Partidul lui Tokes vrea autonomie "pe fata"

Noua formatiune politica, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, alias Consiliul National Maghiar din Transilvania, condus de Tokes Laszlo, a inceput o campanie de informare privind recensamantul din luna octombrie, prin care ii indeamna pe etnicii maghiari sa-si asume identitatea.

 

Maghiarii, mobilizati la recensamant

 

Fostul presedinte al Partidului Civic Maghiar Zalau, actualmente presedinte al Consiliului National Maghiar din Transilvania (CNMT) – Organizatia Salaj, Sandor Jozsef, a indemnat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, locuitorii salajeni de etnie maghiara sa participe la recensamantul populatiei si locuintelor, care se va desfasura in perioada 20-31 octombrie. “Si pentru noi, cei de etnie maghiara, este important recensamantul. Stim ca ultimii 20 de ani au lasat urme in ceea ce priveste numarul celor din etnia maghiara. Tocmai de aceea, vrem sa mobilizam oamenii sa participe la recensamant”, a declarat Sandor Jozsef. Liderul CNMT Salaj a mai adaugat ca populatia maghiara din Romania trebuie sa isi declare etnia, aceasta fiind si conditia sine qua non pentru obtinerea mai multor drepturi. Mai mult, acesta a mentionat ca s-a solicitat “oamenilor” ca la intrebarea privind nationalitatea sa raspunda cu “maghiara”, sa nu bifeze rubrica “alta nationalitate” si sa nu fie de acord ca recenzorul sa completeze cu creionul chestionarul. “Daca nu vom fi intr-un numar cat mai mare la recensamant, riscam sa nu obtinem niste drepturi. Indiferent cat de mandri am fi de identitatea regionala, cei de etnie maghiara trebuie sa declare acest lucru”, a spus Sandor Jozsef, care a tinut sa sublinieze ca detine informatii cu privire la faptul ca unii maghiari din Salaj vor declara la viitorul recensamant ca apartin unei alte etnii decat cea maghiara, situatii care au loc cu preponderenta, in cazul familiilor mixte.

 

Cu harta Ungariei Mari, inainte!

 

Din punct de vedere politic, Sandor Jozsef sustine ca CNMT – in speta Partidul Popular Maghiar din Ardeal (PPMA), condus de Tokes Laszlo – nu va diviza populatia maghiara din Romania: “Nu noi divizam populatia maghiara. Pornind de la considerentul ca nu toti suntem si gandim la fel, infiintarea PPMA a fost un lucru necesar, in conditiile in care, in ultimii 20 de ani, o parte importanta din problemele maghiarilor nu a fost rezolvata”.

 

Cat despre drepturile pe care PPMA le are in vedere, Sandor Jozsef nu se sfieste sa aminteasca de asa-zisa autodeterminare interna, care nu este altceva decat autonomia teritoriala. “Printre altele, PPMA va milita pentru autodeterminare interna, din care sa rezulte autoguvernarea. Pana la urma, vorbim despre autonomie, un lucru bun si pentru romani, nu doar pentru etnicii maghiari”, este de parere Sandor Jozsef, sustinut in acest sens de o tentativa a hartii Ungariei Mari (foto pag.1), ce domnea in voie pe peretele din spatele sau, despre care liderul CNMT sustine ca reprezinta grafic o banalitate, si anume bazinul carpatic…

 

Racolari din PCM

 

Curtea de Apel Bucuresti a admis, la mijlocul lunii septembrie, recursul Partidului Popular Maghiar din Ardeal la decizia Tribunalului Bucuresti prin care a fost respinsa inregistrarea partidului, astfel ca formatiunea poate functiona legal si poate fi inscrisa in registrul partidelor politice. Acest lucru deranjeaza atat UDMR, cat si Partidul Civic Maghiar, care imparteau linistite la doi – ce-i drept in segmente disproportionate – voturile populatiei de etnia magiara.

 

In Salaj, insa, lovitura cea mai grea au primit-o cei de la PCM. Presedintele partidului confirma ca s-a decis retragerea sprijinului politic a doi consilieri locali, din cei trei pe care PCM ii avea din Sarmasag, sub pretextul ca au cochetat cu partidul lui Tokes Laszlo – PPMA. Si este doar inceputul…

Recomandari

Alte Articole