Necaz pentru un ţap franţuzesc, pe Valea Someşului (VIDEO-Galerie Foto)

Scandal pe Valea Someşului, după ce unul dintre cei mai valoroşi ţapi din zonă a rămas fără un corn. Incidentul s-a produs în localitatea Rus din judeţul Sălaj, în momentul în care un mascul din  rasa Alpină Franceză a fost lovit cu un par. Fără un corn, animalul nu mai are valoare economică pentru a putea fi vândut, spun proprietarii. Cel mai mare necaz este însă faptul că nu se mai împerechează cu femelele, pentru a spori numărul exemplarelor, din rasa proaspăt adusă în zonă. Gavril şi Rodica POP din Rus –Sălaj au fost printre puţinii localnici de pe Valea Someşului care au în gospodăria lor,capre din rasa Alpină Franceză. Animalele au fost aduse în ţară din Franţa, în cadrul unui proiect prin care se urmăreşte ameliorarea şi creşterea animalelor pentru producţia de lapte. Caprele franceze deţin recordul la producţia de lapte, iar în cadrul proiectului, la rândul lor, toţi proprietarii ce au primit animale franţuzeşti, trebuie să dea mai departe iezii fătaţi, altor gospodari din zonă. Din cei patru iezi primiţi acum doi ani de către familia POP, unul a fost mascul, iar în prezent a devenit un ţap de toată frumuseţea, cu un viitor genetic remarcabil, cotat ca al doilea în zonă, ca valoare.

Ghinionul a stricat însă socotelile familiei, în proiectul de înmulţire şi dezvoltare a rasei, după ce un vecin teribilist a lovit ţapul cu un par peste cap, iar animalul a rămas fără un corn. Valoerea de vânzare a unui mascul din rasa Alpină Franceză poate ajunge şi la 1000 de euro, iar ţapul în cauză,.valora până săptămâna trecută în jurul la 600 euro, valoare care a fost pierdută, odată cu cornul  stâng.

Pentru paguba economică suferită şi trauma emoţională provocată ţapului, proprietarii au făcut plângere la poliţie pentru rele tratamente aplicate animalului. Ei sunt hotărâţi să înceapă şi un proces la tribunal. O împăcare prealabilă între cele două părţi nu a fost posibilă, deoarece vecinul teribilist nu a dat curs dialogului iniţiat în acest sens, iar eventualele compensaţii financiare nu vor putea face să crească din nou cornul înapoi pe capul animalului.

Medicii veterinari spun că lovitura primită de ţap a fost una serioasă, iar în funcţie de evoluţia rănii, sunt totuşi şanse ca animalul să se vindece. Însă în ceea ce priveşte cornul, ţapul va rămâne slut pentru tot restul vieţii.

Recomandari

Alte Articole