Meserie fără nomenclator: DJ la mistreţi! (VIDEO) Reviewed by CD on . Ajuns la capătul răbdărilor din cauza mistreţilor care dau năvală în culturi, un localnic din Bârsăuţa, comuna Ileanda, a pus în practică o sperietoare inedită Ajuns la capătul răbdărilor din cauza mistreţilor care dau năvală în culturi, un localnic din Bârsăuţa, comuna Ileanda, a pus în practică o sperietoare inedită Rating:
Ești aici: Acasă » Eveniment»Meserie fără nomenclator: DJ la mistreţi! (VIDEO)

Meserie fără nomenclator: DJ la mistreţi! (VIDEO)

Meserie fără nomenclator: DJ la mistreţi! (VIDEO)

Ajuns la capătul răbdărilor din cauza mistreţilor care dau năvală în culturi, un localnic din Bârsăuţa, comuna Ileanda, a pus în practică o sperietoare inedită ce ţine fiarele la distanţă. Este vorba de radiocasetofonul cu butoi din tablă, combinaţie ce sparge liniştea în zonă pe distanţe kilometrice, mai ales noaptea, când mistreţii atacă lanurile de cereale. Sunetele ”de alarmă” sunt cele ale postului public de radio, însă grila de programe  nu este întotdeauna pe măsura nevoilor din marginea pădurii.

 

Cornel NAN locuieşte în Bârsăuţa de când a ieşit la pensie, unde se bucură de liniştea şi splendoarea peisajului. Mai puţin în perioada de vară. Din luna Mai şi până se termină adunatul recoltelor viaţa îşi schimbă ritmul aici. Nopţile devin albe, nu din cauza anotimpului ci din pricina mistreţilor. Veniţi cu sutele, porcii sălbatici caută cu disperare culturile de cereale şi legume date în pârgă. Lipsa fructelor de pădure, mai ales a jirului şi ghindei înfometează animalele iar sursa de hrană cea mai la îndemână este pământul cultivat cu porumb şi cartofi din tarlalele oamenilor.

Situaţia este de-a deptul alarmantă în zonă. Zeci de plângeri au fost depuse la Ocolul Silvic din Ileanda pentru stricăciunile făcute de mistreţi. Fondul de vânătoare este imens, depăşeşte 12.ooo de ha iar pădurarii laolaltă cu  vânătorii nu fac faţă în paza culturilor. De nevoie oamenii sunt obligaţi să stea de pază cu foc deschis, câini şi pocnitori până dimineaţa în zori, însă şi aşa, mistreţii fac pagubă în continuare.

În situaţii extreme se nasc şi soluţii extreme. Cel puţin la Bârsăuţa. Pentru că metodele clasice nu mai dau roade în alungarea jivinelor, cele noi nu au încetat să apară. Mintea românului cea de pe urmă conform proverbului, vine cu soluţii salvatoare aproape în orice împrejurare. Munca unui an întreg este apărată la Bârsăuţa cu muzică dată la maxim, amplificată şi împrăştiată printre dealuri de rezonanţa unui butoi de tablă. Ingeniozitatea invenţiei dar şi punerea în operă aparţine în totalitate domnului NAN.

Cu două sute de metri de cablu ce alimentează cu energie electrică primul nod de întrerupătoare şi încă treizeci de metri ce duc la terminalul audio, omul şi-a rezolvat problema mistreţilor. Sursa de zgomot este postul public de radio, pentru că se aude cel mai clar şi cel mai tare în vârful dealului. Însă proiectul are şi puncte slabe iar rezultatele nu sunt întotdeauna cele aşteptate.

Mistreţii au prins gustul muzicii şi au început să devină melomani. În funcţie de programele difuzate, vin sau pleacă din preajma recoltelor. Nu orice muzică-i pune pe figă. Un program de muzică populară sau clasică sunt o adevărată pacoste pentru paznic, deoarece incită mistreţii la mâncare. Norocul apare însă la reprizele de rock sau heavey metal, când turmele de mistreţi  fug mâncând pământul. Şi această problemă este pe cale de a-şi găsi rezolvarea. În locul programului de radio, proprietarul este hotărât să amplaseze anul viitor un CD numai cu muzică ”stroşâtă” desfăşurată pe un playlist special pentru mistreţi.

 

Mircea Mureşan

 

 

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus