Noua taxa de poluare a "tepuit" peste 700 de salajeni

Cei peste 700 de salajeni care s-au grabit, saptamanile trecute, sa transcrie dreptul de proprietate al masinilor vechi pentru a nu achita taxa de poluare la prima vanzare, sunt buni de plata. Prevederile legale privind noua taxa de poluare, promulgata joi de presedintele tarii, introduc obligativitatea achitarii acestei taxe la prima transcriere a dreptului de proprietate al masinilor, realizata dupa intrarea in vigoare a legii.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost promulgata, joi, de presedintele Traian Basescu. Noua lege privind taxa auto prevede o reducere acesteia cu pana la 25 la suta. Taxa de poluare va fi achitata o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau in strainatate, cat si pentru cele inmatriculate inainte de 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.

Actul normativ mai prevede ca, “pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate al autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa intrarea in vigoare a legii”. Aceeasi lege explica prima transcriere a dreptului de proprietate ca fiind “primul transfer al dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, realizat dupa intrarea in vigoare a prezentei legi”.

Aparitia prevederii legislative a creat isterie, in ultimele saptamani, intre proprietarii de masini vechi, acestia imbulzindu-se la Serviciul de Inmatriculari pentru efectuarea primei transcrieri a masinilor. Printre acestia se numara cateva sute de salajeni care s-au grabit sa transcrie numele proprietarului masinii cu rudele sau de pe firma pe numele administratorului societatii. Pentru efectuarea acestor operatiuni, proprietarii au fost nevoiti sa scoata din buzunare aproximativ 400 de lei, fiecare.

Chiar si asa, persoanele in cauza sunt, in continuare, nevoie sa achite taxa de poluare la prima vanzare, sustine seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor Salaj, Remus Stanciu. “Prevederile legislative explica faptul ca proprietarii de autovehicule inmatriculate inainte de anul 2007 vor trebui sa achite taxa de poluare la prima instrainare a masinii dupa intrarea in vigoare a prezentei legi. Drept urmare, cele aproximativ 700 de persoane care si-au transcris masinile sunt, in continuare, nevoite sa plateasca taxa de poluare la prima vanzare a autovehiculelor”, ne-a declarat Remus Stanciu.

Noua lege privind emisiile poluante provenite de la autovehicule va intra in vigoare la 15 zile dupa aparitia in Monitorul Oficial. Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita, cu 25 la suta mai mica decat cea in vigoare anul trecut. Taxa de poluare se calculeaza pe baza unor criterii obiective, respectiv: tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, luand in considerare si deprecierea autoturismului.

Totodata, actul normativ privind noua taxa de poluare aduce si vesti bune pentru soferi. In cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita, in baza unei cereri catre organul fiscal competent.

Noua taxa de poluare nu se aplica pentru autovehiculele incadrate in categoria vehiculelor istorice sau care au fost acordate unor institutii ale statului. In acelasi timp, nu se platesc taxe pentru autoturismele confiscate sau cele acordate cu titlu gratuit.

Recomandari

Alte Articole