Premieră în Sălaj: Şapte hidrocentrale pe Someş, după modelul bulgăresc

Proiect ambiţios pe cursul râului Someş. Nu mai puţin de şapte hidrocentrale  vor fi construite în următorii ani între comunele Câţcău şi Surduc. Miile de sălăjeni de pe Someş vor avea energie electrică ieftină, iar agricultura nu va mai suferi pe timp de secetă.

 Acestea sunt doar câteva dintre avantajele celui mai ambiţios proiect, demarat până în prezent pe Valea Someşului. Iniţiativa aparţine A.D.I.(Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară) formată din primăriile din zonă. Prima acţiune desfăşurată de  A.D.I. este reprezentată de vizita primarilor din asociaţie, care are loc în aceste zile, la două hidrocentrale construite în Bulgaria.

Din delegaţie fac parte şefii mai multor primării de pe cursul râului Someş:  David Prunean (Vad), Călin Mureşan (Câţcău), Alexandru Pintea (Rus), Augustin Sabău (Lozna), Dorel Vancea (Băbeni), Dorel Man (Letca) şi Maria Onicaş (Surduc), care alături de directorul executiv al  A.D.I. Ioan Cosma vor vedea pe viu hidrocentralele bulgăreşti.

”Construcţiile hidrotehnice sunt de mărime medie iar pe malurile râului unde sunt construite există diguri de protecţie împotriva inundaţiilor dar şi pentru stabilizarea debitului de apă. Lacurile mici de acumulare formate în aval de baraje pot fi exploatate în primul rând pentru irigaţiile culturilor agricole dar nu este neglijat nici potenţialul turistic. Vom evalua atenţi şi impactul asupra mediului, dar cel mai mult ne interesează impactul economic în zona noastră de pe Someş. Energia produsă va fi insertată în sistemul naţional iar oamenii vor fi scutiţi de facturile grase la curent!’‘ a declarat Ioan Cosma.

Pe lângă cei şapte primari, din delegaţie mai fac parte reprezentanţi ai autorităţilor judeţene din Sălaj şi Cluj.

Construcţia hidrocentralelor de pe râul Someş va fi posibilă printr-un parteneriat public-privat între primăriile din asociaţie şi un investitor italian, care a construit şi dat în exploatare şi centralele bulgăreşti.

Mircea Mureşan

Recomandari

Alte Articole