Standarde europene în Liceul ”Ioachim Pop” din Ileanda (Galerie FOTO)

Liceul Tehnologic „Ioachim Pop” din Ileanda judeţul Sălaj, reprezintă şi acum după mai bine de 50 de ani de existenţă, pentru foarte mulţi elevi din localităţile învecinate, o veritabilă rampă de lansare. Cele 46 de promoţii de absolvenţi care au trecut prin această importantă instituţie de învăţământ, sunt şi astăzi recunoscătoare, şi îşi exprimă consideraţia faţă de  colectivul de cadre didactice al liceului .

Liceul Tehnologic Ioachim Pop din Ileanda, înglobează toate nivelurile de învăţământ, de la grădiniţă până la ciclul primar, şi de la ciclul gimnazial la cel liceal. Astfel, numărul total al elevilor care învaţă în această instituţie de învăţământ, se ridică la aproximativ 500.

Directorul Liceului din Ileanda, profesor inginer Gavril Popan, a declarat că:

„avem 498 de elevi, din care 63 la preşcolari, la învăţământul primar 90, la gimnaziu 121, şi la liceu 144 de elevi dar şi două clase de frecvenţă redusă cu 41 de elevi”.
Şi cum de-a lungul celor 50 de ani de activitate a liceului din Ileanda s-au schimbat profilurile, de la uman, mecanic agricol, mecanic auto, electromecanic auto, matematică – informatică şi până la ştiinţele naturii, astăzi elevii pot alege să studieze între două profiluri: Real şi Tehnic.

Directorul Gavril Popan mai spune că:

” la liceu avem două profiluri, Real şi Tehnic, la Real este specializarea Stiinţele naturii, iar la Tehnic este specializarea – Mecanic pentru întreţinere şi reparaţii. Cei mai mulţi sunt la ştiinţele naturii şi aici avem patru clase, iar la cel tehnic, avem trei clase unde efectivele sunt mai mici”.
De asemenea, corpul profesoral este la cel mai ridicat nivel, de primă mână cu o înaltă ţinută profesională, media de vârstă a acestora este medie, doar că printre aceştia, la catedra, în anul şcolar 2013-2014, vor fi şi doi profesori, deja pensionaţi de curând:

Gavril Popan:„avem o încadrare 100% cu profesori calificaţi. Avem doi profesori pensionaţi, încadraţi la plata cu ora, nu predau cu normă întreagă, aceştia vor preda matematică şi educaţie fizică”.
Totodată, Liceului din Ileanda îi sunt arondate şcolile primare din localiăţile învecinate, cum ar fi, Dolheni, Negreni si Răstoci, dar acolo unde elevii au fost puţini, li s-a pus la dispoziţie microbuzul şcolii pentru a putea fi transportaţi la şcoala din Ileanda:

„Avem o şcoală arondată, cea de la Dolheni care este arondată liceului nostru. Şcoala primară Dolheni, are un numar de 45 de elevi cu preponderenţă de etnie rromă, toţi sunt de la Răscol, doar trei sunt de cetăţenie română, tot acolo avem şi gradiniţă. Mai avem grădiniţa de la Ileanda care este de sine stătătoare arondată nouă, grădiniţă la Negreni şi grădiniţă la Răstoci, toate celelalte şcoli din scăderea efectivelor, au fost desfiinţate şi copiii sunt aduşi la şcoala de centru cu trei microbuze şcolare” a mai declarat director ul Gavril Popan.
Cu câţiva ani în urmă, în cadrul Liceului din Ileanda, exită şi o şcoală profesională, de pe băncile din care ieşeau meseriaşi. Astăzi, acele vremuri au apus.

Directorul Liceului Tehnologic din Ileanda, mai spune cu o oarecare doză de tristeţe că:

„s-a desfiinţat iniţial şcoala profesională, înfiinţându-se şcoala de arte şi meserii, apoi s-au închis şi acestea acum trei ani, şi s-a creeat Liceul Tehnolgic, lucru nefiresc şi anormal, pentru că acolo este locul, în şcoala profesională, unde se formează adevăraţii oameni ai muncii. Acum se încearcă să se repornească şcolile profesionale. Legat de Liceul Tehnologic, era bacalaureatul profesional, adică în disciplinele de examen, să fie introduse şi disciplinele studiate în cadrul curiculumului. E foarte greu de repornit, şi în concepţia oamenilor, se spune că, dacă ai terminat o şcoală profesională, se găseşte undeva pe o treaptă inferioară faţa de cel care e la liceu, cu toate că, din punct de vedere intelectual, nu face faţă liceului”

Liceul are Centru de documentare
În şcolile şi liceele din judeţul Sălaj, sunt mai multe centre de documentare. Din 2008, a luat fiinţă Centrul de documentare şi la instituţia de învăţământ din Ileanda:

Gavril Popan: „sunt câteva Centre de documentare la nivel de judeţ, printre care ne regăsim şi noi. Acesta cuprinde: biblioteca cu fondul de carte, echipament IT conectat la internet pentru documentare, televizor, radio, casetofon, camere foto, video, se ţin chiar şi ore în cadrul centrului de documentare în deosebi, vinerea. Există în arhiva bibliotecii, şi o colecţie de ziare pentru elevi, care se păstrează doi ani”.
Pentru elevii Liceului Ioachim Pop din Ileanda, a fost alocat un număr relativ mare de manuale noi, chiar de ordinul sutelor: „avem manualele mai vechi recuperate de la elevi, cât şi manuale noi, pe care le-am primit la sfârşitul săptămânii trecute de la nivelul Inspectoratului de ordinul sutelor şi în zilele acestea se distribuie la clase” mai spune directorul Popan.

Totodată, elevii liceului se antrenează de nouă ani de zile, într-o prestigioasă sală de sport, care s-a construit chiar de pe vremea Guvernului Năstase. Sala de sport este a 338-a din cele 400, iar valoarea investiţiei este de peste patru miliarde de lei vechi:

Gavril Popan: „este o sală de sport din cele 400 de pe vremea guvernarii Năstase, a fost finalizată în 2004, valoarea investiţiei, a fost de patru miliarde şi ceva, sala a fost construită de la zero, e sală nouă cu proiecte comune. Ca aparatură, pentru baschet avem nişte panouri mobile care pot fi deplasate, pentru a rămâne terenurile de sport libere, se poate juca handbal, volei, tenis de câmp, fotbal de sală, iar dotările sunt făcute de noi, şcoala. De la judeţ, am primit cam prin anul 2007, 2008 sume mici, din care s-au achitat, aproximativ opt mii de ron, din aceşti bani, s-au cumpărat mingi medicinale, tot felul de elemente, conuri, bănci sportive, capră, saltele, plase pentru porţi „

Andreea POCOL

 

Recomandari

Alte Articole