Tot mai multi salajeni muscati de capuse

Cazurile tot mai multe de persoane care au ajuns la spital dupa ce au fost muscate de capuse baga spaima in salajeni. Nu doar ca oamenii au ajuns sa ceara in farmacii solutii preventive pentru aceasta problema, dar multi prefera sa evite iesirile la iarba verde, cel putin pentru o perioada. De altfel, fenomenul capuselor, inregistrat la nivel national si nu doar in Salaj, l-a determinat pe premierul Victor Ponta sa ceara specialistilor Ministerului Sanatatii o statistica la zi si o solutie prin care s-ar putea preveni aceste situatii, precum si contactarea boreliozei Lyme, transmisa de aceste insecte.

Cazurile de persoane muscate de capuse si ajunse la spital se regasesc pe intreg teritoriul Romaniei, deci si in Salaj, unde la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau au ajuns, de la inceputul primaverii si pana acum, peste 115 de asemenea pacienti. Statistica unitatii medicale respective arata ca pacientii provin atat din mediul urban, cat si din cel rural, fiind atat de varste mici, cat si bunici ajunsi la anii batranetii. Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean, Codruta Puscas, ne-a declarat ca majoritatea situatiilor sunt intalnite in week-end, cand lumea profita de vremea frumoasa pentru a iesi la picnic si la iarba verde. Astfel, daca in zilele lucratoare persoanele care cer ajutorul medicilor dupa ce au fost muscate de capuse sunt rare, putand fi numarate lejer pe degetele de la o mana, statistica de la finalurile de saptamana este ingrijoratoare, de-a dreptul: intre zece si 39 de cazuri au fost inregistrate in week-endurile care s-au scurs din aprilie si pana in prezent, numarul pacientilor fiind mare raportat la intervalul de timp in care au fost inregistrate. Tragand linie si adunand, finalurile de saptamana ale acestei primaveri au totalizat peste 115 de asemenea pacienti. Datele lui 2012 sunt cu atat mai grave cu cat, in intreg anul trecut, au fost inregistrate doar 65 de asemenea pacienti.

Situatia este simtita din plin de salajeni, in toata gravitatea ei. Oamenii nu doar ca au ajuns sa caute in farmacii medicamente pentru a preveni muscaturile de capusa, dar unii sunt decisi sa nici nu mai iasa la iarba verde pana nu se vor calma lucrurile. Doru S., 54 de ani, din Zalau, ne-a declarat ca a incercat sa gaseasca creme sau uleiuri repelante, atat in farmacii, cat si in punctele fito-sanitare, dar ca incercarile lui nu au avut rezultat. „De cand au aparut cazurile atat de multe privind capusele, sunt de-a dreptul speriat. Am doi nepotei mici, care se joaca toata ziua in curte, in iarba. Am fost la farmacii si la punctele fito-sanitare, sa caut creme sau uleiuri repelante, dar mi s-a spus ca nu exista asa ceva pentru capuse. Chiar nu stiu ce sa fac. Sa tin copiii in casa?”, ne-a declarat barbatul.

Nelinistita este si Viorica S., 59 de ani, din Zalau, care ne-a declarat ca si-a insotit sotul la Urgenta dupa ce acesta a fost muscat de o capusa. „Sotul meu a fost muscat de o capusa, zilele trecute. A incercat sa o scoata, dar dupa doua zile, cand locul muscaturii s-a umflat si s-a inrosit, ne-am dat seama ca a ramas capul insectei inauntru. Ne-am dus la Urgenta, unde medicii au scos capul capusei si i-au administrat sotului un vaccin. Nu am fost singurii de acolo cu aceasta problema, am vazut multi pacienti la fel ca noi. Mi-e groaza de ce se intampla. Am vazut la televizor ca si in alte judete sunt probleme, iar boala transmisa de capuse este cat se poate de serioasa”, a ne-a declarat zalauanca.

In asentimentul celor doi s-a aratat si Tiberiu D., 33 de ani, din Zalau. „Am un baietel mic si, de cand cu toata nebunia asta cu capusele, mi-e frica sa-l mai las la tara, la parinti. Ma tem sa nu fie muscat, asa ca l-am adus in Zalau si sta peste zi, cat suntem noi la serviciu, la socri. E pacat ca sta intre patru pereti, dar prefer asa, decat sa ne trezim ca ia ceva boala. Si am vorbit cu sotia, cred ca vom sta acasa si vom evita sa iesim la gratar, cel putin o perioada, pana se linistesc lucrurile”, a spus barbatul.

Ce fac primarii?

In ciuda numarului mare de pacienti care se prezinta la Spitalul Judetean cu afectiuni cauzate de muscaturile de capusa si, desi multi din ei provin din Zalau – dupa cum arata statistica spitalului respectiv – administratia municipala sustine ca nu exista o evidenta cum ca pacientii ajunsi la UPU sunt din municipiu sau ca au fost muscati pe raza municipiului. Ca urmare, nici nu se va lua o masura de starpire a acestor insecte. „Nu este o evidenta referitoare la persoanele care au ajuns la Urgenta cu muscaturi de capusa conform careia pacientii sunt din Zalau sau ca incidentul s-a produs in intravilanul municipiului Zalau. Nu va fi vreo actiune de dezinsectie pentru capuse”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan.

Nici primarul Jiboului, Eugen Balanean, nu este ingrijorat de problema capuselor, ci sustine ca vremea lor a trecut demult si ca nu au fost cazuri de jibouani muscati de aceste insecte. Primarul ne-a spus ca in zona Jiboului „capusele nu au conditii meteo, specifice, ca sa se dezvolte” si ca nu toate capusele prezinta pericol, in sensul ca acelea care musca animalele nu musca si oamenii. „Nu am avut cazuri de oameni muscati de capuse. In zona la noi nu sunt probleme de acestea, capusele nu au conditii meteo, specifice, ca sa se dezvolte aici. De ce sa luam masuri daca nu e cazul? A trecut perioada capuselor si, oricum, nu toate prezinta pericol. Sunt capuse de animale si capuse care musca oameni. Capusele sunt de cand lumea, alea de animale nu prezinta pericol pentru oameni. Daca vom avea cazuri, vom interveni”, a declarat primarul Eugen Balanean.

Receptivi la problema existenta in intreg teritoriul Romaniei, deci si in Salaj, sunt edilii din Simleu Silvaniei si Cehu Silvaniei. „M-am gandit la aceasta problema a capuselor si voi solicita unei firme specializate sa realizeze o actiune de dezinsectie in oras”, a declarat primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas.

La randul sau, viceprimarul orasului Cehu Silvaniei, Emil Bulgarean, ne-a declarat ca, desi nu se va face o actiune de deratizare, echipe din cadrul administratiei locale vor tunde iarba din parcuri si din spatiile verzi dintre blocuri.

Mii de romani, diagnosticati cu Lyme

Cazurile tot mai multe de persoane care au ajuns la spital dupa ce au fost muscate de capuse l-au determinat pe premierul Victor Ponta sa ceara specialistilor Ministerului Sanatatii o statistica la zi si o solutie prin care s-ar putea preveni aceste situatii, precum si contactarea bolii Lyme – transmisa de aceste insecte.

Datele solicitate de premierul Victor Ponta ar trebui sa fie prezentate in aceste zile, in prezent, la spitalele de stat, boala Lyme fiind depistata greu, iar pacientii plimbati luni si chiar ani de zile de la o unitate medicala la alta pana la diagnosticarea corecta. „Am fost sensibilizat de situatia actorului Serban Ionescu. Evident, am aflat ca nu este un caz singular, ca exista oameni care nu sunt foarte cunoscuti si ar merita aceeasi atentie. Cred ca trebuie sa stim care sunt solutiile”, a declarat premierul.

Potrivit specialistilor, muscatura de capusa este foarte periculoasa si, netratata, poate fi chiar fatala. Boala se desfasoara in diferite etape, care sunt fiecare caracterizate de simptome specifice – in prima faza eritem al pielii, stare de slabiciune, dureri de picioare si de maini, inflamarea glandelor limfatice sau simptome de gripa; in faza a doua, pareze partiale, poliartrita, pericardita si nevrite precum si tulburari ale ritmului cardiac. In ultima faza a bolii, apar modificari ale creierului asemanatoare celor ce acompaniaza boli precum sifilisul sau scleroza multipla.

Borelioza Lyme nu este recunoscuta oficial ca endemica, insa raspandirea ei este reala. In Romania exista aproximativ 8.500 de pacienti diagnosticati cu Lyme, potrivit statisticilor medicale oficiale. In Salaj, in acest an, au existat opt suspiciuni de Lyme, din care una s-a infirmat, doua cazuri au fost confirmate, trei probe sunt inca in lucru la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, iar in doua situatii, probele au relevat muscaturi de capusa petrecute demult, undeva in trecutul pacientilor. Directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, Ligia Marincas, ne-a declarat ca cei doi pacienti in cazul carora diagnosticul a fost confirmat au primit tratament corespunzaror, iar starea lor este una. Cei doi sunt monitorizati in continuare de catre medicii curanti.

Preventiv

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au declarat ca sezonul de activitate intensa a capuselor, in conditiile climatice din Romania, este in lunile mai-iunie si recomanda populatiei distrugerea, in perimetrele locuite, la nivelul spatiilor verzi, a populatiei de capuse, in cazul in care se observa si se constata prezenta acesteia. De asemenea, este indicata protectia individuala (haine cu maneca lunga, pantaloni etc) in cazul deplasarii in zone cu risc si prezentarea la medic, in cazul in care se constata prezenta unei capuse fixata pe piele (atat in scopul exatragerii corecte, cat si in vederea educatiei pentru observarea eventuala a aparitiei unor simptome). Se recomanda prezentarea la medicul infectionist si daca se constata ca in jurul muscaturii de capuse apare roseata si “eruptie” caracteristica borreliozei. In ceea ce priveste borelioza, reprezentantii MS au spus ca aceasta boala are tratament care duce la vindecare aproape intotdeauna daca este corect recomandat si aplicat de catre medic. Borrelioza poate fi diagnosticata prin probe de laborator, dar nu mai repede de doua saptamani de la muscatura capuselor. Nu toate capusele si nu in toate teritoriile, capusele sunt purtatoare ale microrganismelor borrelia.

Populatii marite de capuse, in ultimii ani

Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj atrag si ei atentia iubitorilor de plimbari in natura sa se fereasca de capuse, mai ales ca in ultimii ani, populatiile de capuse au crescut foarte mult. „Cetatenii care ies la iarba verde trebuie sa aiba grija sa nu stea direct pe iarna, ci pe paturi si chiar sa evite anumite zone, daca le stiu populate de capuse. De asemenea, in aceasta perioada, este recomandat sa poarte imbracaminte adecvata, care sa acopere in intregime corpul, la iesirile in aer liber, mai ales in zonele impadurite”, a declarat directorul DSVSA Salaj, Mircea Martin.

Potrivit sursei citate, capusele trebuie indepartate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie sa fie atent sa le indeparteze in intregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin indepartarea corpului se elimina riscul de transmitere a bolilor in timp ce parazitul se hraneste, iar prin indepartarea capului se elimina posibilitatea de aparitie la nivel local a unei inflamatii. De obicei, pacientul nu trebuie sa ia masuri suplimentare si este suficient sa indeparteze atent capusa, asigurandu-se ca ea este completa, sa dezinfecteze zona si sa se asigure ca nu apare o reactie in zona respectivaPentru mai multa siguranta, insa, prezntarea la medic este indicata.

Recomandari

Alte Articole