Salajean trimis in judecata pentru inselaciune

Administratorul firmei Iridra SRL Zalau, Alexandru Ion Neagota, a fost trimis in judecata pentru inselaciune, dupa ce a eliberat cecuri fara acoperire pentru nu mai putin de 13 firme din mai multe orase din tara. Prejudiciul cauzat se ridica la valoarea de peste 1,5 milioane de lei, o suma considerabila. Daca va fi gasit vinovat, Neagota risca sa stea dupa gratii pana la 15 ani. Acest caz nu este, insa, primul in care omul de afaceri salajean “a calcat pe bec”, el fiind acuzat de procurori, la sfarsitul anului 2011, de evaziune fiscala, prejudiciul estimativ stabilit in urma anchetei fiind de peste un milion de euro.

Unul din cazurile de amploare care a ajuns pe rolul instantelor salajene la inceput de an il aduce in prim plan pe omul de afaceri Alexandru Ion Neagota, administrator al SC Iridra SRL Zalau si al SC Eastife Prest SRL Bocsa. Acesta a fost trimis in judecata, saptamana trecuta, pentru inselaciune, dupa ce a eliberat cecuri fara acoperire pentru 13 firme din mai multe orase din tara, potrivit presedintelui Tribunalului Salaj, Petronela Nasaudean. “Alexandru Ion Neagota este trimis in judecata pentru inselaciune. In perioada aprilie 2008 – ianuarie 2009, inculpatul a emis 14 cecuri fara acoperire catre mai multe societati comerciale, in valoare de 1.536.733 de lei, precum si doua bilete la ordin, in valoare de 149.782 de lei, pentru plata unor bunuri si servicii, cunoscand ca pentru valorificarea acestora nu avea acoperire in cont. Acesta este administrator la SC Iridra SRL Zalau”, a declarat Petronela Nasaudean.

Dosarul a fost inregistrat pe rolul instantei de judecata in cursul zilei de 10 ianuarie, anul curent, si, potrivit sursei citate, barbatul nu este la prima infractiune, el fiind recidivist.

Parte civila in acest caz s-au constituit cele 13 firme care au facut afaceri cu societatea comerciala administrata de Neagota, firme care sunt din localitatile Arad, Bocsa, Tasnad, Salonta (doua), Oradea (doua), Targu Mures, Cihei – judetul Bihor, Gilau – judetul Cluj, Cheglevici – judetul Timis, Piscolt – judetul Satu Mare si Zalau.

Mai exact, omul de afaceri Alexandru Ion Neagota s-a folosit de calitatea de administrator al SC Eastlife SRL Bocsa pentru a prejudicia statul roman, prin neplata TVA, cu suma de peste un milion de euro, el fiind cercetat in prezent, de procurorii din cadrul Directiei Nationale de Anticoruptie (DNA) – Serviciul Teritorial Oradea sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala.

Autoritatile au urmarit miscarile salajeanului inca din 2011, in luna noiembrie povestea culminand cu o descindere la unul dintre punctele de lucru ale SC Eastife Prest SRL Bocsa in localitatea bihoreana Salonta. Procurorul Adrian Olaru din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, a declarat ca perchezitia a fost realizata dupa mai multe luni de monitorizare a activitatii desfasurate de firma respectiva. „In acest caz, s-au facut cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala. La vremea respectiva, toate documentele si bunurile firmei au fost puse sub sechestru, in vederea continuarii cercetarilor si stabilirii prejudiciului care a fost adus statului roman prin neplata TVA. Dosarul a fost ulterior inaintat spre solutionare la DNA – Serviciul Teritorial Oradea”, ne-a declarat procurorul Adrian Olaru.

Potrivit sursei citate, prejudiciul estimat de procurorii salajeni este de peste un milion de euro, nefiind, insa, exclus ca el sa fie stabilit definitiv la o suma mult mai mare, in urma cercetarile derulate de DNA – Serviciul Teritorial Oradea.

Pentru infractiunea de evaziune fiscala, administratorul firmei din Bocsa este cercetat in stare de libertate, cauza fiind una extrem de complexa, a apreciat Adrian Olaru.

Conform unor surse judiciare care doresc sa isi pastreze anonimatul, firma salajeanului are sediul principal in Bocsa, cu doua puncte de lucru deschise in Zalau si Salonta. De asemenea, Neagota detine o societate comerciala in Ungaria, pe care o folosea pentru a scapa de plata TVA catre bugetul de stat. Mai exact, afaceristul profita de faptul ca intre tranzactiile intracomunitare nu se percepe TVA, realizand multiple operatiuni de import-export intre firmele detinute in Romania si Ungaria, eludand astfel plata datoriilor catre stat.

In cadrul perchezitiei din noiembrie 2011, politistii si procurorii au pus sechestru pe toate bunurile societatii comerciale din Salonta, si anume: peste 400.000 de litri de ulei comestibil, incarcat in cinci autotrenuri, dar si marfuri alimentare abia descarcate din alte 15 autotrenuri, toate provenite din tranzactii intracomunitare.

Pentru a putea proba activitatea ilegala a lui Neagota, activitatea acestuia a fost monitorizata timp de cinci luni de lucratorii Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna. Perchezitia realizata la domiciliul din Salonta a fost realizata de politistii Serviciilor de Investigare a Fraudelor Bihor si Salaj si de angajatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj.

Recomandari

Alte Articole