Procurorii salajeni au "agatat" un caz de evaziune fiscala de milioane de euro

Salajeanul Alexandru Ion Neagota, aministrator al SC Eastlife SRL Bocsa, este cercetat pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, dupa ce oamenii legii au descins, la mijlocul lunii noiembrie, la unul dintre punctele de lucru ale societatii, in localitatea bihoreana Salonta. Procurorul Adrian Olaru din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, a declarat ca perchezitia a fost realizata dupa mai multe luni de monitorizare a activitatii desfasurata de firma respectiva. „In acest caz se fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala. Toate documentele si bunurile firmei au fost puse sub sechestru, in vederea continuarii cercetarilor si stabilirii prejudiciului care a fost adus statului roman prin neplata TVA. Dupa stabilirea prejudiciului, vom lua masurile care se impun. Administratorul firmei este cercetat in stare de libertate pentru evaziune fiscala. Este o cauza extrem de complexa”, ne-a declarat Adrian Olaru.

Potrivit unor surse judiciare, care doresc sa isi pastreze anonimatul, prejudiciul creat s-ar ridica la suma de 4,5 milioane de euro.

In cadrul perchezitiei, politistii si procurorii au pus sechestru pe toate bunurile societatii comerciale din Salonta, si anume: peste 400.000 de litri de ulei comestibil, incarcat in cinci autotrenuri, dar si marfuri alimentare abia descarcate din alte 15 autotrenuri, toate provenite din tranzactii intracomunitare.

Conform acelorasi surse judiciare, firma salajeanului are sediul principal in Bocsa, cu doua puncte de lucru deschise in Zalau si Salonta. De asemenea, Neagota detine o societate comerciala in Ungaria, pe care o folosea pentru a scapa de plata TVA catre bugetul de stat. Mai exact, afaceristul profita de faptul ca intre tranzactiile intracomunitare nu se percepe TVA, realizand multiple operatiuni de import-export intre firmele detinute in Romania si Ungaria, eludand astfel plata datoriilor catre stat.

Pentru a putea proba activitatea ilegala a salajeanului, activitatea acestuia a fost monitorizata timp de cinci luni de lucratorii Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna. Perchezitia realizata la domiciliul din Salonta a fost realizata de politistii Serviciilor de Investigare a Fraudelor Bihor si Salaj si de angajatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj.

Ancheta in acest caz continua sub coordonarea procurorilor salajeni, iar pana la finalizarea cercetarilor, inspectorii ANAF au pus sechestru asigurator pe bunurile punctului de lucru din Salonta.

Recomandari

Alte Articole