Protopopul Simleului, Vasile Bosca, retrogradat de Episcopia Ortodoxa

Protopopiatul ortodox Simleu Silvaniei are, de sambata, un nou protopop, in persoana preotului Dan Haiduc, dupa ce fostului protopop Vasile Bosca nu i s-a prelungit mandatul de patru ani, ca urmare a materialului aparut in cotidianul „Magazin Salajean”, vineri, 20 aprilie. In materialul respectiv a fost facut public faptul ca fostul prim-vicepresedinte al PDL Salaj, Gheorghe Stanciu, a achitat asigurarile mai multor case parohiale ortodoxe din judet, lasand in schimb la secretariatul Protopopiatului liste care trebuie completate cu semnaturi din partea populatiei, in vederea candidaturii sale la sefia Consiliului Judetean Salaj.

O situatie tulbure din ograda Protopopiatului ortodox Simleu Silvaniei a fost facuta publica vineri, 20 aprilie, de cotidianul nostru: fostul prim-vicepresedinte al PDL Salaj, Gheorghe Stanciu, a achitat, de curand, asigurarile mai multor case parohiale ortodoxe din judet, care apartin Protopopiatului Simleu Silvaniei. Cum totul are un pret, omul de afaceri a lasat la secretariatul Protopopiatului amintit un teanc de liste care trebuiau completate cu semnaturi din partea populatiei, in vederea candidaturii sale la sefia Consiliului Judetean Salaj, iar prelatii s-au pus pe treaba. Ulterior, preotii respectivi au primit din partea Protopopiatului Simleu Silvaniei doua mesaje pe telefoanele mobile. Un prim mesaj in care erau anuntati de faptul ca Gheorghe Stanciu a achitat asigurarile caselor lor parohiale si ca le transmite tuturor sarbatori pascale fericite. In al doilea mesaj preotii erau rugati ca, pana in 25 aprilie, sa aduca la Protopopiat o serie de acte bisericesti, dar si listele cu semnaturi pentru Gheorghe Stanciu. “PC Parinte, dl. Stanciu Gheorghe a achitat integral asigurarile caselor parohiale si va transmite gandurile cele mai bune, urandu-va tuturor Sarbatori Fericite”, se arata intr-un mesaj telefonic transmis inaintea Sarbatorilor Pascale de catre protopopul Protopopiatului Simleu Silvaniei, Vasile Bosca. Ca ulterior, un alt mesaj sa faca sa vibreze telefoanele mobile ale clericilor: “Hristos a inviat! Va rugam ca pana miercuri, 25 apr. sa aduceti: TAS-ul de Pasti + Proces-Verbal; procura de la angajati; tabelele cu semnaturi de pt. dl. Stanciu”.

Desi Vasile Bosca ne-a declarat ca gestul omului de afaceri Gheorghe Stanciu – de a achita asigurarile caselor parohiale – reprezinta pur si simplu o donatie, un gest umanitar pentru Biserica si ca nu inseamna o implicare a preotimii in politica si, in ciuda faptului ca, la vremea respectiva, reprezentantii Episcopiei Ortodoxe a Salajului nu au facut comentarii pe marginea situatiei, o zi mai tarziu, dupa publicarea articolului, la Protopopiatul Simleu Silvaniei a fost numit un protopop nou.

Purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe a Salajului, Gabriel Gardan, ne-a declarat ca lui Vasile Bosca i-a expirat mandatul de protopop in 15 aprilie 2012 si ca s-a decis ca mandatul sa nu ii fie prelungit, preferandu-se numirea unui nou ptotopop, in persoana lui Dan Haiduc, preot in Horoatu Crasnei. Purtatorul de cuvant al Episcopiei a declarat ca, la baza deciziei luate de Permanenta Consiliului Eparhial, prezidata de Preasfintitul Episcop Petroniu, au stat mai multe elemente, insa Gabriel Gardan a admis ca materialul publicat de „Magazin Salajean” a grabit luarea unei decizii privind soarta mandatului lui Vaile Bosca. „Mandatul de protopop al preotului Vasile Bosca a expirat in 15 aprilie 2012, a fost un mandat de 4 ani. Permanenta Consiliului Eparhial, prezidata de Preasfintitul Episcop Petroniu, a decis ca mandatul sa nu ii fie prelungit si sa fie numit un nou protop, preotul Dan Haiduc din Horoatu Crasnei. Mi-e greu sa spun daca aceasta decizie a avut sau nu legatura cu materialul aparut in <>, au fost mai multe elemente care au fost luate in considerare. Intr-un fel, materialul publicat a determinat grabirea luarii unei decizii in privintia mandatului lui Vasile Bosca. Decizia a fost grabita de situatia respectiva”, a declarat purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe a Salajului.

Cu toate ca s-a incercat in repetate randuri, pana la inchiderea editiei, preotul Vasile Bosca nu a putut fi contactat.

Reamintim ca Gheorghe Stanciu a recunoscut ca a cerut ajutorul reprezentantilor Protopopiatului Simleu Silvaniei, specificand insa ca cererea sa nu a fost una conditionata. “Eu am ajutat bisericile tot timpul, insa niciodata nu am conditionat pe cineva. Pe cei de la Protopopiatul Simleu Silvaniei i-am rugat sa ma ajute cu acele semnaturi. Daca vor bine, daca nu, nu. In acelasi timp, le-am promis ca ii voi ajuta si eu”, a declarat saptamana trecuta omul de afaceri Gheorghe Stanciu. Acesta a adaugat ca, indiferent de interesele care se afla in “spatele” cazului, el va continua sa faca donatii catre Biserica. “Nimeni nu ma opreste sa fac donatii. Am ajutat, ajut si voi ajuta pe cine consider eu de cuviinta”, a mai spus omul de afaceri.

Gheorghe Stanciu a fost prim-vicepresedinte al PDL Salaj din octombrie 2010 pana in octombrie 2011, cand a fost exclus din partid, printr-o decizie a Biroului Permanent Judetean al PDL Salaj. Purtatorul de cuvant al PDL Salaj, Claudiu Barsan, a declarat la acea vreme ca excluderea lui Gheorghe Stanciu din PDL s-a facut din cauza ca acesta nu a respectat cateva hotarari ale Biroului Permanent Judetean si ca “a atacat verbal, in public, mai multi colegi”.

La momentul excluderii, Gheorghe Stanciu a declarat ca a fost dat afara din partid din cauza principiilor pe care le are, dar si pentru ca ii place sa spuna lucurilor pe nume.

Recomandari

Alte Articole