Gerul face victime in Salaj, primul deces cauzat de temperaturile extrem de scazute fiind inregistrat, luni, in comuna Marca. Potrivit unui comunicat de presa remis, ieri, de Institutia Prefectului Salaj, este vorba de un batran care a fost gasit in 1 februarie pe marginea unui drum de pe raza localitatii respective. Cercetarile facute in acest caz de Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj au relevat ca decedatul este un barbat in varsta de 73 de ani, domiciliat in Zalau, dar care locuia, temporar, la diferite persoane de pe raza localitatii Marca.

Autopsia realizata ieri a stabilit ca si cauza a decesului hipotermia.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj a raportat decesul la Ministerul Sanatatii.

Autoritatile salajene incearca in continuare depistarea tuturor persoanelor fara locuinta care au mult de suferit, in aceste zile, din cauza gerului naprasnic care a lovit Romania.

Atat ambulantele Serviciului Judetean de Ambulanta Salaj, cat si masinile SMURD Salaj fac zilnic drumuri in judet pentru a acorda asistenta medicala celor aflati in suferinta si pentru a-i prelua si transporta in loc sigur pe cei care au degerat si au fost cuprinsi de hipotermie. „Din 26 ianuarie – cand s-a instalat gerul – si pana in prezent, Serviciul Judetean de Ambulanta a preluat noua persoane suferind de hipotermie. Din fericire, cazurile nu au fost grade, gradul de hipotermie fiind unul destul de usor. Persoanele au fost din intreg judetul, atat din rural, cat si din mediul urban. Ambulantele noastre continua sa fie la dispozitia cetatenilor”, a declarat asistentul sef din cadrul SJA Salaj, Liviu Varga.

Potrivit sursei citate, la nivel de judet nu a fost inregistrat niciun deces din cauza hipotermiei.

Alte 19 persoane care s-au prabusit in plina strada din cauza temperaturilor mult scazute si a ghetusului au fost preluate si transportate la adapost de autosanitarele SMURD. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum Salaj, Lucian Jacodi, ne-a declarat ca este vorba de 17 barbati si doua femei, in majoritatea cazurilor fiind vorba de persoane din Zalau. „Din 26 ianuarie si pana astazi (joi, n.r.), ambulantele SMURD au fost solicitate pentru a ridica de pe strada si a transporta la adapost 19 persoane care au prezentat hipotermii, traumatisme sau care consumasera alcool. Este vorba de 17 barbati si doua femei. Ultimul caz l-am avut acum o jumatate de ora, cand echipajul SMURD a fost solicitat sa acorde ingrijiri medicale unui barbat din Zalau”, a declarat purtatorul de cuvant.

Jacodi a declarat ca, in majoritatea cazurilor, salajenii ajutati de echipajele SMURD au fost persoane in varsta, care au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau.

Cum pentru zilele urmatoare, meteorologii au anuntat ca in Salaj se anunta nu doar ger, ci si ninsori si viscol, serviciile de urgenta sunt in continuare pregatite sa intervina in astfel de situatii.

Ministerul Sanatatii a anuntat, ieri, ca numarul persoanelor fara adapost si a celor cu hipotermie care au fost transportate de catre serviciile de ambulanta si echipajele SMURD la unitatile sanitare si in centrele sociale, in ultimele 24 de ore, este de 363.

Recomandari

Alte Articole