O treime din Muzeul Holocaustului este reabilitat

Lucrarile de reabilitare a Muzeului Memorial al Holocaustului din Romania, aflat in Simleu Silvaniei, sunt realizate 30 la suta, dar au fost oprite in perioada sarbatorilor. Potrivit conducerii institutiei de cultura de sub Magura, echipele de muncitori se vor reintoarce pe santier in primele zile ale anului viitor.

Investitii de 100.000 de euro au fost demarate in toamna trecuta la Muzeul Memorial al Holocaustului din Romania, aflat in Simleu Silvaniei, cladirea sinagogii evreiesti in care functioneaza muzeul necesitand reabilitari mai ales in ceea ce priveste acoperisul. Intrucat acesta s-a subrezit de-a lungul anilor din cauza ploilor si a ninsorilor, institutia de cultura a avut de suferit in ultima perioada in urma infiltratiilor de apa din pereti si a apei care a patruns in incaperi. In prezent, aproape o treime din lucrari a fost executata, echipele de muncitori oprind lucrul in perioada sarbatorilor, ne-a declarat directorul institutiei respective, Daniel Stejeran. „In prima faza, s-a intervenit la acoperis, intrucat schimbarea acestuia era prioritara. Astfel, a fost dat jos vechiul acoperis si a fost refacuta structura din lemn, iar apoi a fost montat un acoperis nou. Lucrarile vor fi reluate dupa Anul Noul, iar pasul urmator consta in reabilitarea tavanului si a balcoanelor interioare”, a declarat Daniel Stejeran.

Potrivit sursei citate, in primavara se va interveni pentru schimbarea instalatiei electrice, lucrarile urmand sa fie incheiate in aprilie – mai.

Investitia de 100.000 de euro a fost posibila la Simleu Silvaniei datorita fondurilor asigurate de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, JOINT Romania, Comunitatea Evreilor din Oradea si Asociatia Memoriala Hebraica Nusfalau.

La inceputul lunii noiembrie, sute de carti vechi, in limba ebraica, au fost descoperite in timpul lucrarilor in podul vechii sinagogi. Volumele – din care unele dateaza din secolul al XIX-lea, au stat ascunse in ultimii 70 de ani intre plafon si scanduri care nu au fost miscate in tot acest timp.

Directorul Muzeului Memorial al Holocaustului a declarat ca volumele nu au fost atinse dinainte de Holocaust, multe din ele fiind in stare avansata de deteriorare. „Este vorba despre sute de carti vechi, in limba ebraica. Am gasit volume si din 1899. Unele carti sunt distruse si afectate de apa ploilor care a patruns prin acoperisul subred si nu mai pot fi reconditionate, dar altele sunt pastrate in stare buna. Le vom carata de praf si vor face obiectul unei expozitii”, a declarat Daniel Stejeran.

Potrivit sursei citate, toate aceste volume au apartinut comunitatii evreiesti care a locuit in Simleu Silvaniei pana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si ofera o bogata gama de informatii privind viata comunitatii de dinainte de Holocaust. „Cele mai multe sunt carti de rugaciune, in limba ebraica. Pe langa valoarea in sine, aceste carti sunt importante dat fiind ca in ele oamenii si notau date referitoare la viata de zi cu zi: cati copii aveau, cati bani trebuiau sa achite unei alte persoane etc. Sunt date care ajuta la o mai buna intelegere a vietii dinainte de Holocaust”, a declarat Stejeran.

Directorul institutiei de cultura simleuane intentioneaza sa aduca la Simleu un specialist, cu ajutorul comunitatii evreiesti din Oradea, care sa analizeze volumele care au stat neatinse in ultimele sapte decenii.

In ceea ce priveste cartile mult prea deteriorate pentru a putea fi recuperate, ele vor fi puse in saci si ingropate, in cadrul unui ritual evreiesc la care vor lua parte rabinul comunitatii evreiesti din Oradea si un „minian” (grup) format din zece barbati. „Deocamdata, nu putem preciza unde vor fi ingropate aceste carti, dar sigur ele vor ramane pe raza orasului Simleu. De asemenea, nu stim deocamdata daca volumele au fost pastrate in pod, daca au fost uitate acolo sau daca au fost ascunse. Cert este ca ele vor fi luate cu grija, sterse de praf si transportate in saci la fosta Scoala Evreiasca din oras, unde au fost mutate si colectiile muzeului cat timp in cladirea fostei sinagogi se desfasoara lucrarile de reabilitare”, a adaugat Daniel Stejeran.

Aceasta nu este prima descoperire de acest gen facuta la Muzeul Holocaustului de sub Magura. In 2005, cand cladirea fostei sinagogi a fost reabilitata partial pentru ca aici sa poata fi deschis Muzeul, alte cateva sute de volume au fost gasite in pod. „Si atunci, o parte din carti au fost prea deteriorate pentru a putea fi pastrate, asa ca au fost puse in saci si ingropate in zona in care a fost candva Ghetoul din Cehei. Cum, insa, in 2005, lucrarile efectuate la imobil au fost superficiale, au ramas nedescoperite sute de carti pe care le-am gasit abia acum”, a explicat Daniel Stejeran.

Cladirea Muzeului Holocaustului adaposteste, printre altele, colectii de carte veche in limba ebraica, colectii de fotografii si documente care au ramas de la comunitatea evreiasca din Salaj, marturii ale supravietuitorilor Holocaustului, materialele audio – video si materiale documentare, obiecte de cult – printre care o Torah (Vechiul Testament, n.r.) donata de Consiliul Emek-Hefer din Israel. Muzeul Memorial al Holocaustului din Romania a fost deschis la Simleu Silvaniei in 2005, in cladirea fostei Sinagogi Evreiesti din oras. Institutia este unicul muzeu de acest gen din Romania, la Bucuresti si la Iasi fiind deschise doar sectii muzeale dedicate Holocaustului. Inaintea celui de-al doilea razboi mondial, Simleu Silvaniei a avut a doua comunitate mare de evrei din Salaj (dupa cea de la Carei, care era inclus la vremea respectiva in Salaj n.r.), numarand circa 3.000 de persoane. Aproape toti evreii au fost fost deportati, insa, de trupele horthyste in Ghetoul Cehei si de acolo in lagarele de exterminare si munca fortata de la Auschwitz.

Recomandari

Alte Articole