Transportul cu autobuzele din Zalau este gratuit!

Autobuzele de transport in comun care circula pe strazile municipiului Zalau reprezinta un mijloc de deplasare la indemana si, de multe ori, gratuit pentru cei care nu vor sa scoata 4 lei din buzunar – pretul unui bilet cu doua calatorii. Insa, odata prinsi, blatistii incearca prin orice mijloace sa scape de amenzi: fie se smucesc din mainile controlorilor si o iau la sanatoasa, fie comunica acestora date de indentitate false ori, pur si simplu, ridica din umeri spunand ca nu au nici acte, dar nici bani asupra lor. In primele zece luni ale anului, peste 3.600 de persoane au fost prinse circuland cu autobuzele fara a avea bilet sau abonament de calatorie.

Mii de persoane au fost prinse, in primele zece luni ale anului in curs, circuland clandestin cu autobuzele de transport public local din municipiu. Acestea au fost depistate de controlori, deplasandu-se cu mijloacele de transport in comun fara bilete compostate sau abonamente de calatorie. Dupa cum ne-a comunicat Paul Maghiu, specialist relatii publice in cadrul SC Transurbis S.A. – operatorul de transport in comun din municipiul Zalau, in perioada mentionata, controlorii au surprins 3.604 persoane care nu aveau bilet sau abonament de calatorie.

Calatorii prinsi fara bilet sau abonament ar trebui sa stie ca pot alege intre doua variante de plata. Insa ambele sunt mai costisitoare de cel putin zece ori decat contravaloarea biletului cu doua calatorii (4 lei). Astfel, persoana prinsa fara documente de calatorie poate sa plateasca pe loc controlorilor un bilet cu suprataxa, in valoare de 40 de lei. Cei care refuza achitarea acestui bilet oferit in timpul calatoriei de controlori se aleg cu sanctiuni in valoare de 100 de lei.

Cu toate ca diferenta de plata intre cele doua sanctiuni este destul mai mare, ponderea celor prinsi ca nu respecta legea refuza sa achite biletul cu suprataxa. “Dintre persoanele gasite pe mijloacele de transport in comun din municipiu fara bilet sau abonament, 534 au platit biletul cu suprataxa. Valoarea totala a acestor bilete este de 21.354 de lei. In restul cazurilor, au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de 100 de lei”, a declarat purtatorul de cuvant al SCTransurbis.

Calatorii blatisti invoca tot felul de motive pentru care nu au bilet, in incercarea de a scapa basma curata, ori pur si simplu o rup la fuga. Tot pentru a scapa de plata biletului pe loc, bineinteles la suprataxa, ori a amenzii, contravenientii spun ca nu au bani si nici acte la ei. De asemenea, unii sustin ca nu au avut timp de la urcarea in mijlocul de transport si pana la verificare sa-si composteze biletul. In alte cazuri, calatorii se scuza ca nu au apucat sa-si cumpere bilet.

Una dintre metodele frecventate de calatori este stergerea datei imprimate pe biletul de calatorie si refolosirea acestuia. Totodata, unii introduc biletul pentru a doua oara in compostor, acoperind data primei utilizari. Aceeasi metoda nu functioneaza si in cazul aparatelor pentru perforat biletele.

Cert este ca uneori, si calatorii au dreptate. Spre exemplu, la nivelul municipiului Zalau, in anumite statii de autobuz nu exista locatii de unde calatorii sa-si cumpere biletele de calatorie, cum este in zona industriala. In unele situatii, biletul introdus in aparatul de imprimare cu data si ora calatoriei nu composteaza corect. Iar uneori, aceste aspecte nu sunt intotdeauna intelese de controlori.

Pentru a evita eventualele altercatii cu calatorii blatisti, uneori, controale pentru depistarea acestora in autobuzele din municipiu se fac impreuna cu oamenii legii. Un astfel de control a avut loc la finele lunii octombrie, impreuna cu politistii locali. “Controlul s-a desfasurat in data de 27 octombrie, intre orele 22-24, cand politistii locali au desfasurat o actiune impreuna cu angajati din cadrul S.C.Transurbis pe mijloacele de transport in comun in vederea identificarii persoanelor care circula fraudulos. In urma acestei actiuni, persoanele gasite fara documentele de calatorie au fost sanctionate cu amenda de catre angajatii operatorului de transport public local”, se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Locale Zalau. Astfel, in numai doua ore, controlorii au sanctionat 25 de persoane, dintre care 18 au ales sa plateasca biletul cu suprataxa, iar ceilalti amenda de 100 de lei.

Faptul ca unii zalauani circula fara bilet sau abonament este si consecinta faptului ca biletul de autobuz este printre cele mai scumpe din tara. Mai mult, rutele sunt mult mai scurte intre destinatii, astfel incat costurile firmei ar trebui sa fie mai reduse. Biletul de calatorie a fost scumpit anul trecut, de la 3 la 4 lei pentru doua calatorii, odata cu scumpirea abonamentelor. Conducerea SC. Transurbis a motivat atunci aceste majorari prin cresterea TVA-ului, precum si cresterea numarului de trasee pe care circula autobuzele. Pretul unui abonament lunar este de 60 de lei, al abonamentului pentru elevi – 50 de lei, in timp ce persoanele cu handicap grav si accentuat trebuie sa scoata din buzunar 50 de lei pentru abonamentul lunar la cursele Transurbis.

Recomandari

Alte Articole