Premiul "Oscar pentru Folclor" a ajuns la dirijorul Ioan Ilut

Uniunea Internationala a Federatiilor Grupurilor de Folclor a oferit dirijorului salajean Ioan Ilut premiul “Oscar pentru Cultura”, ca o recunoastere a activitatii de o viata sustinuta in slujba descoperirii, pastrarii si promovarii folclorului autentic romanesc.

Seful orchestrei Ansamblului “Mesesul”, Ioan Ilut, si-a prezentat ieri premiul “Oscar pentru Folclor” primit din partea Uniunii Internationale a Federatiilor Grupurilor de Folclor. Acest trofeu i s-a acordat drept rasplata pentru activitatea inchinata muzicii si dansului romanesc si salajean. Premiile “Oscar pentru Cultura”, dupa cum sustinea recent presedintele UIFGF, Dorel Cosma, au fost instituite de Internationala Grupurilor de Folclor, ele avand menirea de a evidentia si incuraja competitia pentru calitate si amplitudinea programelor nationale. Premierea a tinut cont de criterii de performanta, de varsta si vechimea in aceasta organizatie, precum si de valoarea activitatii desfasurate de-a lungul anilor. Astfel de distinctii se acorda o data la patru ani, in Romania fiind atribuite (de cand s-au instituit) doar doua premii “Oscar pentru Cultura”, in Bistrita (lui Dorel Cosma) si in Gorj. Decernarea premiilor s-a desfasurat in perioada 15-19 noiembrie 2011, in Rusia, la Celiabinsk, la poalele Muntilor Urali. Alaturi de trofeul acordat lui Ioan Ilut, s-au mai decernat inca zece astfel de distinctii, pentru artisti din noua tari si guvernatorului Regiunii Celiabinsk (un premiu onorific).

 Oscar-ul, o victorie anti-manele

Dupa cum a aratat ieri, in cadrul unei conferinte de presa dirijorul Ioan Ilut, nominalizarea a fost facuta de Dorel Cosma, la finalul spectacolului omagial (“O viata inchinata folclorului traditional”) de la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau din 16 noiembrie 2010. “Premiul este o incununare a muncii de o viata intreaga, dedicata muzicii, dansului si textelor culese din diferite zone si comunitati. Asociatia Nationala a Grupurilor de Folclor din Romania si Uniunea Internationala a Federatiilor Grupurilor de Folclor au ajuns la concluzia ca merit acest premiu, in urma participarii la multe manifestari, festivaluri, concursuri si spectacole cu caracter folcloric”, a mentionat Ioan Iliut. Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc a apreciat ca decernarea in Salaj a unui “Oscar pentru Cultura” este “un fapt remarcabil, prin unicitatea lui”. “Ioan Ilut este cel care o perioada indelungata a avut ca si preocupare pastrarea autenticului si traditiilor, sub forma muzicii si dansului popular, incercand sa reziste agresiunii de manelizare si a tuturor modalitatilor de a transforma autenticul in kitch. Nu e simplu sa culegi folclor, sa-l pastrezi in forma lui autentica si sa-l prezinti in spectacole, atata timp cat gusturile spectatorilor sunt in transformare. Trofeul este recunoscut de o organizatie care se ocupa in mod special de folclor, ai carei membri sunt recunoscuti prin expertiza lor. El incununeaza rezultatul muncii de o viata a unui om care nu a trecut fara sa lase ceva in urma lui prin institutia in care a lucrat si nici nu a fost uitat cand varsta l-a facut sa dobandeasca un alt statut”, a mentionat Tiberiu Marc.

 Peste 50 de ani de activitate artistica

Dirijorul orchestrei profesioniste a Ansamblului “Mesesul” din Zalau este recunoscut ca un artist dedicat muzicii traditionale. Ioan Ilut s-a nascut in 21 iunie 1944 la Tamasesti, comuna Arinis, judetul Salaj (astazi in judetul Maramures). El s-a intalnit cu muzica inca din copilarie, a fost fascinat de dansul de la sura si de instrumentale traditionale (ceatara, contra si gordona). Primele notiuni elementare de muzica le-a primit, la 7-8 ani, de la localnicul “Petrea lui Gheorghe a Marii”. La inceput a cantat din fluier, apoi a ajuns sa cante la clarinet, pentru ca mai tarziu sa prefere acordeonul, “un instrument complex, de o sonoritate aparte” de care nu s-a mai despartit. De-a lungul celor 53 de ani de activitate profesionala, Ioan Ilut a infiintat mai multe formatii muzicale de folclor, printre care “Rapsodia Salajului”, la Casa Oraseneasca de Cultura din Zalau si “Salajul” la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau, avand colaboratori, in timp, nume mari ale folclorului romanesc ca Sofia Vicoveanca, Lucretia Ciobanu, Florica Ungur, Nicolae Sabau, Fratii Petreus, Angela Buciu, Viorel Costin, Elena Roizen, Gheorghe Turda, Dumitru Sopon. Cu Ansamblul “Mesesul” (infiintat in 1996 pe langa Centrul Culturii Traditionale Salaj), a avut numeroase spectacole in judet, in tara si in strainatate, si a realizat 17 albume discografice, la care se adauga filmari la posturi nationale, regionale si locale de televiziune. Ansamblul a fost invitat sa participe la festivaluri internationale de folclor in Macedonia, Albania, Grecia, Olanda, Italia, Franta, Ungaria.

Recomandari

Alte Articole