Tradiţie: Mii de ouă sparte în ''Ciocota pe duse'' de la Rus (VIDEO-Galerie FOTO)

Competiţie inedită de Paşte într-o localitate sălăjeană. Mii de ouă au sfârşit zdrobite în câteva minute în localitatea Rus de pe Valea Someşului. Aici tradiţia spune că oul tare îl duce pe cel slab, astfel încât toţi cei care ciocnesc ouă şi reuşesc să le spargă pe celelalte le iau pur şi simplu şi pleacă cu ele acasă. Cu o astfel de miză cei mai pricepuţi într-ale obiceiului pot pune în traistă sute de ouă capturate de la rivali.
Obiceiul este unul străvechi, unic în ţară dar şi în lume iar cei mai avansaţi care îl practică cu multă pricepere poartă numele de ciocotari. Cel mai important în ziua de Paşte este oul, mai precis coaja acestuia. Cu un ou tare la coajă se pot sparge cu uşurinţă 20-30 de alte ouă cu o coajă mai slabă, iar cei pricepuţi în alesul acestora sunt exclusiv bărbaţii. Strategile sunt puţine. Intra în concurs doar ouăle de găină cele mai puternice, alese după reguli stricte pe toată perioada postului şi vopsite atent la foc mic mai bine de 40 de minute în Vinerea de Paşte.  Astfel de preocupări bărbăteşti încep încă din iarnă, când găinile ouă mai rar şi fac ouăle cu coaja mai groasă. Fiecare familie vopseşte minim 100 de ouă alese după sunetul scos după ce sunt atinse cu dinţii sau lovite cu unghia. Când sunetul este subţire şi pătrunzător înseamnă că oul este unul cu şanse de câştig.

Startul competiţiei începe imediat după terminarea liturghiei şi ţine până a treia zi a praznicului. în acest an au fost aruncate în luptă numai în faţa bisericii peste 2000 de ouă fierte şi vopsite, din totalul de aproximativ 30.000 vopsite în localitate. Hărmălaia şi zgomotul de ouă ciocnite nu a ţinut mai mult de o oră, timp în care cei cu ouăle mai slabe au plecat acasă fără ”muniţie”, spre deliciul şi satisfacţia învingătorilor din această fază a întrecerii. Câştigătorul nu este desemnat în prima zi însă lupta se duce la urmă între cei mai pricepuţi. Anul trecut cel mai puternic ou a învins 45 de ouă iar cel mai puternic ciocotar a dus acasă nu mai puţin de 400 de ouă. Multe, puţine, toate au acelaşi sfârşit-sunt date ca mâncare puilor de găină sau umplute pe tavă.

Mircea Mureşan

Recomandari

Alte Articole