Vicepresedintele Uniunii Scriitorilor din Romania vine la Zalau

Directorul revistei “Romania literara” va participa la o seara literara la Zalau. Gabriel Chifu, care este si vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, va citi din scrierile sale, in 19 octombrie, de la ora 16, in Sala Porolissum a Consiliului Judetean Salaj. Evenimentul este organizat de Centrul de Cultura al judetului Salaj, in colaborare cu scriitorul Flavius Lucacel.

 

Gabriel Chifu a absolvit Facultatea de Electrotehnica, Sectia Automatizari si Calculatoare, in anul 1979, a lucrat in perioada 1985-2009 la revista “Ramuri” din Craiova, ca redactor si redactor-sef. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al PEN Club Romania Center (din 2002). Intre 2005 si 2009 a fost Secretar al Uniunii Scriitorilor din Romania si membru in Comitetul Director. La aceasta data, este vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania si director executiv la “Romania literara”.

 

A publicat in majoritatea revistelor literare din tara. Scrierile sale au aparut in antologii si reviste din Anglia, Franta, China, Italia, Serbia, Grecia, Statele Unite, Haiti, Belgia, Cehia si altele. I-au fost traduse doua volume de versuri in engleza si maghiara. O dramatizare a romanului sau “Relatare despre moartea mea” i s-a pus in scena la Teatrul Romanesc din Voivodina (Varset).

 

A semnat urmatoarele volume de poezie: “Salas in inima”, “Realul eruptiv”, “O interpretare a Purgatoriului”, “Lamura”, “Omul netarmurit”, “Povestea tarii latine din Est”, “La marginea lui Dumnezeu”, “Bastonul de orb”, “Lacatul de aur”, “O suta de poeme”.

 

Este autorul volumelor de proza: “Unde se odihnesc vulturii”, “Valul si stanca”, “Maratonul invinsilor”, “Cartograful puterii”, “Povestirile lui Cesar Leofu”, “Visul copilului care paseste pe zapada fara sa lase urme sau Invizibilul, descriere amanuntita”, “Relatare despre moartea mea sau Eseu despre singuratate”, “Fragmente din nastrusnica istorie a lumii de Gabriel Chifu traita si tot de el povestita”.

 

A primit de mai multe ori Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania: pentru debut (“Salas in inima”), in 1976; pentru roman (“Maratonul invinsilor”), in 1997 si pentru poezie (“La marginea lui Dumnezeu”), in 1998.

 

A mai primit: premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor, in 1983 si 1994; premiul de haiku al Comunei Literare Varset-Serbia, 1987; Premiul de poezie al C.C. al U.T.C. (pentru volumul “Lamura”), premiul revistei “Amfiteatru” (1975), premiul revistei “Luceafarul” (1976), premiul revistei “Convorbiri Literare” (2000), premiul revistei “Tomis” (2001), premiul revistei “Poesis” (2003); premiul de excelenta “Laurentiu Ulici” al Fundatiei “Luceafarul” (2004), premiul de poezie Virgil Mazilescu (2010), premiul de excelenta “Radu G. Teposu” (2010). Este cetatean de onoare al municipiului Calafat. A fost distins cu titlul Meritul Cultural in grad de comandor.

Recomandari

Alte Articole