pentru achizitionarea dozelor de vaccin antigripal sezonier. La nivelul Salajului, vorbim de aproximativ 6.400 de doze de vaccin antigripal sezonier. Am demarat deja procedurile pentru efectuarea licitatiei in vederea desemnarii firmei care va distribui aceste vaccinuri. In functie de rezultat, vom trece la repartizarea dozelor catre cabinetele medicilor de familie si in unitatile sanitare cu paturi”, ne-a declarat Ligia Marincas.

 

Suma alocata de minister este de aproximativ 70.000 de lei, rezultand un pret de 11 lei, cu TVA inclus, pentru fiecare doza. Directorul DSP Salaj sustine ca, de regula, de la mijlocul lunii octombrie se va incepe imunizarea gratuita a persoanelor cu risc, dozele urmand a fi distribuite cabinetelor medicale. De asemenea, a adaugat ca urmatoarea transa pentru vaccinul antigripal va fi in luna noiembrie.

 

Dozele de vaccin antigripal vor deservi populatia judetului incadrata cu risc de imbolnavire, conform catagrafieirii realizate prin intermediul medicilor de familie, al spitalelor si institutiilor sanitare etc. Directorul DSP a precizat ca la nivelul judetului Salaj au fost identificate circa 54.700 de persoane care urmeaza a fi imunizate. In aceasta lista sunt cuprinse persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, copiii si batranii institutionalizati, precum si personalul medico-sanitar.

 

Vaccinul gripal sezonier 2011-2012 recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii cuprinde trei tulpini, la fel ca si anul trecut, respectiv A/California/7/2009/(H1N1), care este si tulpina pandemica, A/Parth/16/2009(H3N2) si B/Brisbane/60/2008. Conform prevederilor OMS, imunizarea populatiei trebuie sa fie facuta in perioada preepidemica, respectiv in lunile octombrie-decembrie. Vaccinul nu este recomandat persoanelor cu hipersensibilitate la substantele active, la oricare dintre excipienti, la ou, la reziduuri din ou si la proteine de gaina. Durata imunitatii postvaccinare la tulpini similare sau strans inrudite cu tulpinile vaccinului oscileaza, dar este de obicei intre sase si 12 luni.

 

Anul trecut, peste 13.000 de persoane din judetul Salaj s-au vaccinat antigripal.

 

Recomandari

Alte Articole