Sperante de finalizare a centurii Zalaului

Dupa ani buni de negocieri si tergiversari, Ministerul Apararii Nationale (MApN) si-a dat acordul ca poligonul Aghires, peste care este prevazut sa treaca traseul centurii Zalaului, sa fie mutat in comuna Crasna.

A fost nevoie de doi ani ca Ministerul Apararii Nationale sa revina asupra deciziei de a mentine poligonul Aghires in actuala locatie, dar in cele din urma miracolul s-a intamplat. Potrivit prefectului Salajului, Alexandru Vegh, MapN si-a dat, in sfarsit, acordul ca obiectivul militar de la Aghires sa fie mutat la Crasna. „Dupa doi ani de asteptari, am primit raspunsul Ministerului Apararii Nationale cum ca sunt de acord cu mutarea poligonului Aghires, peste care este prevazut sa treaca traseul centurii Zalaului, in comuna Crasna. Este un raspuns favorabil si nu se cere echivalarea valorica a terenului. Totusi, conditiile sunt drastice, in sensul ca primariile Zalau si Crasna trebuie sa asigure financiar tot ce este necesar pentru aceasta mutare”, a declarat prefectul Alexandru Vegh, ieri, intr-o conferinta de presa.

Prefectul nu a putut da un cost estimativ al mutarii poligonului, explicand ca, mai intai, reprezentantii MApN trebuie sa spuna exact ce doresc sa aiba in noua locatie, iar abia apoi se va cunoaste suma necesara relocarii obiectivului militar in comuna Crasna. Potrivit sursei citate, saptamana viitoare va avea loc o intalnire intre reprezentantii Prefecturii Salaj si primarii Zalaului si ai comunei Crasna, la care vor fi invitati sa ia parte si reprezentantii MApN, pentru a discuta aspecte legate de viitoarea mutare a poligonului Aghires. „Sper sa putem rezolva totul in cel mai scurt timp posibil, pentru ca Zalaul are nevoie de soseaua de centura, al carei traseu este prevazut sa treaca peste poligonul Aghires”, a declarat prefectul Alexandru Vegh.

Poligonul Aghires este organizat pe 26 de hectare si este singurul omologat din aceasta parte a tarii pentru executarea tragerilor de lupta cu armamentul greu de infanterie si armamentul de pe masinile de lupta, fiind utilizat atat de structurile M.Ap.N (unitatile militare din Zalau, Simleu Silvaniei, Oradea, Beius si Satu Mare, n.r.)., cat si de alte structuri ale sistemului national de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Cel de-al doilea tronson al centurii Zalaului este prevazut sa treaca peste poligonul Aghires, de aceea autoritatile locale si parlamentarii salajeni au facut demersuri pentru mutarea obiectivului militar inca din 2007. In 2010, Ministerul Apararii Nationale era decis ca poligonul sa fie mentinut in actuala locatie, intrucat este „imperios necesar” unitatilor militare din zona. Referitor la cea de-a doua etapa a soselei de centura a Zalaului, Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a estimat valoarea investitiei la circa 64 milioane de lei (fara TVA), in proiect fiind prevazuta realizarea unui tronson peste culmea muntilor Meses si a unui punct de jonctiune cu Autostrada Transilvania. Din acest motiv, soseaua de centura este considerata de autoritatile salajene un obiectiv de interes national, menit sa fluidizeze traficul in nord-vestul tarii.

In ceea ce priveste primul tronson din centura Zalaului, acesta a fost finalizat in 2010 si masoara 9,6 kilometri. Acest tronson face legatura intre DN 1 F Zalau – Simleul Silvaniei si drumul judetean DJ 191 C Aghires – Zalau. Valoarea lucrarilor din prima etapa a proiectului initiat de Primaria Zalau a fost de circa 40 de milioane de lei, din care majoritatea au reprezentat finantare Phare.

Recomandari

Alte Articole