Milioane de euro topite de secetă în pădurile din Sălaj (VIDEO-Galerie FOTO) Reviewed by CD on . Seceta verii a pârjolit pădurile de pe Valea Someşului în judeţul Sălaj. Mii de hectare de pădure au început să se usuce iar o parte dintre copaci au rămas fără Seceta verii a pârjolit pădurile de pe Valea Someşului în judeţul Sălaj. Mii de hectare de pădure au început să se usuce iar o parte dintre copaci au rămas fără Rating:
Ești aici: Acasă » Economie»Milioane de euro topite de secetă în pădurile din Sălaj (VIDEO-Galerie FOTO)

Milioane de euro topite de secetă în pădurile din Sălaj (VIDEO-Galerie FOTO)

Milioane de euro topite de secetă în pădurile din Sălaj (VIDEO-Galerie FOTO)

Seceta verii a pârjolit pădurile de pe Valea Someşului în judeţul Sălaj. Mii de hectare de pădure au început să se usuce iar o parte dintre copaci au rămas fără frunze.Pagubele sunt imense, la un singur ocol silvic ajungând să depăşească uşor 300.000 de euro.

 

Pe Valea Someşului toamna a venit cu o lună şi jumătate mai devreme decât de obicei. Copacii au început să rămână fără frunze nu din cauza gerului ci din cauza secetei. Dacă într-un an normal un hectar de pădure creşte în volum cu aproximativ 6 metri cubi, în acest an abia a ajuns la unul, maxim doi metri cubi, din măsurătorile specialiştilor. În Ocolul Silvic Ileanda din Sălaj cele mai afectate specii de arbori care s-au uscat din cauza secetei au fost stejarul şi fagul. Lemnele nu au mai crescut în greutate şi înălţime, iar fructele s-au uscat pe crengi. Silvicultorii spun că acest fenomen deşi nu este normal, este o reacţie a copacilor la temperaturile extrem de ridicate din această vară. Dacă nu va mai ploua există şanse ca aceşti copaci să nu mai dea muguri în primăvară. Tot la Ileanda, pe cele 5700 de ha ale ocolului silvic pagubele sunt enorme, nu neapărat prin uscarea  copacilor ci mai degrabă prin lipsa de creştere în greutate şi  înălţime. Situaţia este similară în majoritatea ocoalelor silvice private sau de stat din Sălaj, unde valoarea pagubelor însumate depăşeşte două milioane de euro.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus