Spitalul "Vechi", innoit cu 600.000 de lei

Aripa dreapta a sectiei TBC a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau a fost modernizata cu 600.000 de lei, iar lucrarile au fost receptionate joi, fondurile fiind asigurate din bugetul spitalului, de la Consiliul Judetean Salaj si de la Ministerul Sanatatii.

In ultimul an si jumatate, lucrari de amploare au fost derulate la ceea ce salajenii numesc Spitalul „Vechi”, investitiile fiind mai mult decat necesare la aceste corpuri de cladire care nu au vazut reabilitari in ultimii 20 de ani. „Am inaugurat astazi (joi, n.r.) aripa dreapta a sectiei TBC a Spitalului Judetean, modernizata printr-o investitie de 600.000 de lei. Din acest total, 400.000 de lei au fost asigurati de Consiliul Judetean, 140.000 de lei din bugetul spitalului, iar diferenta de 60.000 de lei de la Ministerul Sanatatii. Lucrarile au inceput in octombrie 2010 si au constat in zugraveli interioare, inlocuirea tamplariei vechi cu tamplarie de lemn, amenajarea de grupuri sanitare noi pentru personalul medical si pentru pacienti”, a declarat directorul general al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Laurentiu Barna.

Aripa nou renovata are 34 de paturi, repartizate in saloane cu trei si cinci paturi. Pentru fiecare pat, s-au asigurat perne si paturi noi, precum si cate cinci seturi de lenjerie noi. Cladirea in care functioneaza sectia TBC a fost ridicata in 1890, fiind un imobil inclus in lista monumentelor de patrimoniu national. „Este o cladire veche, cu o arhitectura deosebit de frumoasa, care inca de la inceput a avut destinatia de spital. Intrucat este o cladire inclusa in lista monumentelor de patrimoniu national, toate lucrarile au fost executate cu respectarea legislatiei in vigoare referitor la acest tip de imobile. Spre exemplu, toate ferestrele nou montate au tamplarie de lemn. Este mult mai scumpa decat cea din termopan, dar am respectat arhitectura de baza a cladirii”, a declarat Laurentiu Barna.

Potrivit sursei citate, ultimele reabilitari ale imobilului au fost realizate in perioada 1990-1991. „In lunile urmatoare, vrem sa ne ocupam si de aripa stanga a sectiei TBC, dar si de subsol. Nu ne vom permite aceste investitii numai din bugetul spitalului, asa ca vom cauta surse de finantare. Estimarile arata ca doar pentru subsol avem nevoie de 200.000 de lei, bani pe care speram sa ii primim de la Consiliul Judetean”, a declarat Laurentiu Barna.

Directorul general al Spitalului Judetean de Urgenta Salaj a declarat ca, la finele anului trecut, pentru dotarea sectiei TBC s-au primit de la Ministerul Sanatatii un aparat Roentgen (foloseste radiatii electromagnetice de tip X, n.r.), un aparat cu raze RX si un ecograf, care vor fi puse in functiune in maxim trei luni. „Am obtinut toate autorizatiile de care este nevoie pentru punerea in functiune a acestor aparate. In maxim trei luni, vor fi functionale. La capitolul dotari cu aparatura, sectia TBC mai are nevoie de un aparat EKG si de un spirometru, in rest stam bine, nu ne putem plange”, a declarat Laurentiu Barna.

Potrivit sefului sectiei respective, medicul primar ftiziolog Alexandru Szekely, in medie, anual la sectia TBC sunt inregistrate intre 900-1.100 de externari.

Spitalul Judetean de Urgenta Zalau se afla in plin proces de reabilitare si modernizare. Luna trecuta, au fost receptionate lucrarile de modernizare ale Sectiei Anestezie si Terapie Intensiva, investitia de peste 951.000 de lei fiind suportata din bugetul spitalului, din fonduri asigurate de la Ministerul Sanatatii, de la Consiliul Judetean (CJ) Salaj si de la Compania Michelin SA Romania.

De asemenea, in urma cu doua saptamani, au fost receptionate lucrarile de modernizare a spalatoriei Spitalului Judetean, investitia fiind de circa 1,3 milioane de lei. In acest caz, fondurile au fost asigurate din bugetul spitalului, de la Consiliul Judetean Salaj si de la Asociatia Medical Support in Romania din Marea Britanie.

Totodata, Spitalul Judetean de Urgenta Salaj este singura unitate sanitara din Romania cu care Asociatia Medical Support in Romania colaboreaza de peste 14 ani. In urma acestei colaborari, in spitalul respectiv a fost creata cea mai moderna statie centrala de sterilizare a instrumentarului medical din Romania, pusa in functiune in 2008 si realizata printr-o investitie de 450.000 de euro asigurati de asociatia din Marea Britanie.

Spitalul Judetean de Urgenta Salaj este cel mai mare din judet, deservind anual peste 200.000 de persoane si inregistrand peste 40.000 de externari.

Recomandari

Alte Articole