Politist salajean, cercetat pentru coruptie

Un politist salajean, Vasile Dan Ardelean, a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de coruptie si fals in acte, dar si pentru alte fapte, dupa ce procurorii l-au acuzat ca ar fi implicat in “musamalizarea” unui accident de circulatie petrecut in anul 2008. Cazul a fost judecat si solutionat de magistratii Tribunalului Salaj, iar in urma sentintei date, inculpatul Bakai Norbert Marton a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare, iar inculpatul Vasile Dan Ardelean a fost achitat. Decizia judecatorilor salajeni a fost, insa, atacata cu recurs de catre procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, inaintat Curtii de Apel Cluj. Instanta clujeana a admis apelul declarat de procurori impotriva sentintei penale date in acest caz de Tribunalul Salaj, pe care au desfiintat-o in intregime si au trimis cauza spre rejudecare aceleiasi instante, respectiv Tribunalului Salaj.

Un accident rutier tinut la secret

Cei doi invinuiti la dosar, Bakai Norbert Marton si Vasile Dan Ardelean, au fost trimisi in judecata inca din data de 16 septembrie a anului 2009, de catre procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj. In baza rechizitoriului intocmit de procurori la dosar, in data de 26 iulie 2008, inculpatul Bakai Norbert Marton, un tanar de 18 ani, din localitatea Pericei, impreuna cu un grup de prieteni, s-au deplasat cu autoturismul proprietatea tatalui tanarului, la discoteca din Nusfalau. In data de 27 iulie, in jurul orei 3, B. Norbert Marton a urcat la volanul autoturismului, desi consumase bauturi alcoolice, avand inca cinci pasageri in masina. Pe drum spre casa, “la intrarea in Simleu Silvaniei, din cauza vitezei, a consumului de alcool si lipsa experientei in conducere, inculpatul B. Norbert Marton a pierdut controlul volanului, a parasit partea carosabila si a intrat cu autoturismul in sant. In urma accidentului, J.O.E. a suferit o fractura de bazin, fiind internata la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau pentru 50-55 de zile de ingrijiri medicale”, se arata in rechizitoriul depus la dosar.

Din aceeasi sursa reiese ca inculpatul nu a anuntat organele de politie, solicitand martorilor sa nu spuna de accident, iar victimei i-a cerut sa declare ca a cazut de pe scena la discoteca. Aceasta a fost transportata initial la Spitalul orasenesc Simleu Silvaniei, ulterior fiind transferata la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau. Inculpatul a parasit locul accidentului, cerand tractarea autoturismului in localitatea Pericei, pentru a ascunde urmele accidentului, dupa cum au precizat procurorii la dosar.

In urma investigatiilor, procurorii de caz au ajuns la concluzia ca, in aceeasi zi, tanarul B. Norbert Marton i-a povestit tatalui sau ce s-a intamplat, motiv pentru care acesta din urma s-a deplasat la locuinta partii vatamate. Pentru ca avea nevoie de autorizatie pentru repararea autoturismului, cei doi au convenit sa se prezinte la domiciliul lui Vasile Dan Ardelean, din Pericei, agent de politie judiciara de la Formatiunea Politiei Rutiere Simleu Silvaniei, unde au relatat sirul evenimentelor. “In loc sa-si respecte atributiile de serviciu, care il obligau sa inregistreze un dosar penal, Vasile Dan Ardelean le-a spus sa nu anunte pe nimeni despre accidentul rutier, iar victima sa declare ca s-a accidentat la discoteca, spunandu-le, totodata, sa-l caute in 31 iulie 2008 cand intra la seviciu, pentru a le elibera autorizatie pentru repararea autoturismului. In data de 1 august 2008, inculpatul B. Norbert Marton s-a deplasat la sediul Politiei Simleu Silvaniei, unde s-a intalnit cu Vasile Dan Ardelean si s-au deplasat la locul accidentului. In declaratia data de inculpat, acesta a relatat, contrar adevarului, faptul ca in data de 31 iulie 2008, vrand sa evite un caine, a intrat cu autoturismul in sant”, scrie in rechizitoriu. Potrivit aceleiasi informatii, pe baza declaratiilor, invinuitul Vasile Dan Ardelean, care cunostea adevarul inclusiv existenta victimei, a intocmit cu date nereale procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei si autorizatia de reparare a autoturismului.

Doar ca medicii din spital, unde a fost transportata si internata victima, si-au dat seama ca leziunile nu s-au putut produce prin cadere si au anuntat organele de politie.

 

O alta versiune, dupa o disputa intre familiile tinerilor

Lucrurile par sa fi luat, astfel, o alta intorsatura la cateva saptamani de la producerea accidentului, cand tanara ranita a depus o plangere impotriva tanarului B. Norbert Marton. “Intrucat intre cele doua familii, respectiv a inculpatului si a victimei, au aparut ulterior discutii neprincipiale, prin care i s-au produs prejudicii morale, legate de conduita acesteia, in data de 23 septembrie 2008, a fost sesizat Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj despre producerea accidentului de circulatie din data de 27 iulie 2008, a carei victima J.O.E. a fost internata la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau”, au relatat procurorii prin rechizitoriu. In cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva soferului.

Toate acuzatiile au fost, insa, retrase cateva luni mai apoi. Conform probelor depuse la dosar, in data de 10 aprilie 2009, B. Norbert Marton a achitat victimei 2.000 de euro, partea vatamata renuntand la acuzatii, fara a mai solicita trimiterea in judecata.

 

Decizii atacate “la greu” cu recursuri

In data de 3 iunie 2010, Tribunalul Salaj s-a pronuntat in dosarul in care B. Norbert Marton a fost trimis in judecata pentru vatamarea corporala din culpa si parasirea locului accidentului, iar Vasile Dan Ardelean pentru abuz in serviciu contra intereselor pesoanelor, de fals intelectual in acte publice si infractiunea de favorizarea infractorului. In solutia data in acest dosar, ambii au fost condamnati la cate 3 ani de inchisoare cu suspendare. Nemultumiti de sentinta, cei doi au inaintat recurs la Curtea de Apel Cluj, instanta clujeana admitand recursul formulat. In cauza, a dispus casarea in intregime a sentintei penale si a trimis dosarul spre rejudecare la aceeasi instanta, respectiv la Tribunalul Salaj.

Un nou dosar disjuns din cel initial a fost inregistrat, in data de 2 noiembrie 2010, pe rolul instantei salajene, avand ca obiect infractiuni de coruptie. In rechizitoriul depus de procurori se specifica faptul ca Vasile Dan Ardelean a declarat ca “daca este victima este grav” ca “pana vom vedea ce se mai intampla sa nu anuntam pe nimeni” si ca va putea elibera autorizatie de repararea autoturismului numai “in conditiile in care vor da declaratii ca J. O. E. nu a fost victima acelui accident de circulatie si ca s-a accidentat in alte imprejurari”.

 

Achitati pentru mai multe infractiuni

Sentinta finala s-a dat in data de 2 noiembrie a anului trecut, cand magistratii Tribunalului Salaj au decis condamnarea inculpatului B. Norbert Marton, pentru comiterea infractiunii de parasire a locului accidentului si comiterea infractiunii de fals in declaratii, la 2 ani de inchisoare cu suspendare. Totodata, acesta a fost achitat pentru infractiunile de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, si complicitate la infractiunea de fals intelectual in acte publice, in forma continuata.

Vasile Dan Ardelean, trimis in judecata pentru infractiunea asimilata infractiunilor de coruptie, de abuz in serviciu contra intereselor pesoanelor, infractiunea in legatura directa cu faptele de coruptie, de fals intelectual in acte publice in forma continuata si pentru infractiunea de favorizare a infractorului, a fost achitat de instanta. Totodata, instanta a dispus sesizarea lPJ Salaj pentru cercetarea disciplinara a inculpatului Vasile Dan Ardelean cu privire la faptele retinute in sarcina acestuia prin rechizitoriu, in perioada 27 iulie – 1 august 2008.

 

Judecata luata “de la zero”

Decizia data de judecatorii salajeni, cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare, a fost atacata de catre procurori. In data de 29 februarie, Curtea de Apel Cluj a admis apelul declarat de Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj impotriva sentintei penale numarul 71 din 2 noiembrie 2011 a Tribunalului Salaj pe care o desfiinteaza in intregime si trimite cauza spre rejudecare aceleiasi instante, Tribunalul Salaj.

In data de 4 aprilie 2012, pe rolul instantei salajene a fost inregistrat un nou dosar avand ca obiect infractiuni de coruptie si vatamare corporala din culpa. Urmatorul termen a fost stabilit pentru finele lunii in curs, primul termen de judecata fiind amanat.

Recomandari

Alte Articole