REPORTAJ – La 100 de ani, are tensiunea mai bună decât doctorul (VIDEO – Galerie FOTO)

În ciuda greutăţilor trăite care nu au fost deloc puţine, o sălăjeancă se poate număra printre cei mai longevivi oameni din judeţ. De leatul Mariei Tănase, chiar mai în vârstă cu două săptămâni decât celebra interpretă, Victoria Beldean din Ceaca nu se poate lăuda nici pe departe cu viaţa artistei. Întreaga poveste a vieţii ar putea concura cu cele mai autentice scenarii de film. Drama femeii a început de la vârsta de un an, când a rămas orfană de tată. Mama rămasă văduvă al primului război mondial, nu a putut răzbi cu greutăţile vieţii iar la vârsta de şase ani a lăsat-o în grija unei mătuşi, de slujnică. Lipsa hainelor, a mâncării şi odihna într-o încăpere plină de frig şi apă i-au umbrit şi marcat adolescenţa. Filmul se derulează greu în aseastă perioadă, despre care bătrâna îşi aminteşte cu mult amar. Nici căsătoria nu i-a îndulcit foarte mult viaţa. A fost rândul soţului să ia calea frontului, în a doua conflagraţie mondială. Rămasă singură cu trei copii mici, lelea Victoria îşi aminteşte perioada foametei, când mânca orzul şi ovăzul animalelor. Nu s-a dat bătută, dar nici câştigătoare nu a ieşit cu una cu două, în bătălia cu vremurile acelor ani. Au urmat perioade crunte de sărăcie. Cotele colhozului din anii ’50 i-au trimis bărbatul proaspăt venit din război în temniţa din Dej. Nu au avut cum plăti birurile. Toată munca din bătătură, de la arat la culesul roadelor toamna, a dus-o alături de copiii minori. Multe greutăţi le-a şi dat uitării, altele nu le mai aduce în discuţie din motive de timp şi sănătate. Îi este greu să şi le mai amintească.

Deşi a trăit o viaţă cu multe extreme,la cei 100 de ani bătuţi pe muchie din care 50 sunt de văduvie, femeia astăzi se poate bucura dar şi mira de numărul deceniilor purtate în spate. Blestem sau binecuvântare, secolul împlinit este şi motiv de bucurie dar şi de tristeţe. Cu mâna ruptă în trei locuri şi piciorul fracturat aproape de şold, sălăjeanca trăieşte fără să fi consultat un ortoped. S-a vindecat în mod natural însă din acest motiv nu mai poate merge la biserică, iar deplasarea o face mai greu cu ajutorul beţelor de sprijin. Bucuria poate fi şi poveste de viaţă, poveste în care lelea Victoria a ieşit cu greu din toate necazurile. A votat toţi preşedinţii, cu primari cu tot, inclusiv în ultimele alegeri însă fără niciun folos, spune centenara. Astăzi, nădejdea în politicieni şi mai marii ţării i-a dispărut. Bunul Dumnezeu care i-a ajutat în fiecare clipă, a învrednicit-o să ajungă şi o vârstă la care inclusiv vecinii refuză să se gândească

În sânul familiei, alături de copii, nepoţi, strănepoţi, rude şi apropiaţi, a tăiat primul tort care i-a fost dedicat. Cu sănătatea generală în stare foarte bună pentru vârsta împlinită, a uimit chiar şi doctorul. Una din explicaţiile mai mult sau mai puţin ştiinţifice a secretului longevităţii în acest caz, ar fi lipsa stresului permanent dar mai ales dieta. În parcursul anilor de om matur, nu a lipsit câte un păhărel de horincă iar meniul preferat a rămas până în ziua de astăzi pâinea şi fructele.

Mircea Mureşan

Recomandari

Alte Articole