Preotii salajeni s-au vandut candidatului Gheorghe Stanciu

Chiar daca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane interzice preotilor sa se implice in politica, astfel incat Biserica sa se distanteze de tot ceea ce inseamna factorul politic, in Salaj, cum de altfel in multe alte judete, lucrurile stau tocmai pe dos. Cum altfel? Am fi ipocriti daca am spune altceva decat ca, in ultimii 20 de ani, politica cea mai “de impact” se face de la amvon. Si nu doar in perioada campaniei electorale. Biserica a fost, este si va fi, cel mai probabil, principalul mijloc de propaganda electorala si, totodata, de manipulare a electoratului. Oamenii in sutana stiu de ce si, implicit, pentru ce…

“Dar din dar se face rai!”

In speranta ca se vor delimita de faptele unor omologi de-ai lor, cativa preoti ortodocsi ne-au facut cunoscut faptul ca fostul prim-vicepresedinte al PDL Salaj, Gheorghe Stanciu, a achitat, de curand, asigurarile mai multor case parohiale ortodoxe din judet, care apartin Protopopiatului Simleu Silvaniei. Cum totul are un pret, omul de afaceri a lasat la secretariatul Protopopiatului amintit un teanc de liste care trebuie completate cu semnaturi din partea populatiei, in vederea candidaturii lui la sefia Consiliului Judetean Salaj. Astfel ca prelatii s-au pus pe treaba. Ulterior, preotii respectivi au primit din partea Protopopiatului Simleu Silvaniei doua mesaje pe telefoanele mobile. Un prim mesaj in care erau anuntati de faptul ca Gheorghe Stanciu a achitat asigurarile caselor lor parohiale si ca le transmite tuturor sarbatori pascale fericite. In al doilea mesaj preotii erau rugati ca, pana in 25 aprilie, sa aduca la Protopopiat o serie de acte bisericesti, dar si listele cu semnaturi pentru Gheorghe Stanciu. “PC Parinte, dl. Stanciu Gheorghe a achitat integral asigurarile caselor parohiale si va transmite gandurile cele mai bune, urandu-va tuturor Sarbatori Fericite”, se arata intr-un mesaj telefonic transmis inaintea Sarbatorilor Pascale de catre protopopul Protopopiatului Simleu Silvaniei, Vasile Bosca. Ca ulterior, un alt mesaj sa faca sa vibreze telefoanele mobile ale clericilor: “Hristos a inviat! Va rugam ca pana miercuri, 25 apr. sa aduceti: TAS-ul de Pasti + Proces-Verbal; procura de la angajati; tabelele cu semnaturi pentru dl. Stanciu”.

Contactat, protopopul Vasile Bosca ne-a declarat ca, intr-adevar, a discutat saptamana trecuta, mai precis vineri, cu Gheorghe Stanciu, “cand acesta a venit la Protopopiat sa lase listele care trebuiau completate cu semnaturi”, doar ca gestul omului de afaceri – de a achita asigurarile caselor parohiale – reprezinta pur si simplu o donatie, un gest umanitar pentru Biserica si ca nu inseamna nimic altceva. Protopopul a recunoscut, apoi, ca s-au trimis mesaje pe telefoanele mobile prin care preotii erau anuntati de achitarea asigurarilor respective si ca prelatii trebuie sa prezinte pana in 25 aprilie o serie de acte bisericesti, dar si listele cu semnaturi pentru Gheorghe Stanciu. Totusi, Vasile Bosca neaga ca el ar fi trimis mesajele respective, marturisindu-ne ca “a lasat vorba” la Protopopiat sa fie trimise. “Am discutat, intr-adevar, cu Gheorghe Stanciu, vineri, cand m-a intrebat daca are voie sa se adreseze preotilor, sa le spuna de intentia de a candida la presedintia Consiliului Judetean. I-am zis ca poate. A adus listele imprimate pentru strangerea de semnaturi si le-a lasat la secretariat, ca preotii care vor sa il ajute sa le poata lua. O parte le-au luat, o parte nu. Nu am numarat cati preoti le-au luat, nu m-a interesat. Faptul ca s-a oferit sa achite asigurarile pentru casele parohiale nu are nicio legatura cu strangerea de semnaturi, e o donatie. Stiu de mesaje, dar nu imi amintesc exact textele trimise. Despre aducerea listelor cu semnaturi pana in 25 aprilie, e posibil sa se fi trimis din partea Protopopiatului un SMS, eu i-am zis secretarului Protopopiatului (Ciprian Bosca, fiul protopopului Vasile Bosca, n.r.) sa ii anunte pe preoti de asta. E posibil sa se fi trimis mesajul asta”, a declarat protopopul Vasile Bosca.

Chiar daca strangerea de semnaturi pentru sustinerea unui candidat la alegerile locale ce bat la usa este un act incriminat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ca sa nu aducem argumente cat se poate de pertinente vizavi de un astfel de gest imoral, protopopul Vasile Bosca considera ca toate cele amintite mai sus nu au nimic de-a face cu vreo implicare a preotimii in politica. “Nu ne-am implicat in politica. Oricine doreste sa se adreseze preotilor este primit si va fi primit in continuare”, este de parere protopopul Vasile Bosca al Protopopiatului Simleu Silvaniei, dand de inteles ca orice candidat ce intentioneaza sa profite de pe urma influentei pe care o au fetele bisericesti este poftit in casa sa. Ne place, totusi, sa credem ca invitatia protopopului nu a fost facuta in Casa Domnului.

Mai mult, Vasile Bosca crede ca gestul lui Gheorghe Stanciu, si anume acela de a achita asigurarile caselor parohiale, reprezinta un sprijin si nimic mai mult pentru acei preoti din parohiile “care o duc greu”. “Sunt preoti care nu si-au incasat salariul din fonduri proprii de doua, trei luni. Ba avem un preot care nu si-a luat salariul acesta din octombrie 2011 si un alt preot care nu si-a luat salariul din fonduri in ultimii zece ani defel, intrucat nu a fost de unde. Pentru aceste cazuri, orice sprijin e binevenit, din partea oricui. Nu inseamna ca preotii vor strange semnaturi sau ca au facut acest lucru”, a spus protopopul Vasile Bosca.

Cum era de asteptat, reprezentantii Episcopiei Ortodoxe a Salajului au refuzat sa faca orice declaratie cu privire la acest caz.

De cealalta parte, Gheorghe Stanciu recunoaste ca a cerut ajutorul reprezentantilor Protopopiatului Simleu Silvaniei, specificand insa ca cererea sa nu a fost una conditionata. “Eu am ajutat bisericile tot timpul, insa niciodata nu am conditionat pe cineva. Pe cei de la Protopopiatul Simleu Silvaniei i-am rugat sa ma ajute cu acele semnaturi. Daca vor bine, daca nu, nu. In acelasi timp, le-am promis ca ii voi ajuta si eu”, spune Gheorghe Stanciu. Acesta a adaugat ca, indiferent de interesele care se afla in “spatele” cazului, el va continua sa faca donatii catre Biserica. “Nimeni nu ma opreste sa fac donatii. Am ajutat, ajut si voi ajuta pe cine consider eu de cuviinta”, a mai spus omul de afaceri.

Gheorghe Stanciu a fost prim-vicepresedinte al PDL Salaj din octombrie 2010 pana in octombrie 2011, cand a fost exclus din partid, printr-o decizie a Biroului Permanent Judetean al PDL Salaj. Purtatorul de cuvant al PDL Salaj, Claudiu Barsan, a declarat la acea vreme ca excluderea lui Gheorghe Stanciu din PDL s-a facut din cauza ca acesta nu a respectat cateva hotarari ale Biroului Permanent Judetean si ca “a atacat verbal, in public, mai multi colegi”.

La momentul excluderii, presedintele PDL Salaj, ministrul Economiei Lucian Bode, a declarat ca “despartirea de colegul Gheorghe Stanciu s-a desfasurat normal, prin strangeri de mana si urari de bine!”.

Pe de alta parte, Gheorghe Stanciu a declarat la vremea respectiva ca a fost dat afara din partid din cauza principiilor pe care le are, dar si pentru ca ii place sa spuna lucrurilor pe nume.

Recomandari

Alte Articole