Politistii salajeni, "atacati" cu zeci de reclamatii

Faptele savarsite inafara legii nu ii absolva de raspundere pe cei care o mentin. Se intampla in randul politisilor salajeni, care, in cursul anului trecut, au fost reclamati in cateva zeci de cazuri de catre cetateni.

Potrivit bilantului activitatii desfasurate la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, pe parcursul anului 2011, au fost inregistrate 45 de petitii impotriva lucratorilor unitatii, cu 13 mai putine decat anul precedent. Dintre acestea, 43 de petitii au fost solutionate, confirmandu-se 13 ca intemeiate. Prin urmare, patru fapte au fost inregistrate ca lucrari penale, in doua situatii fiind dispusa declansarea cercetarii prealabile, iar in sapte cazuri, politistii au fost atentionati. De asemenea, in perioada de referinta au fost efectuate 18 cercetari prealabile de catre lucratorii serviciului de control intern, in urma carora sase politisti au fost sanctionati.

Fenomenul disciplinar a fost unul monitorizat in permanenta. Pentru abateri de la normele de conduita, un ofiter si cinci agenti de politie au fost sanctionati disciplinar cu mustrare scrisa in cinci cazuri, respectiv unul cu diminuarea drepturilor salariale cu cinci procente pentru doua luni.

In contextul producerii accidentelor rutiere in care au fost implicati politisti, in anul trecut au fost inregistrate noua evenimente in trafic soldate cu trei raniti usor si avarii. In patru cazuri s-a retinut vinovatia politistilor, nefiind insa vorba de conducere sub influenta bauturilor alcoolice.

Unul dintre aspectele pozitive privind activitatea derulata de politisti este ca, pe parcursul anului trecut, nu a fost reclamat niciun politist pentru fapte de coruptie. De asemenea, in baza Planului propriu de prevenire a coruptiei in randul personalului, s-au efectuat 12 teste de integritate, toate finalizate cu rezultat negativ. In plus, pe parcursul anului trecut au fost efectuate 32 de controale de fond si cinci controale tematice, atat pentru a evalua incadrarea in tintele stabilite la inceputul anului, cat si pentru a aprecia organizarea si expertiza managerilor.

Pe de alta parte, in perioada de referinta au fost inregistrate cinci cazuri de ultraj, cu patru mai putine decat acum doi ani.

In cursul anului 2010, numarul politistilor certati cu legea a fost mult mai ridicat, aproximativ 20 dintre acestia fiind implicati in evenimente care le-au adus fie dosare penale cercetate, fie mustrari pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu. Pentru abateri de la normele de conduita, doi ofiteri si sase agenti de politie au fost sanctionati disciplinar. Dintre acestia, sase au primit mustrare scrisa, unul a primit decizia de amanarea promovarii in functii sau grade profesionale pe o perioada de trei ani si unul diminuarea drepturilor salariale cu cinci la suta pe o perioada de doua luni. In plus, cinci politisti s-au ales cu pedepse mult mai grele, fiind pusi dupa gratii pentru faptele savarsite. Este vorba de politistii din cadrul Postului de Politie Transport Feroviar Jibou care au cerut de la mecanicii de locomotiva, care mergeau in cursa, diferite cantitati de motorina pentru a nu constata infractiunile de sustragere de combustibil.

Recomandari

Alte Articole