Salajenii inghit medicamente cu nemiluita

Daca in ultimii 70 de ani, medicina a fost revolutionata prin gasirea unor tratamente de succes pentru foarte multe boli, dar si prin aparitia antibioticelor, acum specialistii sustin ca utilizarea excesiva a prescriptiilor medicale contribuie la scaderea imunitatii organismului uman, care a ajuns sa nu mai reactioneze la produsele administrate. In multe tari, aceasta situatie a aparut inca de acum trei decenii si, intre timp, a fost combatuta, in vreme ce in Romania aceasta problema a inceput sa ia proportii de neinchipuit in ultima decada.

La fel ca in alte judete, si in Salaj populatia s-a obisnuit sa consume medicamente in cantitati foarte mari. Statisticile din ce in ce mai sumbre referitoare la starea de sanatate a salajenilor sunt, insa, completate și de raportarile Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, care releva ca populatia consuma anual medicamente si servicii medicale de zeci de milioane de lei.

Astfel, doar in primele zece luni din 2011, la capitolul medicamente cu si fara contributie personala, s-a inregistrat un consum de 40 de milioane de lei, ne-a declarat presedintele CJAS Salaj, Claudiu Barsan. „Bugetul stabilit la acest capitol , pentru 2011, a fost de 44,13 milioane de lei. Pana la data de 31 octombrie, s-au consumat medicamente cu si fara contributie personala in valoare de 40 de milioane de lei. Diferenta de bani a fost si ea epuizata deja, in prima parte a lunii noiembrie”, a declarat Claudiu Barsan.

Potrivit sursei citate, salajenii au mai beneficiat in primele zece luni din an de asistenta medicala primara in valoare de 10,09 milioane de lei, pentru ultimele doua luni din an ramanand doar un milion de lei. In ceea ce priveste serviciile stomatologice, cele acordate populatiei in perioada ianuarie – octombrie au fost in valoare de 314.000 lei, bugetul aprobat pentru intregul an fiind de 381.000 de lei, ne-a mai declarat presedintele CJAS Salaj.

La toate aceste sume se mai adauga alte 11,27 milioane de lei – fonduri alocate pana la data de 31 octombrie pentru tratamentele bolnavilor cronici, prin programele naționale de sanatate majore (diabet, oncologie, SIDA/HIV si post transplant, n.r.). in conditiile in care suma prevazuta pentru intregul an pentru programele nationale de sanatate a fost de 14,8 milioane de lei, un calcul simplu arata ca pentru noiembrie si decembrie CJAS Salaj mai are la acest capitol doar circa 3,5 milioane de lei.

 

Ne tratam „dupa ureche”

Toate aceste date statistice scot in evidenta o problema extrem de grava: nu doar ca starea de sanatate a salajenilor este puternic deteriorata, ci si ca multi isi administreaza tratamente dupa ureche, fara sa apeleze la medic.

De frica diagnosticului, din comoditate sau pentru ca, pur si simplu, merg pe mana vecinilor, a rudelor sau a prietenilor, numerosi salajeni aleg sa isi cumpere ei tratamente pentru diferite afectiuni, in loc sa se prezinte la medicul specialist pentru consult, diagnosticare si reteta. La fel ca salajenii procedeaza si cei din alte judete. De altfel, in lumina ultimului Eurobarometru tematic (2010), romanii sunt printre europenii cei mai putin informati cu privire la ineficienta antibioticelor impotriva virusurilor si, totodata, populatia care poate obtine cel mai usor antibiotice fara sa treaca pe la medic, ajungandu-se astfel la consum abuziv de antibiotice.

Presedintele CJAS Salaj s-a aratat ingrijorat, in repetate randuri, de consumul ridicat de medicamente inregistrat in judet si considera ca introducerea taxei clawback este un binevenit mijloc de a controla acest aspect, la nivel national. „In primul rand, consider ca este de salutat masura ca atare, care instituie un filtru pe piata distribuitorilor de medicamente. Orice incercare de a gestiona mai riguros si mai strict consumul de medicamente mi se pare buna”, a spus presedintele CJAS Salaj.

Consumul necontrolat slabeste imunitatea organismului

Si directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, Ligia Marincas, a atras atentia asupra consumului ridicat de medicamente inregistrat in Romania in ultimii ani. „Un consum exagerat de medicamente, in general cel de ultima generatie, in cazul in care acesta nu se recomanda, duce la rezistenta la antibiotice care se poate constitui intr-o problema de sanatate publica”, a declarat Ligia Marincas.

Potrivit reprezentantilor DSP Salaj, rezistenta la antibiotice apare atunci cand microorganisme precum bacteriile si unele ciuperci sensibile la antibiotice nu mai reactioneaza la acestea din cauza adaptarii naturale a microbilor sau a uzului impropriu al medicamentelor (doze improprii sau tratamente incomplete, n.r.). In opinia specialistilor, principalele cauze pentru cresterea rezistentei la antibiotice, in Romania, sunt: prescrierea antibioticelor pentru infectii fara a practica antibiograma, automedicatia, dar si introducerea antibioticelor in hrana animalelor.

Situatia este la fel de ingrijoratoare si in alte judete, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii (MS), prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel aratandu-se preocupat de faptul ca tot mai multi romani apeleaza la automedicatie. „Din pacate, tot mai mult in ultimii ani oamenii recurg la automedicatie. Sunt luate antibiotice la recomandarea prietenilor sau a familiei. Administrarea antibioticelor chiar de catre medici trebuie facuta cu grija. Utilizarea frecventa a antibioticelor va crea rezistenta fata de respectivele produse”, a mai spus profesorul Streinu-Cercel.

El a precizat ca sistemul de boli infectioase trebuie sa fie pregatit sa faca fata problemelor privind rezistenta la antibiotice, in contextul in care pe piata vor fi tot mai putine medicamente noi, care vor constitui o tentatie pentru cei obisnuiti sa se trateze „dupa ureche”.

 

Cauzeaza alte boli

Studii cu privire la efectele consumului excesiv de antibiotice indica faptul ca prea multe tratamente pot afecta, spre exemplu, ponderea bacteriilor bune din stomac, tulburand nivelul hormonilor si inducand corpului o stare falsa de foame. Asa se ajunge ca oamenii sa manance mai mult, devenind obezi – obezitatea fiind una din multele boli ale timpului modern, care abia incepe sa isi dezvaluie efectele nocive.

Recomandari

Alte Articole