Salajul, rupt in bucati de PDL

Pentru a-i impaca pe partenerii maghiari, democrat-liberalii vor sa “felieze”tarain 12-14 regiuni. In noua constructie, Zalaul ar fi cea de-a cincea roata la caruta in regiunea care ar cuprinde parte din judetele Cluj, Bistrita – Nasaud si parte din Salaj. Zona Simleului Silvaniei ar apartine, astfel, regiunii vecine, Crisana.

PDL pregateste ultima oferta de compromis pentru UDMR in privinta reorganizarii administrative a tarii, care presupune trasarea noilor 12-14 regiuni de la zero, punctul de plecare fiind modelul aplicat in Romania in perioada 1960-1968. Daca pana acum in Coalitie se vorbea despre comasarea judetelor, ultimele discutii vizeaza stergerea cu totul a actualelor delimitari administrative si trasarea noilor regiuni de la zero. Conform unor surse din conducerea partidului, democrat-liberalii vor incerca sa impuna o varianta de 12-14 regiuni, pe care doresc sa le contureze plecand de la cele saisprezece regiuni care alcatuiau harta tarii in anii 60. In cazul in care ar fi pus in practica, planul PDL va duce la inghitirea sau ruperea mai multor judete actuale, din aceasta categorie fiind si Salajul. “Mandatul dat de catre Colegiul Director National al PDL, in 2 octombrie, conducerii executive a partidului, este unul destul de permisiv, cu posibilitati de negociere cu partenerii nostri din coalitie. Varianta cu cele 12 judete, formate pe suportul fostelor regiuni istorice, reprezinta doar un punct de plecare in negocierile cu UDMR, putandu-se ajunge si la alte variante”, explica presedintele PDL Salaj, deputatul Lucian Bode. Acesta a tinut sa sublinieze ca, indiferent din ce formatiune politica ar face parte, nu va putea fi de acord ca judetul Salaj sa fie “rupt” in mai multe bucati. “Insa, consider ca acest proiect este extrem de important in procesul de dezvoltare, modernizare si descentralizare a Romaniei. Mai mult, subiectul nu poate fi tratat separat de celelalte doua teme cel putin la fel de importante: comasarea alegerilor, respectiv reforma constitutionala”, a incheiat liderul PDL Salaj.

Pentru delicata problema a Tinutului Secuiesc, pedelistii au in vedere spargerea in doua a actualelor judete cu populatie majoritar maghiara, astfel incat Harghita si marea parte a Muresului sa fie reunite intr-o singura regiune, iar Covasna sa treaca sub autoritatea Brasovului. In cazul in care se vor lovi de un refuz al partenerilor de guvernare, democrat-liberalii ar putea relansa ideea recunoasterii ca entitate culturala a tinutului Secuiesc, dincolo de granitele administrative ale regiunilor. “In 68, Salajul s-a format din extremitatile a trei mari regiuni: Crisana, Cluj si Maramures. In acest fel, judetul nostru a fost condamnat la subdezvoltare. Cu timpul insa, am reusit sa ne cream propria identitate”, este de parere presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes. Potrivit acestuia, noua propunere a PDL este inacceptabila, “in conditiile in care este in detrimentul oamenilor care locuiesc aici”.

Dezbaterile din cadrul coalitiei ar urma sa aiba primele concluzii pana in 15 noiembrie, astfel incat luna viitoare sa poata fi prezentat un punct de vedere comun. In caz contrar, orice dezbatere privind reorganizarea administrativa va fi abandonata in actuala legislatura.

 

Recomandari

Alte Articole