”Politică” la desert pe mesele sălăjenilor (VIDEO)

Sălăjencele de pe Valea Someşului fac ”politică” de sărbători. Nu este vorba de vreun partid politic, organizaţie sau mişcare ideologică ci de bucătărie. Prăjiturile puse pe masă la trecerea dintre ani şi nu numai, poartă nume alese din acest domeniu la care se pricepe toată lumea.  ”Petre Roman”, ”Regina Maria” sau ”Parlament” sunt  cele mai căutate dulcegării servite de sărbători.

 

Uliţele localităţii Rus din Sălaj sunt aproape pustii. Bucătăresele sunt pe ultima sută de metri cu preparatul prăjiturilor, iar pentru a fi gata în seara de revelion nu-şi mai văd capul de treabă. Printre crème, făină şi zahăr gospodinele fac cele mai delicioase prăjituri ale căror reţete au ajuns până şi în cărţile de bucate.

Cele mai căutate reţete sunt  din domeniul politic. ”Petre Roman”, ”Regina Maria” şi ”Parlament” sunt cuvinte care pot fi auzite în multe bucătării din sat. În vogă încă din anii 90, mai ieftină dar şi mai bună pare a fi prăjitura ”Petre Roman”, deoarece nu costă mult, se face relativ uşor iar gustul este şi pe placul bărbaţilor. Dacă ‘’Regina Maria’’ este ceva mai scumpă pentru că are în compoziţie crème alese şi ciocolată ‘’Parlamentul’’ dă cele mai mari bătăi de cap femeilor, la cratiţă. Este şi cea mai costisitoare, pentru că blatul trebuie ornat cu alune şi acoperit cu frişcă iar pentru aspectul final siropul de ciocolată este de nelipsit.

Cu aceste sortimente, tabloul nu ar fi complet fără un ‘’televizor’’, prăjitură care de asemenea completează tăvile pentru noaptea de revelion. Localnicele spun că la astfel de reputaţii gastronomice  ar fi loc şi de un ‘’Guvern’’, a cărui reţetă încă nu o au dar va fi preparată cel mai târziu pentru sărbătorile următoare.

Recomandari

Alte Articole