Medici sălăjeni trimiși în judecată pentru luare de mită!

Doi medici din județul Sălaj au fost trimiși în judecată pentru luare de mită în formă continuată, în legătură cu acordarea unor grade de invaliditate în baza cărora mai mulți pacienți s-au putut pensiona. Astfel, unul dintre medici este responsabil cu acordarea pensiilor de invaliditate în Sălaj, iar altul este șef de secție la Spitalul Județean de Urgență Zalău.

Potrivit prim – procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa a menționat ”unul din medici făcea parte din Comisia județeană de examinare a dosarelor de pensionare, inclusiv a celor de invaliditate”. Bologa a mai declarat că ”se dădeau bani, atât la vedere, dar și în plic. La sfârșitul zilei, dădeau asistentelor o parte din sumele primite”.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Pompilia Stana a dezvăluit pentru Transilvania-tv.ro, numele celor doi medici ”șpăgari” și a detaliat, totodată, perioada în care aceștia își măreau considerabil veniturile și primeau foloase necuvenite ”Gârbe Liviu a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată, celălalt medic Pașca Sorin a fost trimis în judecată pentru 199 de infracțiuni de luare de mită. Pașca lua din 2 decembrie 2013 până în 15 ianuare 2014, acolo avem 198 de fapte de luare de mită și la doctorul Gârbe avem 51 de acte materiale pe perioada 2012 – 19 februarie 2014” a spus putătoarea de cuvânt.

Cei doi medici sălăjeni care au fost trimiși în judecată pentru luare de mită în formă continuată, încă sunt liberi. Aceștia profesează în continuare, dar în cazul medicul Liviu Gârbe, acesta a primit obligația de a nu părăsi țara. Pompilia Stana, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, a mai declarat pentru site-ul nostru ”În cazul Pașca, procurorul a reținut, am mers cu propunere de arestare preventivă care nu a fost însușită de instanță, a primit obligația de a nu părăsi țara. După intrarea în vigoare a noului Cod, procurorul a luat față de Pașca măsura controlului judiciar, interzicându-i printre altele și dreptul de a mai profesa. A făcut plângere la instanță care a fost admisă și în momentul acesta, a fost trimis în judecată fără nici un fel de măsură”. Pompilia Stana a mai precizat că medicul Pașca ”Poate profesa dacă măsura controlului judiciar urmare admiterii plângerii lui, a fost înlăturată cea luată de procuror, el lucrează și acum”.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Pompilia Stana, ”medicul Pașca Sorin era în acele comisii la care pacienții mergeau fie să fie încadrați în grade de handicap, fie erau reexaminați cei care anterior au fost încadrați în grade de handicap fie pentru prelungirea concediilor medicale peste 90 de zile”. Aceasta a menționat că prim – procurorul Crin Bologa a făcut sesizarea din oficiu în cazul lui Pașca „Noi am făcut o sesizare din oficiu a procurorului în cazul medicului Pașca, iar în celălalt caz am avut o sesizare de la un pacient ”.

Pompilia Stana a menționat că ”Am mai avut situații de acest gen în decursul anilor, dar nu la această amploare”. Aceasta a ținut să menționze că „După noul cod de procedură penală noi nu mai avem obligația să prezentăm materialul de urmărire penală, am finalizat ancheta am sesizat instanța cu rechizitoriu, etape care sunt reglemetate de codul de procedură penală și nu pot să înfrângă în nicio situație, prezumția de nevinovăție”

Suma totală a foloaselor necuvenite în cazul medicului Pașca Sorin a fost de 17.485 de lei și 800 de euro , iar în cazul Gârbe Liviu de 2700 de lei.

Părțile acuzate, nu au putut fi contactate să comenteze acuzațiile care li se aduc.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole