Săracele sate! Drumuri reparate de localnici la Podiş (Galerie FOTO) Reviewed by CD on . Sătui de promisiunile autorităţilor comunale, oamenii din satul Podiş,  comuna Ileanda, au ajuns la capătul răbdărilor. Pentru a putea circula prin sat au pus l Sătui de promisiunile autorităţilor comunale, oamenii din satul Podiş,  comuna Ileanda, au ajuns la capătul răbdărilor. Pentru a putea circula prin sat au pus l Rating:
Ești aici: Acasă » Economie»Săracele sate! Drumuri reparate de localnici la Podiş (Galerie FOTO)

Săracele sate! Drumuri reparate de localnici la Podiş (Galerie FOTO)

Săracele sate! Drumuri reparate de localnici la Podiş (Galerie FOTO)

Sătui de promisiunile autorităţilor comunale, oamenii din satul Podiş,  comuna Ileanda, au ajuns la capătul răbdărilor. Pentru a putea circula prin sat au pus la bătaie toţi banii obţinuţi după vânzarea lemnelor din pădure, şi au pietruit uliţele desfundate. Situaţia este fără precedent, cu atât mai mult cu cât toate demersurile făcute către primărie, în ultimii doi ani, au primit acelaşi răspuns: Nu sunt bani!

Aproape 4 km de drum comunal şi uliţe au fost pietruite de săteni, pe cont propriu, în Podiş. Localnicii au pus la bătaie ultimii bani, obţinuți din vânzarea lemnelor, marcate şi exploatate în pădurea composesorală. Suma nu este una neglijabilă. În ultimii 4 ani, economiile celor 70 de localnici înscrişi în composesorat, s-au cifrat la peste 100 de milioane de lei vechi. Necheltuiţi până în această primăvară, bănuţii au fost băgaţi în drumuri, deşi întreținerea acestora, ţine de competenţa primăriei. Ultima pietruire a fost acum doi ani, dar imediat după aceea s-a început lucrarea de aducţiune a apei. Şanţurile săpate transversal peste drum au făcut circulaţia imposibilă în această primăvară, din cauza ploilor. Cu promisiunile făcute, dar neonorate din lipsa banilor, primăria din Ileanda a fost depășită de situație, iar oamenii au trebuit să-şi rezolve singuri problema

Adrian PENEA-Preşedinte composesorat: ”De fiecare dată când am mers la primărie, problema drumurilor a rămas numai promisiune! N-avem bani! Ăsta a fost singurul răspuns care l-am primit! Primarul ne-a ajutat cât a putut, dar consilierii n-au făcut nimic pentru noi! Habar nu au de problemele noastre! Vin după voturi şi nu-i mai interesează! Îşi văd numa de învârtelile lor!”

Contactat telefonic, primarul comunei Ileanda Petru SATMARI recunoaşte situaţia financiară dezastruoasă a localității, şi spune că bugetul pentru acest an este numai de 100 milioane de lei vechi, și trebuie împărţit frăţeşte, ca la o casă cu copii mulţi, pentru toate localităţile comunei.

După această împărţeală, satul PODIŞ a primit doar trei maşini cu piatră din balastiera Răstoci, restul de 17 transporturi, de aproape 400 de tone, fiind plătit cu ultimii bani adunaţi după vânzarea pădurii. Culmea ironiei nu lipseşte nici în această poveste. ”Ciumănaşii”, cum li se mai spune prin partea locului, au rămas şi datori. Pentru a scăpa de noroi, pe toate tronsoanele principale de drum, au luat două maşini de piatră pe datorie, ce vor fi plătite cu lemnele tăiate în acest an.

De voie , dar mai ales de nevoie,” mâna de oameni” care a mai rămas în sat a început şi reabilitarea Căminului Cultural. S-a reuşit construcţia unui gard nou, iar cu următorii bani, oamenii sunt hotărâţi să nu mai aştepte mila şi promisiunile autorităţilor. Ei vor acoperi căminul, tot pe cheltuială proprie. Asta da afacere! Experiment reuşit! Poate şi o nouă politică locală! Poate şi o nouă lozincă – ”Descurcă-te singur, dar cu plata impozitelor la zi”! Trăiască Partidul…!

Mircea Mureşan

Clip to Evernote

Comentarii (3)

 • VICEPRIMAR COMUNA ILEANDA

  ACTIUNEA CELOR DIN PODISU ESTE LAUDABILA. INITIATORII MERITA TOATA STIMA. OAMENI CA STRUGUREL IOSIF. ADRIAN PENEA , IOAN URSAN SI INCA VREO DOI, AR TREBUI CLONATI. ARTICOLUL DUMNEAVOASTRA INSA E DOAR O PARTE A REALITATII CUM DE ALTFEL FACE TOATA PRESA DIN TARA ASTA. SEMNALEAZA DOAR CE LE CONVINE PENTRU A VINDE. DACA SE VROIA SE PUTEA ADAUGA CA IN TOAMNA ANULUI 2012 TOATE DRUMURILE DIN PODISU, ROGNA, NERGRENI, AU FOST REPROFILATE CU AUTOGREDERUL DRUMURILE DE LEGATURA DINTRE ACESTE SATE LA FEL. S-AU EXECUTAT LUCRARI DE PROFILARE CHIAR SI PE DRUMURI DE HOTAR. TOT ATUNCI AM LARGIT O ULITA DE CIRCA 200 M SI AM DUS PIETRIS IN TOATE PUNCTELE MAI EXPUSE STAGNARII APEI PE DRUMURILE DIN PODISU ADICA 100 DE TONE. ACTIUNILE ACEASTEA NU A FOST MENTIONATE. LE-A FACUT PRIMARIA SI NU-I NIMIC SENZATIONALA AICI. APOI MOTOBULDOEXCAVATORUL PRIMARIEI A LUCRAT TIMP DE O SAPTAMANA LA NIVELARE PIETRIS SI REPARATII DE PODURI SI PODETE. NICI AICI NU-I NUMIC SENZATIONAL. ADUCTIUNEA DE APA DE CARE ATI AMINTIT A FOST FACUTA DE PRIMARIE. UN FLEAC!!! NEINTERESANT PENTRU GAZETARUL MIRCEA MURESAN. S-A OBSERVAT CU USURINTA CA IN URMA ACESTEI LUCRARI S-AU STRICAT DRUMURILE.
  IN ACESTA PRIMAVARA AM PUS PE DRUMURILE DIN COMUNA 260 DE TONE DE PIETRIS. NU-I MULT DAR SUBSCRIU OPINIEI PRIMARULUI CA S-A FACUT CE SE PUTEA LA CE BUGET AVEM SI CARE S-A IMPARTIT CA LA O CASA CU MULTI COPII. POATE ERA BINE DE INFORMAT PE CEI CARE CITESC ACEST SITE CA ILEANDA ARE 13 LOCALITATI IN COMPONENTA, LOCALITATI CARE AU ACELEASI PROBLEME SI TOTI TREBUIE AJUTATI.
  IN REST NUMAI DE BINE!

  Răspunde
 • Redactia Salaj

  Domnule viceprimar, cititorii plătitori de impozite au ultimul cuvant! În rest numai de bine, cum spuneţi!

  Răspunde
 • VICEPRIMAR DE ILEANDA

  Mda…numai ca dumneavoastra sunteti cel care le acorda ultimul cuvant. Si nu ar fi asa daca ati fi profesionist.

  Răspunde

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus