Pensii mai mari pentru zeci de mii de salajeni

 Peste 29.000 de pensionari salajeni care primesc lunar pensii mai mari de 740 de lei nu vor mai plati contributia la asigurarile de sanatate de 5,5 la suta pe intreaga pensie, ci doar pe diferenta de bani care depaseste plafonul minim. Astfel, autoritatile vor fi nevoite sa modifice modul de calcul pentru pensii.

Directorul executiv adjunct al Casei Judetene de Pensii Salaj, Florian But, ne-a declarat ca aceasta prevedere nu se aplica la aceasta data pentru faptul ca decizia Curtii Constitutionale privind aplicarea retinerii in contul asigurarilor de sanatate doar pentru diferenta care depaseste 740 de lei din drepturile de pensii nu a fost publicata in Monitorul Oficial.

Potrivit legii sanatatii, incepand cu 1 ianuarie 2011, “contributia datorata de pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 de lei este de 5,5 la suta aplicata asupra acestor venituri si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi”. Prin aplicarea acestei cote nu putea rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei.

Insa, prin decizia din 13 martie 2012, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile articolului 259 alineat (2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei. Astfel, autoritatile vor fi nevoite sa schimbe modul de calcul al pensiilor. De acum inainte, retinerea de 5,5 la suta se va aplica doar la diferenta de peste 740 de lei din pensie.

Cu toate acestea, in conformitate cu articolul 147 alineat (4) din Constitutia Romaniei, “Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor”.

Prin urmare, doar dupa aparitia acestor prevederi in Monitor se va putea opera la retinerea asigurarilor de sanatate asupra diferentei din pensie. “Avand in vedere avalansa de cereri prin care pensionarii solicita incetarea retinerii contributiei de asigurari sociale de sanatate si restituirea sumelor retinute, cu acest titlu, din ianuarie 2011 pana la zi, inclusiv actualizarea cu indicele preturilor de consum, tinand seama de precizarile de mai sus, precum si de faptul ca noua modalitate de calcul al acestor contributii se va aplica in mod automat pentru toti pensionarii din categoria avuta in vedere, precizam ca nu este nevoie de depunerea unor cereri. Dupa publicarea, in Monitorul Oficial, a deciziilor Curtii Constitutionale, CNPP va proceda la punerea in aplicare a dispozitiilor acestora”, se arata intr-un comunicat al Casei Nationale de Pensii.

La nivelul judetului Salaj sunt in plata 69.221 de pensionari si 10.819 beneficiari de legi speciale. Dintre cei aproximativ 69.000 de pensionari, 40.203 primesc lunar pensii mai mici sau egale cu 740 de lei.

Recomandari

Alte Articole