Tot mai multi salajeni sunt escrocati

In speranta ca se vor imbogati peste noapte, salajenii continua sa dea curs castigurilor anuntate prin intermediul mesajelor pe telefonul mobil ori chiar apelurilor telefonice. Pentru revendicarea premiilor de cateva zeci de mii de euro, fericitii “castigatori” trebuie doar sa trimita diferite sume de bani in conturi mentionate de catre apelanti. Doar ca, intr-un final, premiul se transforma intr-o “teapa” de zile mari, in unele cazuri fiind de aproape 5.000 de euro.

Mai multe persoane au sesizat politia, in cursul acestui an, despre faptul ca au fost inselate de persoane necunoscute care le-au promis castiguri insemnate. Potrivit purtatorului de cuvant din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta, in cursul acestui an au fost inregistrate aproximativ 12 plangeri prin care s-au sesizat fraude prin SMS sau apeluri telefonice. “In principiu, cetatenii s-au plans ca au fost sunati de persoane care s-au recomandat ca reprezinta companii de telefonie mobila sau posturi nationale de televiziune si care le-au spus ca au castigat bani sau concursuri cu premii. Insa, pentru a intra in posesia acestora, trebuie sa trimita, prin Western Union, diferite sume de bani pe numele unor persoane din Barlad, Constanta, Brasov sau Tulcea”, ne-a declarat Tincuta Dumuta.

 “Teapa” de 5.000 de euro

Desi aceste metode de a insela populatia au fost intens mediatizate, sumele cu care au fost fraudate unele persoane sunt extrem de ridicate la nivelul judetului. Iar acestea difera in functie de “castigul” anuntat. Potrivit sursei mentionate anterior, reclamantii au fost inselati cu sume pornind de la 400 de lei si ajungand pana la 4.900 de euro. “Desi aceste persoane au fost avertizate de catre prieteni sau apartinatori ca este foarte posibil sa fie inselati, au trimis banii de bunavoie, manati probabil de mirajul unei imbogatiri rapide”, a mentionat purtatorul de cuvant. In toate aceste dosare se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune. Oficialii postali spun ca au fost martori la astfel de cazuri, unii depunand sumele de bani cerute de infractori chiar si in mai multe transe. Este vorba de sume in lei de ordinul miilor, trimise la diferente de cateva ore.

 Fiecare cu specializarea sa

Din pacate, unii salajeni sunt extrem de creduli cand vine vorba de castiguri rapide si respecta cerintele infractorilor. Prin intermediul telefonului mobil, acestia din urma apeleaza sau trimit mesaje scrise potentialelor victime, promitandu-le premii in bani sau obiecte in schimbul indeplinirii unor cerinte. Mai precis, “castigatorul” trebuie sa achizitioneze cartele telefonice si sa trimita codurile de reincarcare la un anumit numar de telefon ori chiar in timpul convorbirii. In alte cazuri, infractorii solicita victimelor sa depuna anumite sume de bani prin transfer on-line la oficiile postale. Mai nou, acestia au gasit o alta metoda prin care sa insele oamenii, mai precis, prin Western Union. Sumele depuse prin acest serviciu pot fi ridicate in doar cateva ore de catre destinatar si din orice locatie din tara. Infractorul poate ridica astfel suma de bani de la sute de kilometri distanta de locul in care a anuntat castigatorul ca se afla.

 

Salajeni naivi

Cel mai adesea cad in plasa infractorilor batranii, dar si persoanele care nu au cunostinte despre telefonia mobila. Chiar si angajatii oficiilor postale atrag atentia pesoanelor care vin sa trimita bani in diferite conturi, mentionand ca sunt castigatorii unor sume de bani prin intermediul telefonic. Potrivit unor surse oficiale care au dorit sa-si pastreze anonimatul, in momentul in care sunt avertizate, persoanele in cauza privesc cu scepticism intentia lucratorilor postali. “Ii vedem ca stau cu telefoanele mobile la ureche pe tot parcursul tranzactiei, neavand voie sa intrerupa convorbirea. Ori, in unele cazuri, ne spun care sunt motivele pentru care transfera aceste sume de bani. Atunci intervenim si incercam sa-i avertizam sa nu dea curs acestor castiguri, nefiind reale. Mai ales oamenii in varsta ne privesc suspiciosi, de parca noi nu am vrea sa intre in posesia asa-ziselor premii. Din pacate, noi doar putem sa le atragem atentia, fiind obligati sa operam tranzactia”, ne-a spus sursa.

Pentru a nu deveni victimele acestor tipuri de infractiuni, cetatenii sunt sfatuiti sa nu raspunda solicitarilor care promit premii consistente din partea companiilor de telefonie mobila sau din partea altor firme din Romania in schimbul unor sume de bani sau coduri de reincarcare. Acestia nu trebuie sa nu furnizeze informatii confidentiale, respectiv: cod numeric personal, conturi bancare, parole ori coduri de reincarcare etc. si sa evite accesarea paginilor web care pot imita site-urile oficiale ale diferitelor organizatii. Si politistii atrag atentia populatiei sa nu dea curs unor astfel de solicitari, intrucat, in mod logic, un premiu nu trebuie conditionat de trimiterea unor sume de bani.

Recomandari

Alte Articole