Sute de soferi orbi, pe drumurile judetului!

Soferii salajeni depistati cu afectiuni de sanatate incompatibile cu sofatul circula, in continuare, pe drumurile publice. Desi cunosc situatia de-a dreptul nefireasca, oamenii legii sustin ca tocmai legislatia stufoasa le pune bete in roate pentru scoaterea de pe sosele a acestor persoane, care prezinta un real pericol pentru participantii la trafic.

Cateva sute de soferi circula pe drumurile publice, in ciuda faptului ca sufera de boli care le interzic, practic, dreptul de a sofa. Aceste cazuri sunt in atentia autoritatilor salajene care incearca sa aduca situatia pe fagasul normal.

Seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), Remus Stanciu, ne-a declarat ca ultima analiza pentru depistarea conducatorilor auto cu afectiuni de sanatate incompatibile cu sofatul, prin compararea evidentelor inregistrate la Directia de Asistenta Sociala Comunitara si pentru Protectia Copilului Salaj, a fost realizata in prima jumatate a anului trecut. “In cadrul anchetei s-au verificat aproximativ 13.000 de salajeni cu dizabilitati fizice si neuropsihice. Urmare analizei realizate s-a descoperit ca aproape 1.900 de persoane care primesc indemnizatii de stat pentru diferite afectiuni de sanatate detin permise de conducere. Dintre acestea, 200 de persoane nu au dreptul de a conduce, in jur de 1.000 pot conduce doar cu avizul medicului, fiind nevoite sa se prezinte periodic la control, restul avand dreptul de a iesi cu autoturismele in trafic”, a declarat Remus Stanciu.

Potrivit sursei citate, listele curpinzand persoanele cu afectiuni incompatibile cu sofatul au fost inaintate politistilor in vederea luarii masurilor ce se impun. Conform legislatiei in vigoare, doar oamenii legii au competenta sa dispuna retinerea permiselor de conducere in vederea suspendarii sau anularii, dupa caz.

Pana la aceasta data, politistii rutieri au dispus retinerea permiselor de conducere pentru abia o treime dintre cei depistati ca nu au dreptul de a sofa pe drumurile publice. Oamenii legii au explicatii in acest sens. Potrivit comisarului sef Vasile Sabau, seful Serviciului Politiei Rutiere Salaj, retinerea permiselor auto se poate efectua doar la sesizarea medicilor de familie. “Pe parcursul anului trecut, au fost retrase de politisti un numar de 58 de permise de conducere persoanelor declarate inapte de catre o institutie medicala autorizata, in urma comunicarilor facute de medicii specialisti. Intr-adevar, in evidente sunt mai multi conducatori care, desi au permise auto, nu au dreptul de conducere, dar nu putem lua masuri de retragerea permiselor decat la sesizarea medicilor specialisti”, ne-a comunicat comisarul sef de politie Vasile Sabau.

Potrivit dispozitiilor legislatiei rutiere prevazute in articolul 22, alineatul 6, “medicul de familie, atunci cand constata ca o persoana din evidenta sa, care poseda permis de conducere, prezinta afectiuni medicale prevazute in ordinul ministrului Sanatatii Publice emis conform alin. (2), va solicita examenul de specialitate necesar, iar in cazul in care s-a stabilit ca persoana este declarata inapta medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, va comunica aceasta imediat politiei rutiere, pe raza careia medicul isi desfasoara activitatea”. Cu alte cuvinte, medicul de familie, constatand ca pacientul sau sufera de o boala cronica, este obligat sa anunte unitatea de asistenta medicala specializata, careia sa-i solicite un examen de specialitate.

Medicii de familie care au obligatia sa sesizeze organele de politie in momentul in care un pacient este descoperit cu o afectiune cronica “uita” uneori de raspundere. Acestia ar trebui sa stie ca nedeclararea pacientilor catre autoritatile competente poate atrage, dupa sine, dosare penale pe numele medicilor de familie. In cazul producerii unor accidente rutiere provocate din cauza afectiunilor de sanatate si daca se constata ca nu a raportat starea soferului, medicul de familie va raspunde in fata legii. “In mod normal, medicul de familie, care ar trebui sa aiba o imagine completa asupra starii de sanatate a pacientului, trebuie sa consilieze si sa informeze pacientii asupra riscurilor, daca acestia sunt depistati cu afectiuni pentru care este contraindicata obtinerea permisului de conducere. Cunoastem ca exista si situatii in care comunicarea intre pacient si medicul de familie nu este tocmai eficienta, in sensul ca anumite boli, depistate si tratate de medicii specialisti, nu ajung intotdeauna la medicul de familie, cum, de altfel, nici medicii de familie nu anunta mereu Politia. Intrucat este in joc viata persoanelor bolnave si a celorlalti participanti la trafic consideram ca persoanele care dobandesc afectiuni, pentru care sofatul constituie un risc, trebuie sa constientizeze ca pun in pericol nu doar propria viata ci si a semenilor lor”, ne-a declarat directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, Ligia Marincas.

Din pacate, in unele situatii, cel mai probabil, de frica de a nu isi pierde pacientii, medicii omit sa dea curs unor astfel de obligatii. Din acest motiv, numarul soferilor care conduc desi au probleme serioase cu vazul, auzul sau au alte afectiuni grave este mult mai mare decat al celor pe care boala i-a lasat fara permis.

Printre alte carente legislative se numara faptul ca legea nu prevede efectuarea unor verificari medicale periodice pentru depistarea soferilor care raman cu astfel de afectiuni dupa obtinerea permisului auto. Indiferent daca sunt orbi, surzi ori cu probleme neuropsihice ori fizice, aceste persoane se urca linistite la volan, punand in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic. Mai mult, potrivit legilor in vigoare, preschimbarea permisului de conducere inainte de expirare nu obliga posesorul sa efectueze analizele medicale, astfel incat unele afectiuni incompatibile cu sofatul nu sunt depistate. Prin urmare, o buna parte dintre soferi circula nestingheriti pe drumurile publice, chiar daca anumite afectiuni de sanatate ii impiedica sa conduca in siguranta. Astfel, daca cere schimbarea permisului inainte cu cateva zile de implinirea termenului legal, acesta nu mai este obligat sa isi faca analizele medicale.

Lista afectiunilor care sunt incompatibile cu soferia au fost schimbate in urma cu 2 ani, fiind mai permisibile decat ultimele reguli stabilite in cursul anului 2003. Ca urmare, daltonistii pot conduce nestingheriti, iar epilepticii si cardiacii isi pot obtine dreptul de a conduce dupa examinari severe. Aceleasi norme au eliminat discromatopsia, boala celor care confunda culorile, din lista afectiunilor oculare pentru care nu se putea obtine permis de conducere. Noile reglementari limiteaza la opt numarul maxim al dioptriilor pe care le pot avea conducatorii auto si fixeaza la 0,5 acuitatea vizuala cu lentile de corectie, fata de 0,6, cat prevedea reglementarea din 2003. Pierderea unui ochi echivaleaza cu interdictia de a mai conduce timp de sase luni si in cazul soferilor amatori, nu doar in cel al profesionistilor, cum era pana acum. Ulterior este nevoie de avizul oftalmologilor. Pentru cei care doresc sa conduca, dar au handicap fizic, se cere avizul unei unitati medicale autorizate. Ei vor fi supusi unui test practic, iar avizul medical trebuie sa precizeze ce tip de modificare este necesara vehiculului si daca soferul trebuie sa poarte dispozitiv ortopedic.

Tulburarile grave de ritm cardiac sunt o interdictie noua pentru cei care vor permis de conducere. Cele mai multe dintre afectiunile cardiace incompatibile cu sofatul sunt: cardiopatia ischemica grava, hipertensiunea arteriala – peste 200 mm Hg, malformatii vasculare grave sau insuficienta respiratorie cronica cu pierdere a peste 60 la suta a capacitatii respiratorii.

Bolnavii de diabet care au nevoie de insulina sau de antidiabetice orale vor putea obtine permise de conducere numai daca in ultimul an nu au avut nicio criza si doar daca nu au si alte complicatii care sa le afecteze capacitatea de a sofa. Orice criza de scadere a glicemiei va trebui raportata, chiar daca nu are legatura cu condusul, iar capacitatea de a sofa va fi reevaluata.

Pe langa bolile de inima si afectiunile vederii, legea interzice sofatul si in cazul celor care au afectiuni hematologice, reumatice sau ale aparatului digestiv – ciroza hepatica severa. Cei care sufera de surditatea totala sau deficienta auditiva peste 50 la suta nu pot fi detinatori de permis auto, conform legii. O parte din bolile psihice sau psihiatrice interzic, de asemenea, dreptul de a conduce, in cazul unor afectiuni precum dementa, tulburarile mintale sau de personalitate, schizofrenia sau retardul mintal.

Recomandari

Alte Articole