"Ultimul festin", un roman exceptional

Romanul “Ultimul festin” a lui Florin Horvath a fost lansat, marti, la Zalau. Volumul a aparut la Editura “Caiete Silvane” in colectia “Scriitori salajeni”. Evenimentul, organizat de Consiliul Judetean Salaj, Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj si Primaria Zalau, a reunit oficialitati judetene si locale, reprezentanti ai unor institutii publice si oameni de cultura. Intre distinsii oaspeti, s-au aflat la Zalau si scriitorii Florin Constantin Veres si Dan Marius Dragan de la Cluj, care au adus cititorilor din urbea de la poalele Mesesului volumele lor “Timpuri uscate” si respectiv, “Calea Robilor”.

Volumul lui Florin Horvath, lansat la Zalau, lucrare ce reprezinta un “produs de exceptie pe piata cartii din Romania”, asa cum l-a catalogat Radu Capilnasiu, primarului municipiului, a intrunit unanim aprecierile scriitorilor si cititorilor.

“Lucrarea reprezinta o mare surpriza pentru cei care cunosc scrierile lui Florin Horvath, prin aceea ca se desprinde de ceea ce a publicat pana acum. Romanul, care se remarca printr-o scriere moderna, este o carte de dragoste, o drama, totodata, plina de poezie sub semnul albastrului, plina de metafore, cu o puternica incarcatura autobiografica. Nu este ultimul festin, ci o alta nastere a autorului”, a apreciat Daniel Sauca, directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj.

Povestea, care surprinde un univers necunoscut cititorilor, acela al pilotilor de vanatoare supersonici, este faurita cu personaje reale si are elemente autobiografice.

“Cartea lui Florin Horvath este scrisa limpede, de un scriitor care stie sa construiasca foarte bine personajele, care sunt si reale, dar si personaje ce simbolizeaza tipuri. Romanul este scris absolut impecabil, cu cuvinte alese, metafore potrivite si percutante si are o constructie absolut deosebita. Cartea mi-a produs foarte multe bucurii sufletesti si intelectuale”, a sustinut scriitorul Dan Marius Dragan, prezent la lansarea “Ultimului festin”.

Presedintele Cenaclului “Silvania”, prof. Iuliu Suciu a impartasit parerea antevorbitorilor sai ca ultima lucrare semnata de Florin Horvath se distinge de scrierile sale.

“Daca pana acum, romanele sale puneau in evidenta pasiunea pentru istorie, prin “Ultimul festin” se realizeaza o perspectiva contemporana asupra unor destine care au momente de convergenta. Trecerea de la romanul istoric, la cel al prezentului reprezinta un pas deosebit pentru Florin Horvath. Parerea mea este ca lucrarea este un roman psihologic, in care autorul urmareste cu multa finete gandurile si sentimentele, in paginile caruia putem gasi cugetari si aforisme”, a spus Iuliu Suciu.

Recomandari

Alte Articole